CNA: S-a constatat că 33 de consilieri municipali au săvârșit exces de putere, atunci când au susținut Proiectele de Urbanism Zonal
Full Article 4 minutes read

CNA: S-a constatat că 33 de consilieri municipali au săvârșit exces de putere, atunci când au susținut Proiectele de Urbanism Zonal

33 de consilieri municipali din cadrul Consiliului Municipal Chișinău ar putea fi amendați. Se întâmplă după ce fracțiunea PAS a depus un denunț la Centrul Național Anticorupție pentru a fi investigată legalitatea celor 6 PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale). Contactată de NM ofițerul de presă al CNA Angela Starinschi a declarat că în urma investigațiilor a fost constatată contravenția privind excesul de putere, săvârșită de 33 de consilieri municipali.

Pe 28 decembrie 2022, fracțiunea PAS din CMC a depus un denunț la CNA pentru a fi investigată legalitatea celor 6 PUZ-uri votate de consilierii municipali PSRM, Platforma DA, ȘOR, PUN și alții, în cadrul ședinței CMC din 20-21 decembrie 2022.

Consiliera municipală a PAS Zinaida Popa a declarat că acele PUZ-uri au fost votate ilegal, adică fără să fie avizate de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Deși nu au avut avizele necesare, consilierii municipali oricum le-au votat și au încălcat conștient legislația. Înțelegem că este un mic succes, pentru că e nevoie de examinat mai multe astfel de probleme care au un impact major asupra dezvoltării orașului și trebuie inițiate proceduri penale. La momentul actual, legea din păcate încă nu permite, dar așteptăm cu nerăbdare să fie modificat Codul Penal, astfel încât să fie posibilă inițierea procedurilor penale pe acest caz Ce înseamnă acea votare a PUZ-urilor? Acum noi nu vom observa mari probleme, dar peste 10 ani ne vom confrunta cu mari probleme precum lipsa de grădinițe, școli, infrastructură.” a spus Zinaida Popa.

Contactă de NM ofițerul de presă al CNA Angela Starinschi a declarat că, pe 19 decembrie, instituția s-a autosesizat pe marginea presupuselor abateri comise de către unii consilieri municipali la votarea proiectelor de urbanism zonal. Reprezentanta CNA a menționat că în acest sens a fost pornit un proces contravențional pentru exces de putere.

„Ulterior, pe data de 28 decembrie 2022, a fost recepționată și sesizarea unui grup de consilieri municipali care au solicitat verificarea legalității votării proiectelor menționate. În urma investigațiilor întreprinse de CNA, a fost constatată contravenția privind excesul de putere, săvârșită de 33 de consilieri municipali.Procesele-verbale de constatare a contravenției au fost expediate pentru a fi examinate conform competenței Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani)”, a spus acesta.

Amintim că pe 21 și 22 decembrie, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat șase noi Planuri Urbane Zonale concomitent. În prima zi, consilierii au reușit să aprobe doar patru din cele șase documente din cauza unor dispute îndelungate între susținătorii și oponenții acestui proces. Reprezentanții partidului socialiștilor, Platformei Demnitate și Adevăr, Partidul Comuniștilor, Partidul Unității Naționale și Partidul Social Democrat European, precum și mai mulți consilieri neafiliați, au votat în favoarea planurilor. Restul au fost împotrivă, dar au fost în minoritate.

Ulterior, secretarul Platformei DA Liviu Vovc a dat citire unei declarații prin care formațiunea se disociază de consilierii municipali care au votat alături de socialiști în favoarea PUZ-urilor declarate ilegal de guvern. Vovc a precizat că doar doi dintre consilierii aleși pe lista Platformei DA „se conduc în continuare de valorile partidului, nu votează proiecte dubioase și construcții supraetajate în Chișinău” – Cristina Jitari și Aliona Doroș.

Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC. Decizia a fost anunțată, pe 20 decembrie, de către președintele formațiunii, Dinu Plîngău.

Pe 22 decembrie, Fondatorul Platformei Demnitate și Adevăr (DA), consilierul municipal Andrei Năstase a declarat  că reprezentanții Platformei în CMC au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. El a declarat că cei care au contestat votul Platformei sunt trei oameni – „Plîngău, Spînu, Chironda”. Prin urmare, Năstase a solicitat Procuraturii să intervină. Totodată, el a anunțat că consilierii Platformei DA își înaintează demisia.

Ulterior pe 28 decembrie, CNA a anunțat că va investiga legalitatea celor 6 PUZ-uri. Un demers în acest sens a fost depus de către fracțiunea PAS din CMC.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: