Comisia de la Veneția se va expune în privința a 4 proiecte de lege ale autorităților moldovenești. Stamate va participa la reuniune
Full Article 3 minutes read

Comisia de la Veneția se va expune în privința a 4 proiecte de lege ale autorităților moldovenești. Stamate va participa la reuniune

Deputata PAS Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament va participa la cea de-a 136-a sesiune plenară a Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția). Reuniunea va avea loc în perioada 5-8 octombrie, în Republica Italiană. În cadrul sesiunii, Comisia de la Veneția se va expune pe marginea a patru inițiative legislative, elaborate de autoritățile din Republica Moldova. Opiniile Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept au fost solicitate de către președintele Maia Sandu și Ministerul Justiției, a anunțat Parlamentul. 

Așadar, va fi examinat, în vederea adoptării, un proiect de aviz complementar la avizul despre proiectul de lege privind Serviciul de Informații și Securitate, precum și asupra proiectului de lege privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă.

De asemenea, se va propune adoptarea avizului comun al Comisiei de la Veneția și al Direcției Generale pentru Drepturile Omului și Statul de Drept a Consiliului Europei asupra proiectului legii privind sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative. Inițiativa legislativă, propusă de președinta Maia Sandu are scopul de a consolida eforturile de combatere a corupției și de a asigura un proces de examinare rapidă și calitativă a dosarelor complexe de corupție. Acesta reglementează organizarea și activitatea judecătoriei specializate pe cauze de corupție și al colegiului anticorupție al Curții de Apel Chișinău.

Pe ordinea de zi a sesiunii plenare mai figurează un proiect de urmărire comună a Comisiei de la Veneția și a Direcției Generale a Drepturilor Omului și Statul de Drept a Consiliului Europei a opiniilor anterioare despre proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Acest aviz comun de urmărire a fost solicitat de Ministerul Justiției.

Totodată, va fi examinat avizul comun al Comisiei de la Veneția și OSCE asupra modificărilor propuse la Codul electoral, care prevăd că membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani.

Menționăm că, în perioada 5 – 8 septembrie, Parlamentul a găzduit vizita unei delegații a Comisiei de la Veneția, condusă de președinta de onoare a acesteia, Hanna Suchocka. Aceasta a avut loc în contextul pregătirii opiniei Comisiei privind proiectul de lege cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: