Comisia Națională pentru Integrare Europeană are membri noi. Printre aceștia- bașcanul Găgăuziei și președintele Adunării Populare
Full Article 2 minutes read

Comisia Națională pentru Integrare Europeană are membri noi. Printre aceștia- bașcanul Găgăuziei și președintele Adunării Populare

Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE) a aprobat mai multe decizii ce vizează procesul de euro-integrare a Republicii Moldova. De asemenea, a fost extinsă componența Comisiei cu nouă membri noi, reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile.  Este vorba despre:

1.     Irina Vlah, guvernatorul Găgăuziei;

2.     Dmitri Constantinov, președintele Adunării Populare a Găgăuziei;

3.     Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul și vicepreședintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM);

4.     Viorel Furdui, directorul executiv al CALM;

5.     Iulian Groza, reprezentantul Platformei Naționale a Forumului societății civile a Parteneriatului Estic;

6.     Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea discriminării și asigurarea egalității;

7.     Dmitri Lecartev, administratorul Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova;

8.     Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova;

9.     Leonid Cerescu, președintele Confederației Naționale a Patronatelor din Moldova.

„Am discutat, de asemenea, modificările propuse în cadrul consultărilor publice pentru completarea Planului de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Planul conține acțiuni care trebuie realizate în următoarele luni pentru a putea avansa în demersul nostru de aderare, în mai multe domenii”, a declarat șefa statului Maia Sandu.

Printre acestea se regăsesc reforma justiției și combaterea corupției; remedierea deficiențelor în legislația electorală; deoligarhizarea, consolidarea luptei împotriva crimei organizate și recuperarea activelor, etc.

„Planul a fost aprobat și va fi publicat după includerea modificărilor adoptate la ședința de azi. Tot astăzi am discutat mecanismul interinstituțional de coordonare a procesului de integrare europeană, care va fi definitivat de Guvern în următoarele săptămâni”, a precizat șefa statului.

Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la UE pe 23 iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: