„Forța Fermierilor”, dezamăgită de comisia promisă de Ministerul Agriculturii: Am fost din nou mințiți. Reacția MAIA
Full Article 4 minutes read

„Forța Fermierilor”, dezamăgită de comisia promisă de Ministerul Agriculturii: Am fost din nou mințiți. Reacția MAIA

Asociația Forța Fermierilor critică activitatea Comisiei speciale creată de Guvern, pentru analiza problemelor datoriilor agricultorilor. Fermierii susțin că comisia nu este funcțională și acuză autoritățile că i-ar fi mințit „din nou” și că doar ar „mima” procesul de ajutor țintit. De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare susține că Comisia nu poate interveni direct în relațiile comerciale dintre doi agenți economici, însă dă asigurări că depuse eforturi ca prin colaborare să fie găsite soluții adaptate la profilul și nevoile fiecărui agricultor.

„Din data creării Comisiei, 4 decembrie 2023, a avut loc o singură ședință. Secretarul de stat, Vasile Șarban, a declarat public că primele 120 de întreprinderi agricoli au prezentat informația solicitată. Însă, după întocmirea listei respective, nu a urmat nimic. Timp de o lună, în pofida solicitărilor noastre, nu au mai fost ședințele Comisiei și noi nu cunoaștem care sunt planurile acestei entități. În prezent nu există din partea autorităților nici un ajutor individual pentru fermieri, care se află în dificultate de plată, așa cum afirmă unii demnitari de stat. (…) Membrii noștri consideră că au fost din nou mințiți și că actualmente se mimează procesul de ajutor țintit, promis de Guvern. (…) Comisia creată la moment este o structură butaforică, care nu are competențe juridice și planul de acțiuni și care are menire doar să manipuleze opinia publică”, susține Forța Fermierilor.

Într-o reacție publică, Ministrul Agriculturii a informat că, conform deciziei Comisiei pentru analiza problemelor invocate de către fermieri, s-a pus la dispoziția creditorilor informații despre 121 de agenți economici, potrivit datelor prezentate de asociații, care au probleme în realizarea obligațiunilor de plată conform contractelor cu instituțiile bancare, non-bancare și diverși furnizori. Până astăzi, potrivit sursei citate, trei instituții bancare și un furnizor de inputuri au prezentat soluțiile puse în aplicare. Majoritatea acestora, susține Ministerul de profil, se referă la modificarea condițiilor inițiale de plată pentru a face ratele mai ușor de gestionat pentru agricultori.

„Menționăm că Comisia nu poate interveni direct în relațiile comerciale dintre doi agenți economici, însă sunt depuse eforturi ca prin colaborare să găsim soluții adaptate la profilul și nevoile fiecărui agricultor”, a precizat Ministerul Agriculturii.

Ministerul de profil anunță că următoarea ședință a Comisiei va avea loc vineri, 12 ianuarie, curent. La ședință au fost invitați să participe inclusiv creditorii cu rapoarte preliminare. Sursa citată precizează că, din motive legate de confidențialitatea datelor comerciale ce vor fi discutate, reprezentanții mass-media nu vor putea participa la ședință.

„Declarații de presă vor fi oferite după încheierea ședinței”, a mai precizat sursa citată.

***

Amintim că agricultorii din cadrul Asociației „Forța Fermierilor” au protestat la sfârșitul anului 2023 pentru că autoritățile nu pun în aplicare cele trei revendicări pe care le-au înaintat, pentru a fi salvați din situația precară în care se află. Aceștia cer impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și alocarea a 50% din fondurile Agenției Naționale de Plăți pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.

De cealaltă parte, Guvernul a constituit un grup de lucru, care va stabili cum și cu cât vor fi ajutați agricultorii care riscă să falimenteze. Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a precizat, anterior, că din grupul de lucru vor face parte reprezentanți ai Ministerului Industriei Alimentare, ai Ministerului Economiei, Finanțelor, precum și reprezentanți ai Asociației „Forța Fermierilor” și ai Federației Naționale a Fermierilor.

Amintim că Guvernul a alocat 200 de milioane de lei pentru a fi oferite sub formă de subvenții fermierilor micro și mici.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: