Compensații, indemnizații și ajutor financiar. Pe ce poate conta populația Moldovei în această iarnă?
Full Article 8 minutes read

Compensații, indemnizații și ajutor financiar. Pe ce poate conta populația Moldovei în această iarnă?

NM a elaborat un ghid despre asistența socială de care pot beneficia cetățenii țării și a explicat mecanismele și regulile recent aprobate în acest sens.

Compensații în perioada rece a anului

Pentru a beneficia de compensații la gaz, căldură și energie electrică, trebuie să vă înregistrați pe platforma online compensatii.gov.md. Totodată, puteți să vă înregistrați și prin vechea metodă, depunând o cerere în scris ori prezentând datele personale cadrelor care se ocupă de înregistrare.

Toți cetățenii vor fi împărțiți în cinci categorii, în funcție de gradul de vulnerabilitate socială. De categoria atribuită va depinde mărimea compensațiilor la gaz, energie electrică și energie termică. Nu vor beneficia de compensații cetățenii care dețin câteva locuințe sau o singură locuință ori un imobil, valoarea cadastrală totală a căruia depășește suma de 10 milioane de lei. Algoritmii sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică” (SIVE) vor atribui categorii de vulnerabilitate socială, pe baza cărora se va calcula suma compensației. Cheltuielile pentru compensații vor fi alocate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Pentru aceasta, va fi necesar circa 1 miliard de lei lunar.

Indemnizații pentru pensionari

Pensionarii din Moldova, care primesc o pensie mai mică de 5000 de lei și care beneficiază de diferite indemnizații (cu excepția indemnizației pentru îngrijire, însoțire și supraveghere) au primit, în luna octombrie 2022, un ajutor unic în mărime de 1500 de lei. La 3 octombrie, Casa Națională de Asigurări Sociale a raportat că a transferat indemnizația pe contul beneficiarilor. Suma totală a transferurilor este de 988 milioane de lei.

Alocația lunară pentru copil

De la 1 octombrie 2022, copiii în vârstă de până la doi ani din Moldova vor primi câte o alocație lunară de 1000 de lei, indiferent de faptul dacă părinții sunt asigurați sau nu. Astfel, până va împlini vârsta de doi ani, un copil cu părinți neasigurați va primi o alocație majorată cu 260 de lei – de la 740 până la 1000 de lei.

Acești 1000 de lei vor fi acordați părinților asigurați ca supliment la alocația pentru îngrijirea copilului.

Cererea pentru obținerea îndemnizației poate fi depusă la casa teritorială la locul de domiciliu al solicitantului, dar și în format online pe site-ul cnas.gov.md sau pe platforma servicii.gov.md.

Indemnizația lunară pentru copiii gemeni

Indemnizația lunară de suport pentru creșterea copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină se majorează de la 1 octombrie. Fiecare copil va primi 500 de lei, din ziua nașterii până la vârsta de trei ani, indiferent de faptul dacă părinții săi sunt asigurați sau nu. La fel, pot beneficia pe această indemnizație și părinții care au adoptat ori au instituit tutelă asupra copiilor gemeni sau mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină. În acest caz, indemnizația se acordă de la data adopției sau a emiterii dispoziției privind instituirea tutelei.

Cererea pentru obținerea indemnizației poate fi depusă la casa teritorială la locul de domiciliu al solicitantului.

Indemnizația unică la nașterea copilului

De la 1 ianuarie 2023, indemnizația unică la nașterea copilului se va majora de la 10 068 de lei pentru fiecare copil până la 10 932 de lei. De această indemnizație vor putea beneficia și părinții asigurați, și cei neasigurați. Ministerul Muncii și Protecției Sociale informează că în perioada noiembrie-decembrie 2022, guvernul va aproba majorarea indemnizației.

Cererea pentru obținerea indemnizației poate fi depusă la casa teritorială la locul de domiciliu al solicitantului, precum și în format online, pe site-ul cnas.gov.md sau pe platforma servicii.gov.md

Ajutor pentru prevenirea separării copiilor de părinți

25 000 de beneficiari vor primi ajutor financiar în mărime de 4 000 de lei începând cu luna septembrie 2022, cu scopul de a preveni orice situație de risc ce poate duce la separarea copiilor de părinți. Indemnizația va fi acordată pentru a asigura condiții corespunzătoare pentru creșterea copilului, îngrijirea și tratamentul copilului bolnav, precum și în alte cazuri prevăzute de lege.

Cererea pentru obținerea indemnizației poate fi depusă la casa teritorială la locul de domiciliu al solicitantului. Mărimea exactă a ajutorului va fi stabilită după ce va fi evaluată starea copilului și a familiei.

Noua formulă de calcul a indemnizației pentru îngrijirea copilului

De la 1 septembrie, părintele care pleacă în concediul de îngrijire a copilului poate alege o indemnizație echivalentă a 90% din salariul pentru ultimele 12 luni, dacă va decide să ia un concediu pe o perioadă de un an.

În același timp, rămân în vigoare opțiunile existente – 60% din salariu în primul an de concediul pentru îngrijirea copilului și 30% pentru al doilea an de concediu sau 30 la sută din salariu din ziua de acordare a concediului de îngrijire a copilului până când copilul va împlini trei ani.

Cererea pentru obținerea indemnizație poate fi depusă la casa teritorială la locul de domiciliu al solicitantului, precum și în format online pe site-ul cnas.gov.md sau pe platforma servicii.gov.md.

Concediu paternital

Perioada în care un tată poate solicita concediu de îngrijire a copilului se majorează, de la 1 septembrie 2022, de la 56 de zile până la 12 luni. De notat că tatăl unui nou-născut are dreptul la concediu paternal cu durata de 14 zile calendaristice. La fel, tații pot depune cerere pentru indemnizație paternală, care constituie 100% din venitul mediu obținut în ultimele trei luni până la nașterea copilului.

Cererea pentru obținerea indemnizației poate fi depusă la casa teritorială la locul de domiciliu al solicitantului, precum și în format online pe site-ul cnas.gov.md sau pe platforma servicii.gov.md.

Program de lucru flexibil

Începând cu luna septembrie 2022, părinții vor putea să beneficieze de un program de lucru flexibil, în baza articolului respectiv din Codul muncii al Republicii Moldova, care a fost modificat. Acum, părinții pot își pot coordona programul cu angajatorul, atât la angajare, cât și în procesul de lucru. Modificările efectuate în timpul unei astfel de coordonări trebuie să fie incluse în contractul individual de muncă sau într-un acord suplimentar la acesta.

Părinții care activează conform unui program flexibil vor avea drepturile de odinioară la calcularea stagiului de muncă, a duratei concediului anual și în alte cazuri similare. Programul de muncă flexibil poate fi inclus în contractul individual de muncă, dar poate fi ajustat o dată la șase luni – la doleanța angajatului.

Indemnizații pentru copiii care se află în plasament, în serviciul de asistență parentală profesionistă și în casele de tip familial

Din luna septembrie 2022 până în luna septembrie 2023, indemnizația lunară pentru 1056 de copii care se află în serviciul de asistență parentală profesionistă și în căminele de tip familial va fi majorată până la 2074 de lei. Acest ajutor este acordat din mijloacele Fondului ONU pentru Copii.

Asistenți personali pentru copiii cu necesități speciale

Serviciile a 900 de asistenți personali noi, care vor avea grijă de copii cu necesități speciale, vor fi remunerate din fondurile UNICEF, din luna septembrie 2022 până în luna septembrie 2023.

Mini-creșe

Ministerul Muncii și Protecției Sociale informează că din anul 2023, în Moldova vor începe să funcționeze mini-creșe de tip familial. Mini-creșele vor putea primi cel mult cinci copii din care cel mult doi copii în vârstă de până la un an și maximum doi copii în vârstă de la un an până la doi ani. La fel, angajatorii vor putea deschide crește în cadrul companiilor – pentru copiii angajaților loc.

Sprijin financiar pentru asistenții sociali

Din luna septembrie 2022 până în luna septembrie 2023, asistenții parentali profesioniști, părinții pedagogi, asistenții sociali, specialiștii pentru apărarea drepturilor copilului și familiei, care se află în grupul de risc, precum și personalul structurilor teritoriale de asistență socială care participă în gestionarea crizei refugiaților vor beneficia de un sprijin financiar lunar în mărime de 1000 de lei.

Indemnizații pentru familiile vulnerabile din sudul Moldovei

Familiile vulnerabile din sudul Moldovei vor putea beneficia de sprijin financiar suplimentar în perioada rece a anului. Indemnizația va fi plătită în perioada noiembrie 2022 – martie 2023. Aceste indemnizații nu constituie un program de stat, ci vor fi acordate în cadrul unui proiect lansat de organizația neguvernamentală People in Need Moldova și finanțat de Uniunea Europeană. Mărimea indemnizației constituie 700 de lei lunar. 

În proiect pot participa locuitorii din raioanele Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Ceadîr-Lunga, Comrat, Taraclia și Vulcănești. Nu toate gospodăriile înregistrate vor beneficia de asistență, ci doar familiile cele mai vulnerabile, care au acumulat cele mai multe puncte după o evaluare specială. Evaluarea va fi efectuată de Asociația People in Need, în baza unor criterii de vulnerabilitate elaborate cu participarea membrilor comisiilor sociale din fiecare raion. Înregistrarea s-a făcut de la 3 până la 14 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: