Compensațiile depind de finanțarea din exterior a Moldovei? Sandu: Nu ne-am permite mai multe programe sociale
Full Article 3 minutes read

Compensațiile depind de finanțarea din exterior a Moldovei? Sandu: Nu ne-am permite mai multe programe sociale

Președinta Maia Sandu a menționat că datorită vizitelor ei în afara țări „Republica Moldova are o politică externă foarte activă”. Șefa statului a spus că astfel „foarte multă lume vine să ne ajute”, iar dacă nu am beneficia de asistența externă „nu ne-am fi putut permite mai multe programe sociale pe care le derulează Guvernul, inclusiv compensații, indemnizații și creșteri de salarii”. 

În cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, șefa statului a fost întrebată „ce s-ar întâmpla mâine dacă brusc Occidentul nu ne-ar putea finanța cu nici un bănuț”. „În spațiul public sunt voci care precizează că irosiți bani în zadar pe vizite în străinătate”, a comunicat prezentatorul emisiunii.

„Îi invit pe cei care cred că irosesc banii statului în aceste vizite să compare cheltuielile pe care le-am făcut eu, anul trecut și în acest an, cu cheltuielile fostului președinte. O să vadă că aceste cheltuieli din acești doi ani sunt mai mici și în același timp putem să vedem diferența de rezultate”, a precizat Sandu.

Șefa statului a mai spus că „astăzi, Republica Moldova are o politică externă foarte activă”.

„Suntem cunoscuți, suntem apreciați pentru anumite lucruri, toată lumea discută despre noi și foarte multă lume vine să ne ajute. Ce s-ar întâmpla dacă nu am beneficia de această asistență externă? Asta înseamnă că ar fi trebuit să reducem din anumite cheltuieli, nu ne-am fi putut permite mai multe programe sociale pe care le derulează astăzi Guvernul, inclusiv compensații, tot felul de indemnizații, creșteri de salarii”, a comunicat Maia Sandu.

Președinta a adăugat că Moldova nu și-ar fi putut permite să investească și în anumite proiecte de infrastructură.

„Este foarte clar că trecem printr-o perioadă complicată, noi ne-am dori să putem să ne asigurăm cu propriile noastre resurse, dar aceste crize cu care ne confruntăm, criza energetică nu este generată de noi. (…) Faptul că economia noastră suferă foarte mult din cauza agresiunii ruse în Ucraina este iarăși un lucru care nu l-au generat autoritățile sau cetățenii Republicii Moldova”, a menționat Sandu.

Șefa statului a mai menționat că „suntem în această situație dificilă și comunitatea internațională recunoaște că suntem în situație dificilă și ne ajută cum poate”.

***

De menționat că ultima vizită a Maiei Sandu în afara țării a fost la Geneva, Elveția. Înainte de aceasta șefa statului a fost în România – la Cluj Napoca. Președinta a participat la conferința „Europa după războiul din Ucraina. Perspective, viziuni, strategii, proiecte”. După care, șefa statului s-a ales cu „Premiul România Europeană”. Tot în decembrie, Maia Sandu a efectuat o vizită la Tokyo, în perioada 1-3 decembrie. Ulterior – la Washington, în zilele de 5-7 decembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: