Fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a părăsit ședința Parlamentului din 24 noiembrie. Se întâmplă după ce mai multe inițiative propuse de BCS, printre care și scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului privind prelungirea stării de urgență, nu au fost susținute de fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care deține majoritatea parlamentară.
În debutul ședinței, deputatul socialist Vlad Batrîncea a declarat că BCS propune excluderea proiectului de hotărâre privind prelungirea stării de urgență de pe ordinea de zi.
„Fracțiunea comuniștilor și socialiștilor propune excluderea din ordinea de zi a ședinței de astăzi a proiectului nr. 410 din 22 noiembrie, curent, care prevede prelungirea stării de urgență în Republica Moldova. Știmați colegi, această situație deja nu mai este nici amuzantă. S-au depășit toate normele legale și de bun simț cu această stare de urgență, mai bine de 2 ani. Constatăm că comisia care gestionează această stare de urgență a depășit cu mult mandatul oferit de Parlamentul Republicii Moldova, ceea ce constituie o încălcare gravă a prevedirilor legale. Comisia respectivă a substituit și activitatea Comisiei Electorale Centrale, și a procuraturii, și a justiției, și a instanțelor de judecată. (…) Doi. Noi am întegistrat proiectul de hotărâre prin care solicităm ieșirea imediată, necondiționată, din starea de urgență și revenirea la normalitate, cu sarcina Parlamentului de a revizui toate deciziile aprobate de comisia privind stări excepționale”, a spus el.
Ulterior, inițiativa a fost supusă votului. Aceasta a acumulat 22 de voturi „pentru” , 51 – „împotrivă” și 14 abțineri. Dat fiind faptul că nu a obținut număr majoritar de voturi, inițiativa nu a fost exclusă de pe ordinea de zi.
În continuare, depuatații BCS au propus audierea reprezentanților Ministerului Muncii și Protecției Sociale referitor la procedura de înregistrare online privind compensarea facturilor pentru sezonul rece, a premierului Recean în legătură cu protestele fermierilor și a ministrului Infrastructurii Andrei Spînu în legătură cu protestele transportatorilor. Nici aceste propuneri nu au întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi incluse pe ordinea de zi.
Astfel, deputatul comunist Constantin Starîș a anunțat că fracțiunea BCS părăsește ședința legislativului, în semn de protest față de faptul că majoritate parlamentară nu susține inițativele acesteia.
***
În context, precizăm că, pe 22 noiembrie, Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de hotărâre privind prelungirea stării de urgență pentru următoarele 30 de zile. Motivele invocate care fac necesară această măsură sunt „incertitudinea privind evoluția” invaziei ruse din Ucraina și operațiunile subversive ale Rusiei în spațiul informațional din țara noastră. Astfel, un reprezentant al Guvernului urmează să vină astăzi în plenul Parlamentului pentru a cere deputaților să adopte proiectul.
Starea de urgență în Republica Moldova a fost introdusă din 24 februarie 2022 – zi în care Rusia și-a început invazia asupra Ucrainei – pe un termen de 60 de zile. Ulterior, aceasta a fost prelungită de fiecare dată pentru încă 60 de zile.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!