Concursul pentru șefia PCCOCS a eșuat cu scandal. Ce urmează în continuare
Full Article 5 minutes read

Concursul pentru șefia PCCOCS a eșuat cu scandal. Ce urmează în continuare

Procesul de selectare a unui candidat pentru funcția deșef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care a fost inițiat anul trecut, a eșuat cu scandal. Consiliul Suprem al Procurorilor (CSP) va trebui să înceapă din nou întreaga procedură. NM a analizat motivele eșecului concursului, precum și când ar putea fi numit un nou șef al instituției.

Amenințări și demisii

Consiliul Suprem al Procurorilor (SCP) a informat pe 1 februarie că Comisia specială a constatat imposibilitatea continuării concursului pentru funcția de procuror – șef al PCCOCS. Cert este că toți membrii acestei comisii și-au anunțat retragerea din componența acesteia. Acest lucru s-a întâmplat după ce CSJ a respins cererile de anulare a concursului pentru șefia PCCOCS. Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, fostul adjunct al procurorului general Eduard Bulat și unul dintre membrii comisiei care selectează candidații pentru postul de șef al PCCOCS, Iulian Groza, au propus anularea concursului.

În total, din comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al PCCOCS au făcut parte:

–    Iulian Groza, propus de Președintele Republicii Moldova;

–    Tudor Osoianu, propus de Ministerul Justiției;

–    Ion Guceac, propus de Consiliul Superior al Procurorilor;

–    Boris Poiată, propus de Consiliul Superior al Procurorilor;

–    Roman Eremciuc, propus de Consiliul Superior al Procurorilor.

Săptămâna trecută, membrul comisiei speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de șef al PCCOCS Iulian Groza a cerut anularea concursului (Groza este și director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)). Acesta a argumentat că integritatea procesului de selecție este grav afectată. Mai mult, Groza, care este și membru al Consiliului Suprem de Securitate, a menționat că ar fi existat tentative de a fi presat și intimidat.

Pe de altă parte, Eugeniu Rurac, fost procuror anticorupție, unul dintre candidații la funcția de șef al PCCOCS, a solicitat suspendarea concursului până la constituirea unei noi comisii de preselecție, în care să nu fie inclus Iulian Groza. Angajații IPRE sunt acuzați că ar fi accesat datele cu caracter personal ale fostului ofițer SIS, actualul șef-interimar al Direcției Generale Urmărire penală din cadrul CNA, Eugeniu Rurac. De cealaltă parte, IPRE a argumentat că este vorba despre o accesare eronată.

În același timp, într-o ședință închisă din 23 ianuarie, comisia de preselecție a decis că trei candidați pentru funcția de șef al PCCOCS, inclusiv Rurac, vor fi admiși în etapa următoare. A doua etapă a concursului, inclusiv un interviu cu candidații, trebuia să aibă loc pe 1 februarie.

În ședință s-au întrunit doar trei din cei cinci membri ai Comisiei speciale, care au luat act de cererea lui Eugeniu Rurac de retragere din concurs.

Membrii Comisiei au fost informați și despre retragerea domnului Ion Guceac din calitatea de membru, care a absentat la ședință.

Totodată, Comisia specială a luat act de cererile verbale ale celorlalți trei membri, Tudor Osoianu, Roman Eremciuc și Boris Poiată, privind retragerea din componența Comisiei.

Procedură va fi luată de la capăt

Acum CSJ va trebui să aprobe noua componență a comisiei speciale de selecție preliminară a candidaților. Șeful Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, a explicat pentru NM că această procedură este prevăzută de Legea cu privire la Procuratură nr. 3 din 2016. Potrivit acestui document, procedura de organizare și desfășurare a fiecărei etape a competiției este determinată de regulamentul aprobat de CSP. Criteriile și procedura de evaluare a candidaților în etapa de selecție preliminară sunt stabilite de o comisie specială.

În ședința din 2 februarie, membrii Consiliului Suprem trebuiau să discute declarația comisiei speciale privind concursul, dar ședința a fost amânată din lipsă de cvorum.

Potrivit unor surse NM, următoarea ședință CSP va avea loc pe 9 februarie, când ar trebui să fie discutată această problemă, dar și să se aprobe o decizie asupra acțiunilor ulterioare.

Potrivit regulamentului care reglementează concursul, în termen de 15 zile de la recunoașterea postului vacant, CSP trebuie să anunțe un nou concurs. Concursul constă în două etape: selecția preliminară de către o comisie specială și numirea unuia dintre candidații propuși prin voturile membrilor Consiliului Suprem. Conform termenelor specificate în document, etapa de selecție a candidaților ar trebui finalizată în termen de o lună și jumătate.

Fostul șef al PCCOCS, Ion Caracuian, a decis să părăsească această funcție pe 13 octombrie 2021. La începutul anului trecut au intrat în vigoare modificări Legii Procuraturii, potrivit căreia acum se desfășoară concursul.

Anunțul de începere a concursului a fost făcut pe 14 noiembrie 2022, iar lista candidaților admiși la interviu a fost făcută publică pe 23 ianuarie a acestui an.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: