„Contradicție cu prioritățile UE”. Moldova se retrage dintr-un protocol de mediu care vizează regiunea Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală
Full Article 2 minutes read

„Contradicție cu prioritățile UE”. Moldova se retrage dintr-un protocol de mediu care vizează regiunea Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală

Republica Moldova se retrage din grupul care promovează ratificarea și punerea în aplicare a Protocolului Göteborg în regiunea Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală (Grupul EECCA). Anunțul a fost făcut, pe 29 decembrie, de Ministerul Mediului, scrie MOLDPRES.

Decizia Chișinăului a fost luată şi deoarece Ucraina, Republica Moldova, Georgia ar putea pune bazele unui nou grup regional de coordonare, cu viziuni mai apropiate de politicele Uniunii Europene în domeniul mediului sau pot deveni membre ale grupului regional al Europei de Vest etc.

Republica Moldova împreună cu Ucraina, Georgia, fiind țări candidate la UE, și-au asumat angajamente care să promoveze prioritățile Uniunii Europene în domeniul mediului, or, multe din acestea vin în contradicție cu cele ale grupului care promovează ratificarea și punerea în aplicare a Protocolului Göteborg în regiunea Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală”, explică instituţia.

Totodată, una din cauzele retragerii constă în faptul că Grupul EECCA poartă un caracter informal de coordonare în cadrul UNECE (Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite).

„Protocolul de la Göteborg” a fost aprobat de Consiliul European  în numele UE în iunie 2003. Acesta a fost transpus în legislația UE în principal prin directive privind limitarea emisiilor în atmosferă a anumitor poluanţi provenind de la instalaţii de ardere de dimensiuni mari.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: