Cum poți câștiga un 1 milion de dolari pentru afacerea ta? Răspunsul îl găsești pe 16 aprilie la Startup Moldova Summit

Moldovenii care au o idee de afacere sau conduc deja un startup cu potențial, acum au șansa să învețe direct de la experți cum să-l dezvolte și să atragă investiții de top. Pe 16 aprilie, la Chișinău, peste 40 de investitori internaționali și locali vor fi prezenți pentru a descoperi startup-uri sau produse promițătoare, la Moldova Startup Summit 2025. Speakeri de la Netflix, Booking sau Atomico vor împărtăși secretele dezvoltării globale și vor oferi perspective valoroase despre cum un startup poate ajunge la nivelul următor. Participanții vor afla ce caută investitorii, cum să își construiască strategia de creștere și ce trebuie să facă pentru a obține finanțare de 1 milion de dolari sau… mai mult.  Este o șansă unică pentru mediul de business de a învăța, de a construi conexiuni valoroase și de a transforma afacerile locale într-un succes internațional. Cei interesați își pot rezerva biletul acum pe www.startupmoldova.digital 

Competiția start-up-urilor pentru finala globală din Silicon Valley

Ediția din acest an a Startup Moldova Summit aduce în prim-plan competiția Startup World Cup Moldova, oferind startup-ului câștigător șansa de a concura în finala globală de la San Francisco pentru un premiu de 1 milion de dolari. Pe scena mare, cele mai bune startup-uri selectate își vor prezenta ideile inovatoare, iar publicul va avea ocazia să urmărească pitch-uri inspiraționale, să creeze conexiuni și să participe la sesiuni de networking. Anul trecut, competiția a atras peste 400 de participanți, 15 investitori în juriu și 14 startup-uri selectate din peste 40 de candidaturi, iar Nodeshift și Langly au reprezentat Moldova pe scena internațională.

Agenda Startup Moldova Summit 2025: Masterclass-uri, Investiții și Networking cu Lideri Globali

Agenda Startup Moldova Summit 2025 va aduce în prim-plan discuții importante despre inovație, investiții și dezvoltarea startup-urilor. Evenimentul va reuni fondatori, investitori și experți globali, cu sesiuni despre viitorul tehnologiei, impactul AI, fintech, TravelTech și dezvoltarea ecosistemului de startup-uri. Printre speakerii invitați se numără oficiali de rang înalt, lideri din companii de renume precum Booking, Netflix, Atomico, Horizon Capital, Catalyst România, dar și fondatori de startup-uri autohtone precum Bloomcoding și Parkopedia, antreprenori, care vor împărtăși strategii de succes și lecții valoroase. Summitul oferă și oportunități de networking, ateliere practice și prezentări ale startup-urilor locale, conectând antreprenorii cu parteneri și investitori. La summit, în premieră, va fi organizată o sesiune de „Reverse Pitching”, care le va permite participanților să înțeleagă așteptările investitorilor și să își perfecționeze pitch-ul pentru a atrage finanțare pe viitor. Consultă agenda pe www.startmoldova.digital 

Despre ecosistemul de startup-uri din Moldova

Moldova a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare economică odată cu începerea negocierilor de aderare la UE, beneficiind de investiții majore prin Planul de Creștere, finanțat de UE cu 1,9 miliarde de euro. Acest plan susține, inclusiv, inovația, digitalizarea și dezvoltarea startup-urilor, având ca obiectiv accelerarea transformării economice și atragerea capitalului străin. În cadrul unui panel dedicat, summitul va oferi un cadru de discuție despre oportunitățile de finanțare pentru startup-uri și industrii inovatoare, mecanismele de sprijin pentru dezvoltarea tehnologică, domeniile prioritare pentru investiții, precum și impactul pe termen lung al acestor inițiative asupra economiei Republicii Moldova.

În acest context, până în septembrie 2028, proiectul regional EU4Innovation East va juca un rol esențial în consolidarea ecosistemului de startup-uri și inovare din Moldova. Prin mecanisme de finanțare robuste, sprijinirea incubatoarelor și acceleratoarelor, sporirea vizibilității startup-urilor pe plan internațional și crearea de conexiuni strategice cu ecosistemul european de inovare, inițiativa va genera oportunități tangibile pentru antreprenori și inovatori. Această abordare va sprijini integrarea Moldovei în ecosistemul global al polilor de inovație tehnologică și va favoriza creșterea economică sustenabilă și competitivă.

Iar odată cu semnarea Acordului de Asociere pentru programul Europa Digitală, țara noastră se alătură acestuia, beneficiind de oportunități extinse de finanțare pentru digitalizare. Această inițiativă a Uniunii Europene sprijină antreprenorii, startup-urile, administrațiile locale, sectorul asociativ și cetățenii, oferindu-le acces la resurse și tehnologii inovatoare. În acest sens, startup-urile din Moldova vor putea accesa fonduri europene pentru dezvoltare tehnologică, accelerare și internaționalizare. De asemenea, mediul de afaceri, primăriile, ONG-urile și instituțiile centrale vor avea oportunitatea de a implementa soluții digitale avansate. Bugetul total al programului este de 7,5 miliarde de euro, disponibil pentru toate țările participante până în 2027.

În ultimii ani, startup-urile din Moldova au progresat semnificativ, contribuind considerabil la dezvoltarea sectorului prin programele lor inovative și impactul pozitiv pe care îl au asupra economiei locale. Pe măsură ce țara își consolidează poziția în top 100 ecosisteme startup la nivel global, Startup Moldova Summit a devenit o platformă esențială pentru colaborare, investiții și schimb de cunoștințe. În 2024, startup-urile moldovenești au obținut finanțări record de 7,9 milioane de dolari, dublu față de suma atrasă în 2023. 

Participă la cel mai mare summit pentru inovație – ia-ți biletul acum

Co-organizatori:

Startup Moldova Summit este organizat cu sprijinul financiar al proiectului EU4Innovation East, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Guvernul Franței și implementat de Expertise France, precum și cu susținerea financiară a Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), a GuvernuluiSuediei, UMAEF și a Guvernului Elveției și organizației Helvetas, prin proiectul OPTIM.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Noi detalii în cazul elevei agresate în curtea școlii. MEC: Agresorii sunt din cinci licee, victima beneficiază de consiliere psihologică

Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că a fost deschis un dosar penal în cazul elevei agresate fizic și umilite în curtea unei școli. Potrivit oficialului, toți tinerii implicați sunt din cel puțin cinci instituții de învățământ diferite. Totodată, Perciun a precizat că victima beneficiază de consiliere psihologică, iar autoritățile vor desfășura audieri cu tinerii implicați, urmând să fie aplicate și sancțiuni.

„Acum suntem în etapă în care, alături de Poliție, identificăm toate persoanele care au fost implicate în acel incident. Toți tinerii care au participat sunt tineri din mai multe instituții de învățământ, implicați din cel puțin 5 instituții de învățământ la această etapă. Știu că este deschis și un dosar penal pe acest caz, pentru că ceea ce s-a întâmplat este, într-adevăr, extrem de grav și se va solda cu consecințe”, a subliniat ministrul.

În același timp, Ministerul Educației oferă sprijin psihologic pentru eleva agresată, prin intermediul Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică.

„Oferim tot suportul necesar din partea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, prin consiliere psihologică, pentru tânăra care a fost expusă acestui comportament brutal și facem tot posibilul pentru ca să depășească această situație extrem de gravă”, a precizat Perciun.

Ministrul a menționat că, în perioada următoare, vor avea loc audieri toți cei implicați, urmând să fie aplicate sancțiuni.

„Urmează, pe parcursul săptămânii viitoare, pe măsură ce sunt identificați toți cei implicați, să aibă loc audieri, interviuri cu ei, să stabilim alături de poliție toate circumstanțele incidentului, să înțelegem ce a stat la baza acestui incident, cum s-au regăsit tineri din atât de multe instituții de învățământ în același loc, în aceeași perioadă, și, bineînțeles, vor urma discuții în colectivele școlare și vor urma discuții și cu părinții acestor copii, pentru a înțelege ce urmează să se întâmple, ca asta să nu se repete pe viitor, iar acolo unde este cazul să fie aplicate sancțiuni sau alte forme de responsabilizare”, a subliniat ministrul Perciun.

***

Amintim că pe rețelele de socializare au apărut imagini video în care o elevă este bătută, împinsă și umilită chiar în curtea unei școli. Deocamdată, nu se cunoaște cu exactitate nici în ce instituție a avut loc incidentul, nici când. Ministerul Educației a anunțat că colaborează îndeaproape cu poliția pentru investigarea cazului, în timp ce Direcția generală educației a Primăriei Chișinău promite sancțiuni.

În înregistrările video se observă cum două eleve se bat, în timp ce alți elevi, adunați în jur, le încurajează. Una dintre fete este lovită din mai multe direcții, este împinsă, iar la final este forțată să se așeze în genunchi în fața celeilalte și să-și ceară scuze.

Cu o reacție a venit și Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău. Aceasta a informat că sprijină ancheta pentru ca toți cei implicați, inclusiv instituția unde a avut loc incidentul, să fie identificate.

De asemenea, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu în legătură cu cazul de violență asupra unei eleve, agresată și umilită în curtea unei școli. Potrivit Ombudsmanului Copilului, cazul va fi examinat prin prisma modului în care instituția de învățământ a prevenit și a răspuns situației. Totodată, Coroi a condamnat utilizarea imaginilor în scop politic, dar și distribuirea de către unele instituții media a acestora fără a fi blurate fețele, expunând astfel copiii participanți.

Platforma DA acceptă parteneriatul cu PAS și nu va participa separat la parlamentare. Grosu: „Vă mulțumesc”

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a decis să nu participe cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și să accepte propunerea de parteneriat politic înaintată de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Anunțul a fost făcut pe 18 iulie de liderul Platformei DA, Dinu Plîngău. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a confirmat că reprezentanți ai DA se vor regăsi pe lista electorală a PAS, fără a preciza numărul sau pozițiile acestora. La rândul său, liderul PAS, Igor Grosu, a mulțumit Platformei DA pentru decizia de a merge împreună în alegeri.

Liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, anunță că decizia de a face front comun cu partidul aflat la guvernare la alegerile din septembrie a fost luată pe 17 iulie, de Consiliul formațiunii politice, după ample consultări cu membrii platformei.

„Decizia nu a fost una simplă, dar necesară. A fost luată în contextul în care nu ne dorim dispersarea votului proeuropean, dar care ar asigura și o diversitate de opinii în viitorul parlament. (…) Cine își imaginează că ne mai putem permite luxul de a merge dezbinați într-o campanie istorică se amăgește. Drumul spre Europa nu e garantat”, a anunțat Dinu Plîngău.

Deși nu va figura ca entitate separată în buletinul de vot, Platforma „DA” afirmă că rămâne o echipă consolidată, angajată să susțină o guvernare responsabilă și fidelă valorilor europene. Formațiunea a anunțat că Liviu Vovc a fost desemnat președinte interimar, urmând ca congresul partidului să fie convocat după alegerile din septembrie. Chiar dacă nu a fost precizat oficial cine va candida pe listele PAS, desemnarea lui Vovc la conducerea interimară sugerează că actualul lider al DA, Dinu Plîngău, va figura printre candidați.

Reacția PAS: „Vă mulțumim!”

Contactată de NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, a confirmat că membri ai Platformei DA se vor regăsi pe lista formațiunii politice, la parlamentare: „Ne dorim o coagulare a forțelor cu adevarat europene în jurul proiectului de integrare europeană”.

Cu o reacție pe rețelele de socializare a venit și liderul PAS, Igor Grosu. Oficialul a mulțumit Platformei „DA” pentru că a acceptat propunerea de a participa împreună la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

„Am primit răspunsul pozitiv al Platformei DA și le mulțumim că au acceptat propunerea noastră, și am luat act de refuzul Partidul Schimbării și LOC. La toamnă vor avea loc cele mai importante alegeri parlamentare de la independență încoace. Avem șansa istorică să aderăm la UE in următorii 4 ani și ar fi o tragedie să ratăm acest obiectiv. PAS acționează în spiritul acestui obiectiv”, a scris Grosu pe rețelele de socializare.

Lista PAS pentru parlamentare, scursă pe Telegram? Reacția partidului de guvernare

Un canal de Telegram a publicat pe 18 iulie o înregistrare audio în care Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), ar prezenta lista PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Aceasta ar urma să fie deschisă de Grosu însuși și pe ea se vor regăsi și doi concurenți din Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA). Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt PAS, Adriana Vlas, nu a confirmat și nici infirmat autenticitatea înregistrării care a fost scursă, menționând că lista electorală a formațiunii va fi prezentată la sfârșitul săptămânii. Iar Igor Grosu a comunicat ulterior că, într-adevăr, membrii ai Platformei DA au acceptat să concureze din partea PAS.

În înregistrarea audio, care durează 6 minute, Igor Grosu ar enumera numele candidaților și poziția lor pe lista PAS pentru următoarele alegeri parlamentare. Astfel, lista electorală a formațiunii ar urma să fie deschisă de Igor Grosu însuși. Al doilea candidat ar fi premierul Dorin Recean, care nu este membru de partid.

Printre primii 20 de candidați ar urma să se regăsească și o parte din personalitățile despre care liderul PAS a anunțat că vor candida din partea formațiunii sale la scrutin. Este vorba despre fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, luptătoare Anastasia Nichita, dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena mea”, Ludmila Adamciuc, antreprenoarea Maria Acbaș și rectorul UTM, Viorel Bostan.

În înregistrare liderul PAS mai menționează că pe pozițiile 42 și 47 de pe listă ar putea să se regăsească candidați din partea Platformei Demnitate și Adevăr. Numele concurenților însă nu este menționat, Grosu spunând că încă se așteaptă un răspuns în această privință de la formațiune.

NM a solicitat un comentariu de la purtătoarea de cuvânt PAS, Adriana Vlas, în legătură cu autenticitatea înregistrării scurse. Reprezentanta partidului de guvernământ nici nu confirmat, nici nu a infirmat veridicitatea acesteia, menționând că PAS își va prezenta oficial lista electorală duminică, 20 iulie.

La scurt timp după apariția înregistrării în spațiul public, liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a anunțat că, într-adevăr, membri ai formațiunii sale vor candida la parlamentare pe lista PAS. „Într-o situație politică normală, chiar și având șanse minime de accedere în Parlament, ne-am fi lansat într-o luptă politică, dar nimeni din Platforma DA nu a dorit să-și asume riscul de a lua câteva procente în alegeri și anume aceste procente să nu fie suficiente pentru a avea o majoritate proeuropeană. Sperăm mult că gestul nostru va fi apreciat la timpul potrivit de toți cetățenii care-și doresc o Moldovă Europeană”, a spus politicianul.

Ulterior, într-un mesaj pe Facebook, și Igor Grosu a comunicat că a primit „răspuns pozitiv” din partea Platformei DA cu privire la candidarea membrilor săi la alegerile parlamentare pe lista PAS.

Precizăm că posibilitatea ca membri ai Platformei DA să candideze la parlamentare din partea PAS a fost confirmată în urmă cu două zile de Grosu.

***

Alegerile parlamentare vor fi organizate pe 28 septembrie.

grt.md/imagine simbol

Republica Moldova va face stocuri de gaz pentru sezonul rece. ANRE a aprobat cantitățile

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) a decis că, până la 1 noiembrie, vor fi făcute stocuri de gaz, în volum de 145 374,710 mii m³, pentru sezonul rece 2025-2026. S-a întâmplat la ședința din 18 iulie, în cadrul căreia au fost aprobate mai multe hotărâri cu privire la sectorul gazelor din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al ANRE, a fost aprobat tariful reglementat pentru serviciul de transport al gazelor naturale la punctele de interconectare de intrare/ieșire unde S.R.L. „Vestmoldtransgaz” oferă capacitate condiționată, stabilit în cuantum de 277,26 lei pentru 1000 m³/h sau 26,26 lei/MWh/h. „Acest produs va spori atractivitatea utilizării sistemului de transport de către traderi, în vederea valorificării coridorului transbalcanic și a tranzitului de gaze naturale spre Ucraina”, a precizat ANRE.

Totodată, în scopul executării prevederilor Legii nr. 152/2025 prin care a fost modificată Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, conform căreia au fost stabilite ANRE-ului anumite responsabilități noi, Consiliul de Administrație a aprobat mai multe hotărâri, și anume:

Au fost stabilite pragurile de consum anual pentru clasificarea consumatorilor noncasnici, după cum urmează:

  • consumatori noncasnici mici – până la 10 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mijlocii – între 10 000 și 100 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mari – peste 100 000 m³/an.

De asemenea, a fost aprobată cantitatea totală de gaze naturale ce urmează a fi stocată până la 1 noiembrie 2025 pentru perioada rece a anilor 2025-2026, în volum de 145 374,710 mii m³, echivalentul a 1 534 873,458 MWh, precum și lista furnizorilor obligați să instituie stocuri de gaze naturale și cantitățile aferente fiecăruia. „Până la 15 noiembrie 2025, furnizorii obligați vor prezenta informații privind cantitatea de gaze naturale stocată, dacă aceasta este creată și menținută direct sau prin intermediul altor furnizori sau traderi, precum și rutele de livrare la frontiera Republicii Moldova”, a menționat ANRE.

Compania „Chișinău-gaz” a fost desemnată, pentru o perioadă de cinci ani, în calitate de entitate de reconciliere, responsabilă de efectuarea și primirea plăților compensatorii de egalizare către și de la operatorii sistemelor de distribuție. „Tarifele uniforme pentru serviciul de distribuție vor reduce impedimentele furnizorilor din piața nereglementată de a furniza gaze naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova, sporind astfel gradul de liberalizare a pieței”, a spus ANRE.

Partidul Național Moldovenesc

PNM cere pedepse pentru negarea crimelor comunismului: „E o formă de complicitate morală”

Partidul Național Moldovenesc propune ca negarea crimelor comunismului — inclusiv deportările, foametea organizată și execuțiile — să fie sancționată prin lege. Formațiunea susține că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea memoriei victimelor și a demnității naționale, în contextul în care, susține PNM, mai mulți politicieni laudă URSS.

Vedem politicieni care vorbesc despre realizările URSS, în timp ce ignoră suferința a sute de mii de oameni deportați, umiliți și executați în propria lor țară. Noi considerăm că a venit timpul ca R. Moldova să-și apere memoria istorică prin lege. Propunem modificarea Codului penal și introducerea unei pedepse cu închisoare pentru negarea, justificarea sau trivializarea publică a crimelor comise de regimul comunist, inclusiv deportările, foametea organizată, represiunile intelectualilor și execuțiile extrajudiciare. Negarea crimelor comunismului este o formă de complicitate morală în aceste crime”, a declarat liderul PNM, Dragoș Galbur.

PNM susține că exemplul unor țări europene care au condamnat regimurile totalitare ar trebui urmat și de Republica Moldova.

***

Amintim că anterior, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova a solicitat autorităților modificarea Codului Penal, astfel încât negarea crimelor comunismului să fie sancționată.

Solicitarea avenit după declarațiile liderului blocului politic „Победа”, Ilan Șor, care „ar fi negat existența represiunilor comuniste din perioada 1917–1989”. Potrivit unui apel public lansat de organizație, astfel de afirmații „insultă memoria victimelor deportărilor, foametei organizate și a altor crime comise de regimul sovietic”.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: