„Dacă vor continua, vom răspunde. Noi putem”. Zaharova acuză conducerea Moldovei că pune în pericol țara promovând rusofobia
Full Article 3 minutes read

„Dacă vor continua, vom răspunde. Noi putem”. Zaharova acuză conducerea Moldovei că pune în pericol țara promovând rusofobia

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova consideră că actuala conducere a Republicii Moldova ar pune în pericol securitatea țării. Declarația a fost făcută pe 15 decembrie, ca reacție la declarația președintei țării Maia Sandu. În timpul vizitei la Cluj, șefa statului a declarat că Rusia reprezintă un pericol pentru securitatea întregii regiuni.

Autoritățile din Moldova sunt cele care creează un pericol pentru țara și regiunea lor. Dacă își vor continua retorica, vom răspunde la aceste declarații. Noi putem. În repetate rânduri am dar apreciere unor astfel de declarații din partea conducerii actuale a Moldovei. Este evident că se fac pentru a fi pe placul sponsorii din vest, care împing Chișinăul spre creșterea și așa mare a nivelului de rusofobie și nu reflectă nici interesele, nici dispoziția cetățenilor țării, care pledează pentru păstrarea relației cu Rusia”, a declarat Zaharova.

Diplomata din Rusia a acuzat Chișinăul că ar face apel la rusofobie.

Acesta și este pericolul pentru securitatea Moldovei. Actuala conducere a țării destabilizează situația internă. Aprinde spiritele, montează oamenii unii împotriva altora în propria țară și utilizează rusofobia. Acest lucru este la limita legii, eticii, etc. Și se află după limita subiectelor de securitate”, a adăugat reprezentanta MAE-ului rus.

Zaharova nu a trecut cu vederea nici vizitele externe ale președintei Maia Sandu.

Despre faptul că autoritățile moldovenești au reușit cu brio să îndeplinească instrucțiunile din vest vorbește nu doar susținerea financiară de amploare, dar și distincțiile primite de președinta Maia Sandu pentru eforturile în promovarea democrației și rezistența față de agresiunea rusă. (…) Retorica anti-rusă este utilizată pentru distragerea atenției populației de la problemele curente legate de politica autorităților republicane și, accentuez încă o dată, montează oamenii”, a conchis Zaharova.

Amintim că Maia Sandu a primit la Cluj Napoca „Premiul România Europeană”, în cadrul conferinței „Europa după războiul din Ucraina. Perspective, viziuni, strategii, proiecte”, organizată de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană. În discursul de recepție, ea a afirmat că regimurile autoritare speră că războiul  va slăbi lumea democratică. Aceasta va plăti un preț și mai mare dacă Vladimir Putin nu va fi oprit acum.

„Războiul Rusiei în Ucraina este o amenințare pentru întreaga lume democratică. Regimurile autoritare, chiar dacă nu sprijină deschis Rusia, speră ca lumea democratică să fie slăbită în acest război, să fie dezbinată, să-și piardă sprijinul popular. De aceea, la nivel global, victoria Ucrainei este importantă, nu doar pentru restabilirea dreptului internațional ci și pentru consolidarea democrațiilor. Pentru Republica Moldova, victoria Ucrainei înseamnă restabilirea păcii, scoaterea trupelor ruse din țara noastră, dezvoltarea economică normală și șansa de a rămâne parte a lumii libere, șansa de a avansa pe calea integrării europene.”, a declarat Maia Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: