Dau vina pe fostul guvern pentru scumpirea carburanților? PSRM promite să revizuiască anumite prevederi cu FMI-ul, cu care „nu sunt de acord”
Full Article 2 minutes read

Dau vina pe fostul guvern pentru scumpirea carburanților? PSRM promite să revizuiască anumite prevederi cu FMI-ul, cu care „nu sunt de acord”

Creșterea prețurilor la carburanți este o consercință logică care reiese din memorandumul semnat cu Fondul Monetar Internațional (FMI), privind majorarea accizelor, care a fost semnat de Republica Moldova și FMI în 2019. Precizările au fost făcute de președinta Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM), Zinaida Grecianîi, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi, 22 ianuarie. 

„Prețurile la carburanți se măresc la începutul anului, iar accizele cresc cu fiecare an. Majorarea accizelor constituie o prevedere a FMI, este o condiție pe care s-a însărcinat să o îndeplinească încă fosta guvernare. Am spus că suntem responsabili, de aceea, toate responsabilitățile pe care și le-a asumat Moldova, le vom îndeplini”, a precizat Grecianîi.

Potrivit liderilor PSRM, în martie, Moldova va trebui să semneze un nou acord cu FMI și atunci guvernul va avea posibilitatea să insiste asupra revizuirii anumitor condiții „cu care PSRM nu este de acord”.

Vicepreședintele parlamentului, Vlad Bătrîncea, a amintit că încă în luna septembrie socialiștii s-au pronunțat împotriva includerii în memorandumul cu FMI prevederea privind creșterea accizelor, dar a susținut acțiunile guvernului de atunci.

„Noi am spus atunci că guvernul s-a pomenit într-o situație dificilă. Trebuia să semneze memorandumul cu FMI. Atunci am declarat că suntem îngrijorați din cauza faptului că s-a inclus prevederea privind creșterea impozitelor și a accizelor. Am spus că asta nu va îmbunătăți situația din Moldova. Am susținut guvernul pentru care am votat, dar am spus că la următoarele negocieri cu FMI-ul vom insista și vom încerca să îi convingem să nu includă în memorandum creșterea impozitelor”, a mai spus Bătrîncea.

Amintim că, în data de 11 ianuarie, unele stații PECO au afișat prețuri mai mari pentru benzină, gaz lichefiat  și motorină. Astfel, benzina s-a scumpit cu 30 de bani, iar gazul lichefiat cu 70 de bani. Premierul Ion Chicu a anunțat că, sub controlul vicepremierului Sergiu Pușcuța, va fi creat un grup de lucru care va monitoriza creșterea prețurilor, inclusiv la carburanți și vor analiza dacă acestea sunt justificate.

/

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: