Socialiștii și comuniștii au părăsit ședința Parlamentului, în semn de „protest”. Grosu: Motivul adevărat este altul
Full Article 3 minutes read

Socialiștii și comuniștii au părăsit ședința Parlamentului, în semn de „protest”. Grosu: Motivul adevărat este altul

Fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a părăsit ședința plenară a parlamentului din data de 21 septembrie. Vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea a argumentat gestul prin faptul că inițiativele Blocului nu au fost incluse în agenda ședinței. În replică, deputata PAS Doina Gherman, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, i-a reproșat lui Batrîncea că nu a participat la niciuna dintre cele 90 de ședințe ale comisiei. Iar speakerul Igor Grosu a declarat că, de fapt, socialiștii și comuniștii au căutat motiv ca să nu participe la ședința Comisiei juridice, unde va fi discutată ridicarea imunității în cazul a doi ex-membri ai PSRM, bănuiți de corupție.

Batrîncea a cerut excluderea din ordinea de zi a ședinței Legislativului proiectul privind prelungirea stării de urgență în Republica Moldova.

„De ce să imităm atunci această activitate parlamentară. Atunci când în ordinea de zi a parlamentului nu se regăsesc subiecte de maximă importanță, atunci când colegii sunt ignorați, noi părăsim, în semn de protest, această ședință”, a spus Batrîncea.

Doina Gherman a intervenit cu o replică: „Pentru stenogramă vreau să prezint cetățenilor: dl vicepreședinte al Parlamentului, Vlad Batrîncea, chiar dacă este deja cu gândul la odihnă – din cele 90 de ședințe ale Comisiei politică externă și integrare europeană, pe durata întregului mandat din legislatura a 11-a, pe parcursul a doi ani, din 90 de ședințe, a participat la zero. Nu a dezbătut, nu a pus întrebări reprezentanților guvernului. Își motivează absența prin îndeplinirea unor însărcinări de fracțiune. Poate nu se descurcă, trebuie ajutat. Este lipsă de respect”.

Deputata PAS a adăugat: „Atunci când dl Batrîncea își începe discursul cu a se plânge că nu i se respectă drepturile, să înțelegem că este o propagandă ieftină și manipulatoare”.

Speakerul Igor Grosu a intervenit și el cu o replică: „Au căutat un pretext ca să plece de la ședință. Pentru a nu participa la ceea ce urmează – Comisia juridică îi va audia pe cei doi colegi de-ai lor. Acesta este adevăratul pretext. E produsul lor tot traseismul și coruperea politică, a acestui tip de formațiune politică. (…) Stimați cetățeni, azi urmează ca doi transfugi din BCS  urmează să vină și să răspundă la o serie de întrebări. Și au fugit. Lucrează numai nu în interesul R. Moldova. Au venit, și-au bifat prezența ca să-și ia salariul, că ei se iubesc și au grijă de ei”.

Amintim că Procuratura General a înregistrat, pe 21 septembrie, mai multe cereri privind rdiciarea imunității parlamentare, în vederea reținerii, percheziționării și arestării deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi. Aceștia sunt bănuiți de finanțare ilegală a partidului, spălare de bani și corupere pasivă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: