De ce în proiectul pentru care guvernul și-a asumat răspunderea sunt prevederi despre țigări, magazine duty free și taxe pentru resurse naturale. Explicațiile ministrului Finanțelor
Full Article 3 minutes read

De ce în proiectul pentru care guvernul și-a asumat răspunderea sunt prevederi despre țigări, magazine duty free și taxe pentru resurse naturale. Explicațiile ministrului Finanțelor

Vicepremierul Serghei Pușcuța, ministru al Finanțelor, a respins în cadrul unui briefing din 3 aprilie, criticile asupra unor prevederi din proiectul pentru care guvernul și-a asumat răspunderea. Potrivit acestuia, comentariile negative sunt lansate de cei care nu au încercat să intre în esența propunerilor. 

„Referitor la acele taxe de utilizare a subsolului. Ca urmare a acestor modificări, sumele preconizate a fi încasate la buget de la utilizarea subsolului cresc de două ori”, a declarat Serghei Pușcuța.

„Legat de eventuala redeschidere a magazinelor duty free în regiunea transnistreană. Citiți atent proiectul de lege. Găsiți măcar un punct din acest proiect care se referă la zona transnistreană. Vă asigur, nu o să-l găsiți. Nu este așa ceva în acest proiect”, afirmă vicepremierul.

Potrivit ministrului, ceea ce propune guvernul să modifice se referă la regimul de lucru conex activității magazinelor duty free.

„Vreau să amintesc, conform acelor modificări operate în Codul Fiscal în octombrie 2019, s-au strecurat anumite momente cu impact negativ asupra producătorilor locali. Astfel, la ziua de astăzi, producătorul autohton care livrează mărfuri în zona duty free urmează să calculeze și să achite acciza la buget”.

„Totodată, conform legislației, este prevăzut că magazinul duty free, în cazul în care vinde aceste mărfuri în regim de intrare în Republica Moldova, urmează să calculeze și să achite acciza. Astfel, pe bonurile care sunt primite de la producătorul autohton în magazinul duty free și care ulterior se vând pe direcția de intrare în Republica Moldova, acciza se aplică de două ori. Se aplică dublu, fapt care face ca mărfurile autohtone să devină totalmente necompetitive cu mărfurile de import care se vând în regimul de duty free și unde acciza se aplică o singură dată”, explică ministrul Finanțelor.

Referitor la Legea tutunului, Serghei Pușcuța a spus că autoritățile nu renunță, ci amână măsura care va interzice expunerea la vedere a produselor de tutun în unitățile comerciale. Pe timp de pandemie, nu este momentul pentru astfel de măsuri, a explicat oficialul.

Amintm că, marți, cabinetul de miniștri și-a asumat răspunderea asupra unui proiect de lege care vizează măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.

Opoziția susține, însă, că printre prevederi au fost incluse și inițiative care nu au legătură cu starea de urgență.

Politologul Angela Colațchi consideră că asumarea de raspundere a guvernului Republicii Moldova din 02.04.2020 nu este constituțională. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: