Rohovei îl avertizează pe Ignatiev, cercetat penal în Ucraina? „Dacă încalcă legea, este normal să fie tras la răspundere”
Full Article 3 minutes read

Rohovei îl avertizează pe Ignatiev, cercetat penal în Ucraina? „Dacă încalcă legea, este normal să fie tras la răspundere”

Ucraina este un stat de drept și orice cetățean ucrainean, care încalcă legea, poate fi tras la răspundere, chiar dacă nu locuiește pe teritoriul Ucrainei. Declarația a fost făcută pe 29 ianuarie de ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei, care se află într-o vizită la Chișinău. Oficialul nu a precizat dacă s-a referit sau nu anume la ministrul de facto responsabil de „relațiile externe” de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, care este cercetat penal de autoritățile de la Kiev pentru „atentarea la unitatea teritorială a Ucrainei”.

„Despre responsabilitatea unor cetățeni ucraineni, care locuiesc nu neapărat pe teritoriul Ucrainei. Ucraina este un stat de drept, are o legislație. Orice cetățean al Ucrainei trebuie foarte bine să înțeleagă că în afară de drepturi față de statul său are obligațiuni și, mai cu seamă, responsabilități. Dacă încalcă conștient legea, e normal să fie tras la răspundere. Nu mă voi adânci în acest subiect, pentru că ține mai mult de abilitatea organelor de drept. Dar aș vrea ca acest lucru să fie bine înțeles de toți: legea trebuie respectată”, a declarat Păun Rohovei.

Amintim că, pe 9 ianuarie 2024, în ziarul guvernamental ucrainean a apărut informația potrivit căreia responsabilul de relații externe al regiunii transnistrene, Vitalii Ignatiev, este suspectat de colaborare și atentat la unitatea teritorială a Ucrainei și că este citat la Serviciul de Securitate al Ucrainei pentru „a primi o notificare scrisă privind suspiciunea de comitere a unor infracțiuni”. Conform Codului de procedură penală al Ucrainei, în cazul neprezentării la organul de drept, bănuitul riscă o amendă, iar eschivarea de la prezentare este „un motiv pentru o anchetă specială înainte de proces”.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat anterior că Guvernul de la Chișinău nu a primit o înștiințare oficială din partea Kievului cu privire la cercetarea penală a lui Ignatiev. El a spus că a aflat despre dosarul intentat de Kiev din presă. „Nu cunosc ca Procuratura Generală a Republicii Moldova să fi primit o înștiințare sau alte instituții de profil. Dacă au primit-o, cel puțin eu personal nu am fost informat despre ea”, a declarat Serebrian pe 17 ianuarie.

***

Vitalii Ignatiev este originar din Ucraina și deține și cetățenia acestei țări. Din 2012 până în 2015 a fost membru al Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea delegației transnistrene. Începând cu 2016, este șeful instituției care se ocupă de „politica externă” a regiunii transnistrene. Ce ar trebui să facă Moldova dacă Ucraina va cere extrădarea lui Ignatiev? NewsMaker a publicat un material la acest subiect.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: