De Revelion, rușii au bombardat Ucraina cu drone pe care scria „An Nou fericit”. Atacul s-a soldat cu zeci de victime
Full Article 4 minutes read

De Revelion, rușii au bombardat Ucraina cu drone pe care scria „An Nou fericit”. Atacul s-a soldat cu zeci de victime

Ucrainenii au intrat în 2023 sub bombardamentele rușilor. Capitala Kiev a fost ținta atacurilor aeriene ale forțelor ruse în noaptea de Revelion. Apărarea ucraineană anunță că a doborât 45 de „ținte aeriene” deasupra regiunii Kiev. Președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj de Anul Nou, în care arată că ucrainenii sunt gata să lupte și anul acesta pentru a se putea întoarce la viața normală. „Toți suntem Ucraina”, a spus Volodimir Zelenski, scrie Digi24.

Capitala Kiev a fost ținta atacurilor aeriene ale forțelor ruse în noaptea de Revelion. Apărarea ucraineană anunță că a doborât peste 30 de „ținte aeriene” deasupra regiunii Kiev. Președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj de Anul Nou, în care arată că ucrainenii sunt gata să lupte și anul acesta pentru a se putea întoarce la viața normală. „Toți suntem Ucraina”, a spus Volodimir Zelenski. Totodată el s-a adresat și poporului rus, potrivit CNN.

„Tot acest război pe care voi îl duceți, voi – Rusia – el nu este război cu NATO, așa cum mint propagandiștii voștri. El nu este pentru ceva istoric. Este pentru o persoană pentru a rămâne la putere până la sfârșitul vieții lui. Și ce se va întâmpla cu voi toți, cetățeni ai Rusiei, nu îl privește. El (n.r. Putin) se ascunde în spatele trupelor, în spatele rachetelor, în spatele zidurilor locuințelor și palatelor sale. El se ascunde în spatele vostru și dă foc la țara și viitorul vostru. Nimeni nu vă va ierta vreodată pentru teroare. Ucraina nu vă va ierta”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Totodată, sâmbătă, atât Ucraina, cât și Rusia, au anunțat un schimb de prizonieri de război. Andrei Iermak, șeful cabinetului președintelui ucrainean, a scris într-un mesaj pe Telegram că 140 de prizonieri de război au fost eliberați – inclusiv apărători ai Mariupolului și ostași care au apărat Insula Șerpilor.

„În ajunul Anului Nou nu numai că am respins atacurile cu rachete inamice, dar am readus oamenii noștri acasă. Este un alt mare schimb pe care am reușit să-l înfăptuim – 140 de persoane se reîntorc acasă. Printre aceștia sunt răniți, precum și apărătorii din Mariupol, Insula Șerpilor, voluntari ai apărării teritoriale din Slavutici, tați și fii care erau împreună în captivitate, precum și ostași de-ai noștri din direcția Bahmut”, a declarat șeful Cabinetului președintelui ucrainean, Andrei Iermak.

Acesta este al 35-lea schimb de prizonieri, potrivit Sediului ucrainean de Coordonare pentru Tratamentul Prizonierilor de Război. Agenția a spus că 1596 de oameni – inclusiv personal militar și civili – au fost eliberați din captivitatea rusă prin negocieri. Schimbul include 187 de femei eliberate de la începutul invaziei, potrivit oficialilor citați de CNN. Într-un comunicat, ministerul rus al Apărării a spus că 82 de militari s-au întors.

„Personalul eliberat va fi dus în Moscova cu avioane de transport militar pentru tratament suplimentar și reabilitare la facilitățile de sănătate ale ministerului rus al apărării”, se mai spune în comunicat.

Între timp, peste treizeci la sută din capitala Kiev nu are curent din cauza întreruperilor de urgență, potrivit primarului orașului, Vitali Kliciko. Edilul capitalei a adăugat că locuitorii Kievului au apă și căldură. Kliciko a mai spus că sunt restricții pe o secțiune deschisă a liniei de metrou din oraș pentru a verifica „prezența rămășițelor de la rachete”.

„Specialiștii sunt pe drum în acea zonă”, a spus el. „Vă vom informa despre reluarea traficului pe linia roșie”, a scris pe Vitali Kliciko pe Telegram.

Potrivit primarului Kievului, în noaptea de Revelion, fragmente de la o rachetă rusească distrusă de sistemele de apărare aeriană ucraineană au avariat o mașină în centrul capitalei, dar nu au fost răniți sau victime. Administrația militară a orașului Kiev a anunțat că peste 30 de „obiecte aeriene” lansate de Rusia au fost distruse.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: