Exportul energiei electrice din Republica Moldova, din nou permis. ANRE și-a abrogat decizia din octombrie
Full Article 2 minutes read

Exportul energiei electrice din Republica Moldova, din nou permis. ANRE și-a abrogat decizia din octombrie

Hotărârea privind interzicerea exportul energiei electrice din Republica Moldova pe perioada stării de alertă pe piața energiei electrice a fost abrogată. O decizie în acest a fost luată, pe 3 februarie, de Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). 

„În conformitate cu atribuțiile ANRE, prevăzute în Legea 174, Agenția contribuie la securitatea energetică a statului. În condițiile în care a fost instituită de către Guvern starea de alertă și în condițiile în care a fost înregistrat la momentul respectiv un deficit de energie electrică pentru consumatorii din Republica Moldova,  a fost necesar de a întreprinde toate măsurile posibile pentru a asigura că toată energia care este produsă local este furnizată către consumatorii din interiorul Republicii șă astfel a fost votată hotărârea respectivă. La momentul actual, nu avem acele premise, deci se consideră oportun de a abroga Hotărârea 790 cu privire la interzicerea exportului energiei și de a permite acelor exportatori, la prețuri reglememtate, care au surplus de energie să-l comercializeze”, a spus raportorul Ștefan Sărăcuța.

Hotărârea intră în vigoare la data adoptării, dar poate fi contestată la autoritatea emitentă, în termen de 30 de zile de la notificarea acesteia.

Precizăm că exportul energiei electrice din Republica Moldova pe perioada stării de alertă pe piața energiei electrice este interzis începând din 15 2022 octombrie. O decizie în acest sens a fost luată pe 13 octombrie 2022 de Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Potrivit ANRE, producătorii locali de energie electrică produsă din surse regenerabile care nu beneficiază de schemă de sprijin, urmare a interdicției de export a energiei electrice urmau să se adreseze „Premier Energy” și „FEE Nord” pentru a încheia contracte de achiziție a energiei electrice.

Amintim că pe 13 octombrie 2022, membrii Comisiei Situații Excepționale au constatat situația de alertă pe piața energiei din Republica Moldova.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: