Deputat rus: Chișinăul trebuie să înțeleagă că noi avem un singur motiv să colaborăm cu ei, inclusiv în domeniul gazelor
Full Article 3 minutes read

Deputat rus: Chișinăul trebuie să înțeleagă că noi avem un singur motiv să colaborăm cu ei, inclusiv în domeniul gazelor

Liderul fracțiunii „Spravedlivaya Rossia – Za Pravdu” din cadrul Dumei de Stat a Federației Ruse Serghei Mironov consideră că Gazprom ar trebui să reacționeze „dur și operativ” la faptul că, la inițiativa Chișinăului, în stânga Nistrului ajunge mai puțin gaz decât era prevăzut în contract. Un mesaj în acest sens a fost publicat de către oficialul rus pe pagina sa de Telegram, drept comentariu despre faptul că președinta Maia Sandu a solicitat ajutorul României pentru depășirea crizei energetice, provocate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Potrivit deputatului rus, „restricționarea furnizării de gaz în Transnistria constituie o încălcare grosolană a acordului în vigoare dintre Moldovagaz și Gazprom, potrivit căruia, din 171 de mln de metri cub de gaz, care ajung în Moldova, 118 mln trebuie să fie direcționați în Transnistria”.

Acesta a adăugat: „Autoritățile de la Chișinău trebuie să înțeleagă: Rusia are un singur motiv să colaboreze cu ei, inclusiv în domeniul gazelor – acesta este asigurarea Transnistriei. Orice limitări introduse de Moldova împotriva Transnistriei dezleagă mâinile pentru Rusia și servesc drept temei pentru cele mai hotărâte măsuri față de regimul de păpușari Sandu”.

Amintim că Tiraspolul a acuzat Chișinăul de „acțiuni fără precedent și care sabotează încrederea”, din cauza că Moldovagaz a redus cu 40% volumul de gaz furnizat malului stâng al Nistrului. Krasnoselski a convocat în ședință „Consiliul de Securitate”.

„Astfel de măsuri de restricție din partea Moldovei sunt calificate drept fără precedent și care afectează încrederea, subliniind că, în acest mod, este pusă în pericol întreaga industrie a Transnistriei și prosperitatea economică a republicii”, se arată în declarația din 1 noiembrie.

De precizat că, din 1 noiembrie, Republica Moldova primește 5,7 mln metri cubi de gaz natural pe zi de la Gazprom. Contrar contractului, concernul rus va asigura doar 51% din volumul convenit anterior. Din totalul de 5,7 mln de metri cubi de gaz pe zi pe care este dispus să îl vândă Gazpromul părții moldovenești  – 3,4 mln de metri cubi vor ajunge, zilnic, pe malul drept al Nistrului, iar 2,3 mln vor fi furnizat către malul stâng. Astfel, regiunea transnistreană va primi cu 40% mai puțin gaz în noiembrie decât în octombrie.

Din cauza insuficienței de gaz, malul drept nu a reușit să încheie un acord cu Centrala de la Cucurgan, privind furnizarea energiei electrice, care constituia anterior circa 70% din totalul volumului cumpărat. Prin urmare, în prezent, Chișinăul cumpără 90% din energia electrică necesară din România, la un preț mai mare. Din 4 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova vor achita mai mult pentru curentul electric. Cei din centrul și sudul țării vor plăti 4,77 lei/kWh, iar cei din nordul țării – 4,81 lei/kWh.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: