Din circa 29 mii de nou-născuți anual în Moldova, 50 au sindromul Down. Deputat: „Să învățăm copiii să fie empatici”
Full Article 2 minutes read

Din circa 29 mii de nou-născuți anual în Moldova, 50 au sindromul Down. Deputat: „Să învățăm copiii să fie empatici”

La Parlament a avut loc o masă rotundă cu genericul „Incluziunea socială a persoanelor cu sindrom Down”. Evenimentul a fost organizat de deputata Angela Munteanu-Pojoga, la solicitarea unui grup de mame care au copii cu sindromul Down.

La întâlnire au participat deputate, reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Finanțelor.

Potrivit participanților la eveniment, incluziunea este o problemă națională. Din cei aproximativ 29 000 de nou-născuți în fiecare an, 50 de copii au sindromul Down, iar mulți părinți spun că, la naștere, nu au avut parte de empatia și grija cadrelor medicale.

S-a remarcat faptul că, în țara noastră, există un cadru normativ suficient de bun pe partea ce vizează incluziunea copiilor cu sindromul Down, însă problemele apar din cauza stereotipurilor, prejudecăților și miturilor existente în societate.

„Astfel, un accent mare trebuie să fie pus pe sensibilizarea opiniei publice privind incluziunea educațională și socială a persoanelor cu sindromul Down”, comunică reprezentanții Parlamentului.

Angela Munteanu-Pojoga a precizat că urmează a fi punctate propuneri concrete în acest sens și prezentate spre dezbateri, cu implementarea ulterioară.

„Este foarte important să învățăm copiii să fie empatici, să creăm o societate incluzivă. Există modelul Uniunii Europene și trebuie să muncim la acest capitol”, a subliniat deputata.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: