Premierul Dorin Recean a cerut să fie urgentate lucrările la Linia electrică aeriană 400 kV Vulcănești – Chișinău. Potrivit Guvernului, termenul-limită pentru finalizarea construcției și punerea în funcțiune este luna decembrie a anului curent. În context, Recean a solicitat companiilor responsabile de construcție să raporteze săptămânal progresele înregistrate. Potrivit datelor Guvernului, progresul general de implementare a lucrărilor este de circa 49%.
Solicitarea lui Recean
Guvernul Republicii Moldova a declarat, în seara zilei de 16 ianuarie, că „mersul lucrărilor la Linia electrică aeriană 400 kV Vulcănești – Chișinău a fost examinat în cadrul unei ședințe convocate de prim-ministrul Dorin Recean cu participarea implementatorului proiectului, companiilor de construcții și altor instituții implicate”.
Potrivit reprezentanților Guvernului, Recean a subliniat importanța strategică a acestui proiect de infrastructură pentru securitatea energetică a țării, în contextul actualelor realități regionale și a cerut tuturor părților implicate să se mobilizeze și să nu admită întârzieri în graficul de realizare a lucrărilor.
Reprezentanții Executivului au precizat că termenul-limită pentru finalizarea construcției și punerea în funcțiune a liniei este luna decembrie a anului curent.
„Cu linia electrică Vulcănești-Chișinău în funcțiune vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES, astfel Federația Rusă va pierde ultimul instrument de șantaj energetic asupra țării noastre. De aceea este important ca lucrările să fie urgentate și realizate în termen”, a comunicat Recean.
Totodată, potrivit reprezentanților Guvernului, prim-ministrul a cerut companiilor responsabile de construcție: KEC International Limited, consorțiului de companii Siemens Energy SRL – Electromontaj SA – Energotech SA să prezinte programul de realizare a lucrărilor, actualizat conform solicitării, și să raporteze săptămânal progresele înregistrate către Ministerul Energiei și Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE).
„La ședință s-a anunțat că Stația electrică Chișinău va fi finalizată până în luna august 2025”, au adăugat reprezentanții Guvernului.
Se menționează că „pentru eficientizarea procesului de monitorizare a executării, reprezentanții UCIPE și ai Ministerului Energiei vor realiza vizite săptămânale sau bisăptămânale în locurile de desfășurare a lucrărilor de construcție/modernizare/extindere din cadrul PDSE pentru a înregistra progresele”.
Progresul general de implementare a lucrărilor este de circa 49%
Potrivit Guvernului, progresul general de implementare a lucrărilor de construcție LEA este de circa 49% și cuprinde aproximativ 190 de fundații și 30 de piloni asamblați din totalul de 500, iar șantierul de construcție se extinde pe o distanță de circa 65 de kilometri.
Lucrările de construcție au fost lansate efectiv în luna aprilie 2024, după elaborarea și aprobarea proiectului tehnic și realizarea condițiilor premergătoare lucrărilor. Acestea sunt în proces de desfășurare în UTA Găgăuzia, raioanele Leova, Cahul și Taraclia. Materialele și componentele necesare construcției LEA au fost produse și livrate în volum de 90%.
Totodată, a menționat Guvernul, pentru a reuși realizarea lucrărilor în termen, KEC International Limited a dat asigurări că, din luna martie, odată cu încălzirea vremii, va spori numărul de muncitori în teren. Potrivit UCIPE, a adăugat Guvernul, lucrările sunt executate în ritm continuu, fiind planificată asamblarea a 50 de piloni adiționali în lunile de iarnă.
„Cu toate acestea, tempoul de lucru este condiționat de starea vremii, iar planificarea lucrărilor și a echipelor de muncitori în teren se va face în conformitate cu planul de lucru agreat, potrivit căruia LEA va fi dată în exploatare la finele anului 2025”, au conchis reprezentanții Guvernului.
***
Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.
Înainte de aceasta, pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care erau direcționate în regiunea transnistreană. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie 2025, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.
Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.
Până pe 31 decembrie 2024, Centrala de la Cuciurgan livra peste 50% din necesarul de energie electrică al malului drept, ceea ce permitea acoperirea deplină a consumului. În prezent, acoperirea volumului necesar include importuri din România și producția internă.
Pe 16 ianuarie, premierul Dorin Recean a declarat că în cazul în care Gazprom va relua livrările de gaze către regiunea transnistreană, malul drept al Nistrului ar putea cumpăra energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES) doar în cazul unor garanții. „Garanții ferme că nu vor fi întreruperi de aceste gaze naturale, ceea ce nu văd posibil”, a menționat premierul Dorin Recean. Potrivit oficialului, Chișinăul nu vede cine ar putea oferi astfel de garanții. „Este important acum să finalizăm construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău și în felul acesta să asigurăm întâi securitatea livrărilor și după asta și un cost optim pentru cetățenii din Republica Moldova”, a comunicat Recean. Detalii AICI.
***
Recent, liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a efectuat o vizită la Moscova. Informația, apărută inițial pe rețelele de socializare, a fost confirmată de președinta Maia Sandu pe 14 ianuarie, care a declarat că știe despre această vizită și că autoritățile încurajează soluționarea problemei din regiune, astfel încât locuitorii să aibă cât mai curând căldură, curent electric și apă. Detalii AICI. Potrivit surselor IPN, Krasnoselski a călătorit la Moscova pe cale aeriană, via Istanabul, de pe Aeroportul Internațional Chișinău în dimineața zilei de 10 ianuarie, în jurul orei 08:00. A revenit în Republica Moldova pe 14 ianuarie.
Tot pe 15 ianuarie, Krasnoselski a organizat o conferință de presă, la Tiraspol, consacrată vizitei sale la Moscova. Potrivit acestuia, principalul rezultat al vizitei este că gazele rusești vor ajunge în Transnistria. Totuși, Krasnoselski nu a precizat cum va fi livrat gazul în regiune. El a subliniat că gazele rusești vor fi suficiente pentru populația și întreprinderile din Transnistria. Detalii AICI.
Pe 16 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitrii Peskov a spus că autoritățile de la Moscova sunt pregătite să ajute regiunea transnistreană în privința alimentării cu gaz, însă Chișinăul trebuie să asigure livrarea resursei energetice în stânga Nistrului și încheierea contractelor. Detalii AICI.
Tot pe 16 ianuarie, premierul Dorin Recean a declarat că a vorbit cu liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, după ce acesta a revenit de la Moscova. Potrivit lui Recean, Krasnoselski s-a întors de la Moscova „cu impresia că Moscova a hotărât problema și a oferit o soluție reală pentru gaz, or Moscova nu i-a oferit o soluție pe gaze naturale”. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!