DOC A fost publicată lista celor mai gay-friendly țări din Europa. Pe ce loc s-a clasat Moldova
Full Article 2 minutes read

DOC A fost publicată lista celor mai gay-friendly țări din Europa. Pe ce loc s-a clasat Moldova

În ultimele decenii, recunoașterea drepturilor LGBTQ+ a fost o preocupare majoră în multe părți ale lumii. Țări sau teritorii diferite au legile lor referitoare la populația lesbiană, homosexuală, bisexuală și transgender. Unele dintre aceste legi recunosc comunitatea LGBTQ+, în timp ce altele prescriu pedepse dure, cum ar fi pedeapsa cu moartea. „Rainbow Europe” a publicat pe 11 mai lista țărilor, care sunt cele mai favorabile diversității sexuale.

Raportul a fost efectuat pe parcursul anului 2022. Țărilor li s-a acordat un scor de la zero la 100%, nivelul inferior reflectând drepturile omului precare, iar cel mai mare reflectând o societate egală.

Malta, unde EuroPride urmează să aibă loc în septembrie, s-a clasat pe primul loc pentru al optulea an consecutiv, cu un scor de 89%. În 2022, Ministerul Sănătății maltez a permis ca homosexualii să doneze sânge în mod egal cu ceilalți.

Belgia a ocupat locul doi, cu un scor de 76 la sută, ceea ce reprezintă o creștere de patru puncte datorită includerii identității de gen și a caracteristicilor sexuale ca factori agravanți în codul penal al țării.

Danemarca s-a clasat pe locul trei, tot cu un scor de 76, cu creșterea de două puncte atribuită noului său plan de acțiune pentru egalitate, care include măsuri specifice privind orientarea sexuală și identitatea de gen, dar nu include proiecte privind caracteristicile sexuale.

Locul patru și cinci a fost ocupat de Spania (74%) și Islanda (71%).

Finlanda, Luxemburg, Suedia, Norvegia și Franța s-au clasat pe locurile 6-10 cu scoruri de 70, 68, 68, 67 și, respectiv, 63.

Moldova s-a clasat pe locul 23, cu un scor de 39 %, urcând cu 14 poziții în clasament.

DOC A fost publicată lista celor mai gay-friendly țări din Europa. Pe ce loc s-a clasat Moldova


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: