(DOC) În Moldova va fi constituită Agenția Feroviară. Când va apărea și cu ce se va ocupa instituția
Full Article 2 minutes read

(DOC) În Moldova va fi constituită Agenția Feroviară. Când va apărea și cu ce se va ocupa instituția

Pentru prima dată, în Republica Moldova va fi inființată Agenția Feroviară, o instituție administrativă în subordinea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței de Guvern de astăzi, 2 noiembrie. 

Potrivit proiectului de lege, constituirea acesteia este condiționată de angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere RM–UE, transpuse în noul Cod al transportului feroviar, precum și în Planul de acțiuni privind restructurarea sectorului feroviar și a Î.S. „Calea Ferată din Moldova”.

Agenția feroviară va avea atribuții de control și va emite autorizații de transport feroviar, autorizații de siguranță, certificate de siguranță și permise de mecanic de locomotivă.

De asemenea, aceasta va fi responsabilă de punerea în funcțiune a subsistemelor structurale, care formează sistemul feroviar, va verifica dacă acestea sunt exploatate și întreținute în conformitate cu cerințele esențiale, va admite în circulație și va înregistra vehiculele feroviare.

Totodată, entitatea nou creată va elabora și aproba manuale, ghiduri și instrucțiuni tehnice privind siguranța, exploatarea și semnalizarea transportului feroviar și a elementelor infrastructurii feroviare.

Având în vedere că, până în prezent, nu există un organ abilitat cu funcții de control al condițiilor de desfășurare a transportului feroviar de pasageri, Agenția Feroviară va asigura și funcția de protecție a consumatorilor în domeniul respectiv.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: