Doi soți din România – unul procuror militar și fost prim-procuror, iar celălalt – judecător – au atacat în instanță școala copilului lor, pentru că a luat nota 1 (unu). Scandalul se desfășoară la Colegiul Național din Iași, una dintre cele mai bine cotate unități de învățământ din țară. Din luna octombrie 2023, părinții elevului de clasa a VI-a se luptă să anuleze nota de 1 primită de fiul lor la Educație muzicală. În conflict a fost implicat și inspectoratul școlar, scrie publicația „Press Hub”.
La începutul acestui an, Claudia Monica și Marius Cătălin Palaghia, în calitate de reprezentanți legali ai minorului A.T. au depus la Tribunalul Bacău o acțiune în care au chemat la bară Colegiul Național din Iași. Unitatea de învățământ pârâtă este cea în care fiul reclamanților este elev în clasa a VI-a, potrivit sursei citate.
În cererea de chemare în judecată, părinții au solicitat anularea evaluării făcută pe data de 16 octombrie 2023 la disciplina Educație muzicală, obiect la care fiul lor a fost notat cu nota 1, după o testare scrisă.
Cerințele testării erau următoarele: „Transcrieți pe portativ următoarele note muzicale: do bemol, si bemol, mi bemol, sol b bemol, re bemol; Identificați enarmonicul sunetelor do bemol, si bemol, mi bemol, sol b bemol, re bemol şi transcrieți pe portativ”, potrivit sursei.
După aproape o săptămână, pe 22 octombrie, părinții s-au adresat conducerii Colegiului Național solicitând analizarea situației, iar în urma sesizării a avut loc o întâlnire cu reprezentanții unității de învățământ şi profesorul evaluator, în urma căreia nota a fost menținută.
Reprezentanții minorului au formulat o cerere de reevaluare de către o comisie alcătuită din alte două cadre didactice. Mai târziu, Colegiul le-a transmis părinților că, în urma reevaluării, nota rămâne 1.
Saga nu s-a terminat aici: în noiembrie, părinții au depus contestație la Inspectoratul Școlar Județean, solicitând „remedierea situației şi analizarea aspectului dacă cerințele de la testarea scrisă din 16 octombrie 2023 şi baremul de notare corespund programei școlare la disciplina Educație Muzicală, raportat la cadrul legal în vigoare”.
În decembrie, Inspectoratul Școlar le-a comunicat un răspuns care, de asemenea, nu i-a mulțumit pe petenți.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!