Donald Trump a fost pus sub acuzare pentru a patra oară, în statul american Georgia
Full Article 3 minutes read

Donald Trump a fost pus sub acuzare pentru a patra oară, în statul american Georgia

Un mare juriu din Georgia l-a acuzat pe Donald Trump pentru rolul său în eforturile eșuate de a răsturna rezultatele alegerilor statului din 2020, implicându-l pe fostul președinte drept cel care a dat ordinele care să ducă la falsificarea alegerilor și a-i anula înfrângerea, relatează Hotnews

Fani Willis, procurorul districtual care a condus această anchetă a adus auzații și altor 28 de persoane, printre care Rudy Giuliani, fostul șef de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows și unui număr de alegători falși.

Sursa menționează că acuzațiile legate de tentativa de falsificare a alegerilor vin din tot mai multe state americane intr-un moment în care Trump face campanie pentru un nou mandat de președinte.

Potrivit unei declarații venite de la staff-ul său de campanie că „momentul acestei ultime acuzații coordonate de un procuror părtinitor într-o jurisdicție cu precădere democrată trădează încrederea poporului american”.

Imediat după ce a aflat, Trump l-a atacat pe platforma sa Truth Social pe fostul viceguvernator republican al Georgiei, care a depus mărturie la finalul zilei, sfătuindu-l că „ar face bine să nu depună mărturie în faţa marelui juriu al lui Fulton”. El a atacat-o, de asemenea, din nou pe procuroarea Fani Willis.

Ancheta a fost declanşată de o convorbire telefonică din ianuarie 2021 al lui Donald Trump – a cărei înregistrare a fost făcută publică – în care acesta îi cerea unui înalt oficial local, Brad Raffensperger, să „găsească” cele aproximativ 12.000 de buletine de vot pe numele său care îi lipseau pentru a-i câştiga pe cei 16 mari electori ai acestui stat.

Acuzaţiile ar urma să dezvăluie „o serie de acte ilegale pentru a modifica rezultatul alegerilor din Georgia: piraterie informatică, declaraţii false, hărţuire etc”, a enumerat pe reţelele de socializare Anthony Kreis, profesor de drept al universităţii din Georgia.

În cazul în care ar câştiga alegerile prezidenţiale din 2024, dacă va fi condamnat, Donald Trump nu va putea să se graţieze sau să obţină renunţarea la urmărirea penală de către biroul procurorului deoarece acesta este un caz la nivelul statului Georgia asupra căruia statul federal nu are autoritate, a precizat sursa.

***

Donald Trump a mai fost pus sub acuzare de trei ori în decurs de câteva luni în cazuri separate Fostul președinte a pledat nevinovat în toate cazurile, pe care le califică drept o „vânătoare de vrăjitoare” condusă de administrația Biden.

Potrivit unui sondaj al cotidianului New York Times, Donald Trump este marele favorit al alegerilor primare republicane. În pofida unei mediatizări negative fostul preşedinte adună 54% din voturi, în timp ce principalul rival Ron De Santis staţionează la 17%. Potrivit cotidianului american Donald Trump este candidatul preferat al republicanulor în aproape toate statele şi toate grupurile demografice. De Santis nu se impune în nicio regiune. Ceilalţi candidaţi, inclusiv fostul vicepreşedinte Mike Pence, nu trec de 3%. Acesta este un prim sondaj, cu 6 luni înainte de alegeri, scrie Cuvântul Libertății.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: