Scandalul privind sediul Procuraturii Anticorupție (PA) continuă. Veronica Dragalin bate din nou alarma și atrage atenția că, conform modificărilor legislative, începând cu 1 aprilie, instituția pe care o conduce a rămas „total descoperită” cu privire la asigurarea operativă pe dosarele de competență. Mai exact, Dragalin susține că, din lipsă de spațiu, PA nu poate investiga cauzele de corupție la cel mai înalt nivel, or instituția, care ocupă în prezent același sediu cu Centrul Național Anticorupție (CNA), nu are resursele umane și materiale necesare.
„Impedimentul principal la acest moment este lipsa de suficient spațiu pentru angajații PA, cele aproximativ 100 de persoane care urmează să fie transferate sau angajate. La moment, aproximativ 100 persoane ocupă 950 m2 în clădirea CNA. Este imposibil să ajungem la 198 angajați prevăzut de lege fără spațiu adițional”, a scris șefa PA pe rețelele de socializare.
Veronica Dragalin a făcut apel la conducătorii instituțiilor de stat.
„Dacă vor refuza să permită folosirea spațiilor publice în interesul public (în loc să rămână clădiri goale dar în gestiunea lor de principiu), degrabă nu vom avea nici studenți, nici profesori, nici academicieni în țara noastră ca rezultat al corupției. Fără fortificarea urgentă a instituției responsabilă de combaterea corupției la nivel înalt transmitem un mesaj greșit că lupta cu corupția, justiția și statul de drept nu este o prioritate pentru țara noastră. Cetățenii noștri merită mai mult”, a conchis Dragalin.
(UPDATE 18:40) Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a venit cu o reacție la declarațiile șefei Procuraturii Anticorupție. Daniel Vodă a spus că Guvernul înțelege importanța asigurării condițiilor adecvate pentru Procuratura Anticorupție (PA) în lupta împotriva corupției. Acesta a menționat că Executivul este deschis să continue discuțiile cu PA în vederea identificării unor „opțiuni acceptabile” pentru o nouă clădire.
***
Amintim că în 2016 a fost adoptată o lege care prevede că PA trebuie să aibă propriul sediu. Momentan Centrul Național Anticorupție și PA împart aceeași clădire, iar procurorii anticorupție nu dispun de propriile echipamente tehnice pentru desfășurarea acțiunilor specifice.
Anterior, șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a spus că instituția pe care o conduce se poate muta în clădirea în care se află în prezent Academia de Știință. În reacție, comunitatea academică a declarat că se opune transferului clădirii Academiei de Științe către Procuratura Anticorupție.
După ce comunitatea academică de la Academia de Științe s-a opus transferului, și comunitatea Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” s-a revoltat. Reprezentanții instituției au raportat că Procuratura Anticorupție ar intenționa să prea două blocuri de studii ale universității – unul din strada Gh. Iablocikin, unde a activat Universitatea de Stat din Tiraspol și al doilea – de pe strada Doina, unde a activat Institutul de Științe ale Educației. Comunitatea a cerut stoparea preluării și a lansat o petiție, totodată s-a adresat președintelui Parlamentului.
În reacție, șefa Procuraturii Anticorupție a spus că atât sediul Academiei de Științe, cât și sediul Universității Pedagogice, sunt propunerile Guvernului. Totuși, Dragalin consideră că deocamdată din tot ce a vizitat, clădirea Universității Pedagogice este cea mai potrivită pentru activitatea Procuraturii Anticorupție.
În scandal a intervenit atunci și ministrul Educației și Cercetării. Dan Perciun a dat asigurări că proprietățile Universității Pedagogice „Ion Creangă” vor rămâne în gestiunea universității și urmează să fie utilizate exclusiv în scopuri didactice.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!