„Avem o relație dificilă”. PCRM a comentat în premieră, după două zile, reținerea lui Dodon
Full Article 3 minutes read

„Avem o relație dificilă”. PCRM a comentat în premieră, după două zile, reținerea lui Dodon

Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a comentat pentru prima dată reținerea fostului președinte Igor Dodon. Voronin a declarat, într-un briefing din 26 mai, că „spectacolul de măști” cu reținerea bărbatului care deținea funcția de președinte, și natura sa politică, este o lovitură pentru autoritatea puterii de stat.

La începutul briefing-ului, șeful PCRM a menționat că va vorbi nu atât despre Dodon ca persoană, cât despre persoana care a ocupat funcția de președinte.

„Toată lumea știe despre relația mea dificilă cu Igor Dodon. Dar ceea ce vreau să spun astăzi este doar într-o mică măsură legat de această persoană anume. Vorbim despre instituția președinției. Indiferent de persoana care a ocupat funcția de șef de a făcut-o, dar vinovăția lui trebuie încă dovedită, el, prin definiție, nu poate deveni obiectul unui spectacol de măști de amatori și al justiției de televiziune”, a spus Voronin.

Șeful comuniștilor a spus că „autoritatea puterii prezidențiale a fost umilită și călcată în picioare” prin reținerea publică a lui Igor Dodon.

Voronin a amintit că Dodon nu a intenționat să fugă nicăieri din țară și nu reprezintă o amenințare pentru societate. Prin urmare, s-a putut face fără arest și „performanța cu cătușe”.

În același timp, Voronin nu înțelege în ce se exprimă trădarea de stat, de care este acuzat Dodon.

„Nimeni, inclusiv eu, nu înțelege ce fel de acuzație ridicolă de trădare este. În ce constă? În contactele cu reprezentanții diferitelor țări, în primul rând Federația Rusă? Liderii țărilor CSI?”, a întrebat Voronin.

Totodată, el a menționat că reprezentanții actualului guvern pot fi acuzați și de trădare.

„Actualii conducători, care au mai multe pașapoarte, nici măcar nu încearcă să-și ascundă înclinațiile unioniste. Nu este acesta un indiciu al unei trădări de patrie? La urma urmei, a dori lichidarea propriei țări este trădare”, a spus Voronin.

Voronin este de părere că detenția lui Dodon este de natură politică.

„Dacă este așa, atunci aceasta este o lovitură teribilă pentru sistemul puterii de stat și autoritatea acestuia. (…) În fața ochilor noștri se creează un precedent tulburător și neconstituțional pentru folosirea puterii pentru răzbunare. Asemenea lucruri nu s-au întâmplat în toți cei 30 de ani de independență”, a spus Voronin.

Voronin nu a vrut să răspundă la întrebarea jurnaliştilor de ce membrii Partidului Comunist nu au ieşit să protesteze împotriva reţinerii lui Dodon.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: