Elevii din 5 școli nu au mers nici marți la școală. Alte 6 instituții din Moldova au făcut lecțiile online 
Full Article 3 minutes read

Elevii din 5 școli nu au mers nici marți la școală. Alte 6 instituții din Moldova au făcut lecțiile online 

Cinci instituții de învățământ general din Republica Moldova nu au activat, pe 28 noiembrie, din cauza întreruperii energiei electrice. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației și Cercetării. Alte șase școli, potrivit Ministerului, au desfășurat lecțiile în regim online.

Ministerul Educației a declarat că cinci instituții de învățământ general nu au activat, pe 28 noiembrie, din cauza întreruperii alimentării cu energie electrică, urmare a condițiilor meteorologice din ultimele zile și că alte șase școli au desfășurat lecțiile în regim online.

Instituțiile care în continuare nu activează sunt: Gimnaziul „Mitropolit Gurie Grosu” din satul Nimoreni, raionul Ialoveni; Liceul Teoretic din satul Ciumai și Gimnaziul – grădiniță „Dimitrie Cantemir” din satul Aluatu, raionul Taraclia; Gimnaziul din satul Bugeac și Gimnaziul ,,Serghei Rudenco” din orașul Vulcănești, UTA Găgăuzia. În total, în aceste instituții își fac studiile 829 de copii”, a precizat Ministerul.

Autoritățile au menționat că modul și orarul recuperării orelor va fi decis de organele locale/municipale de specialitate în comun cu administrația instituțiilor de învățământ.

Printre școlile care continuă să desfășoare lecțiile în regim online se numără: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Cahul; Liceul Teoretic „Ștefan Vodă”, Gimnaziul „Dimitrie Cantemir” și Școala Primară „Grigore Vieru” din orașul Ștefan Vodă; Liceul Teoretic „Vlad Ioviţă” din satul Cocieri, raionul Dubăsari și Liceul Teoretic „Semion Baranovski” din satul Copceac, UTA Găgăuzia. În total, 1698 de copii au participat online la procesul educațional”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Potrivit ultimelor date ale Premier Energy, pe 28 noiembrie – la ora 14:30, a lipsit parțial sau în totalitate energia electrică în 24 de localităţi.

***

Ministerul Educației și Cercetării a recomandat autorităților publice locale, pe 26 noiembrie, să examineze posibilitatea suspendării procesului educațional în localitățile unde accesul la instituțiile de învățământ este îngreunat sau imposibil. Recomandarea a venit în contextul condițiilor meteorologice nefavorabile din Republica Moldova.

A doua zi, Ministerul Educației a declarat că din cauza ninsorilor abundente din data de 26 noiembrie și a condițiilor meteo nefavorabile 361 de instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal și-au suspendat luni activitatea.

Potrivit Ministerului, cele mai multe dintre acestea – 151 – erau din municipiul Chișinău. La Anenii Noi au fost închise 27 de școli, la Basarabeasca – 8, Cahul – 9, Cantemir – 16, Căușeni – 19, Cimișlia – 3, Criuleni – 5, Dubăsari – 5, Hâncești – 2, Ialoveni – 10, Leova – 13, Orhei – 5, Rezina -10, Ștefan Vodă – 26, Taraclia – 17, UTA Găgăuzia – 35. Alte 20 de școli, comunicat Ministerul, a desfășurat lecțiile în regim online. În cinci școli procesul didactic s-a desfășurat mixt, dat fiind faptul că unii elevi nu s-au putut deplasa cu transportul școlar, aceștia fiind conectați la ore online.

În total, în Republica Moldova activează 1203 instituții de învățământ general.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: