Elevii din Rusia vor fi pregătiți pentru un eventual război nuclear: vor învăța inclusiv cum să utilizeze dronele
Full Article 3 minutes read

Elevii din Rusia vor fi pregătiți pentru un eventual război nuclear: vor învăța inclusiv cum să utilizeze dronele

Autoritățile din Rusia au decis să pregătească elevii, din clasele superioare, de un eventual război nuclear, scrie The Moscow Times cu referire la Kommersant. De la 1 septembrie 2024, elevii vor studia „calitățile de luptă și efectele devastatoare ale armelor de distrugere în masă”, inclusiv bazele utilizării dronelor.

În cadrul materiei „Bazele securității și protecției Patriei”, elevii din clasele superioare vor începe să studieze despre „calitățile de luptă și efectele devastatoare ale armelor de distrugere în masă, precum și metodele de protecție împotriva acestora”.

Această prevedere este inclusă în programa aprobată de Ministerul Educației, care începând cu 1 septembrie 2024 va înlocui „Bazele vieții sigure”.

În plus, în cadrul cursului, elevii vor învăța elemente de pregătire militară de bază și regulile pentru acordarea primului ajutor în condiții de conflict. De asemenea, elevii vor învăța bazele utilizării dronelor și a vehiculelor aeriene fără pilot.

***

În noiembrie 2022, ministrul educației rus a anunțat că elevilor din Rusia le va fi predată pregătirea militară în școli. Anterior a mai existat un asemenea curs în programul școlar, dar s-a renunțat la el la începutul anilor 1990.

Amintim în context că în august 2023, autoritățile ruse au prezentat noi manuale de istorie generală și istorie a Rusiei, pentru elevii claselor a 10-a și a 11-a. În manualul pentru elevii din clasa a 11-a au fost rescrise complet secțiunile cu privire la perioada 1970-2000 și a fost adăugat un compartiment din 2014 până în prezent. Secțiunea este dedicată „operațiunii speciale” a trupelor ruse în Ucraina.

Tot în 2023, Rusia a transmis în școlile din Transnistria manuale noi de istorie. În acestea a fost adăugată o secțiune nouă „Rusia modernă ” – despre cele mai recente evenimente din istoria modernă, tratate în stilul propagandei rusești. Elevilor din Transnistria le vor povesti, printre altele, despre „sărbătoarea reunificării” Crimeei cu Rusia, despre „teroarea neonaziștilor ucraineni” şi despre pregătirea Kievului pentru atacarea Rusiei.

Iar în februarie 2024, ambasadorul Moscovei la Minsk Boris Grîzlov a anunțat că Rusia și Belarus au convenit să elaboreze aceleași manuale de istorie, pentru școlile și instituțiile de învățământ superior. Grîzlov a precizat că există „diferențe în înțelegerea unor evenimente foarte importante atât din istoria Uniunii Sovietice, cât și din istoria Imperiului Rus”. Totuși, potrivit ambasadorului, țările au reușit să se înțeleagă ca evenimentele istorice să fie „văzute dintr-un singur punct de vedere”.

***

Astăzi se împlinesc 713 zile de război în țara vecină. Pe 24 februarie 2022, la ordinul președintelui țării Vladimir Putin, armata rusă a invadat Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: