Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES. Spînu: „Cetățenii vor plăti mai puțin”
Full Article 2 minutes read

Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES. Spînu: „Cetățenii vor plăti mai puțin”

Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Vicepremierul a mai declarat că se analizează opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023.

Potrivit lui Andrei Spînu, cantitatea pentru decembrie este de aproximativ 204 mii de MW, iar prețul este de 73 de dolari.

„Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept. MoldovaGaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES”, a informat ministrul.

Comisia Situații Excepționale și Agenția Națională pentru Reglementare Energetică urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică.

„Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate. Acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima dată, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom”, a precizat Spînu.

Suplimentar, odată cu semnarea acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate.

Amintim că România a început astăzi, 3 decembrie, exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: