Premierul interimar Aureliu Ciocoi va efectua o vizită oficială la Kiev. Ar urma să discute despre răpirea lui Ceaus?
Full Article 2 minutes read

Premierul interimar Aureliu Ciocoi va efectua o vizită oficială la Kiev. Ar urma să discute despre răpirea lui Ceaus?

Potrivit surselor NM, premierul interimar Aureliu Ciocoi va efectua o vizită o oficială în capitala Ucrainei. Contactat de NM, pe 14 mai, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă, a confirmat informația.

Potrivit surselor NM, premierul interimar ar urma să discute cu autoritățile din țara vecină inclusiv despre răpirea de pe teritoriul Moldovei a ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Reprezentanții MAEIE nu au confirmat această informație, însă au precizat că Ciocoi va participa la o întâlnire în format trilateral.

„Șeful diplomației moldovene, Aureliu Ciocoi, va întreprinde o vizită în Kiev, la invitația omologului ucrainean Dmytro Kuleba, pentru a participa la reuniune trilaterală în domeniul integrării europene. Vizita în capitala Ucrainei urmează să aibă loc pe data de 17 mai, iar detaliile agendei vor fi comunicate în timpul apropiat”, a declarat Daniel Vodă pentru NM.

În aprilie, Aureliu Ciocoi a menționat în cadrul unei emisiuni televizate că autoritățile de la Chișinău au expediat un demers în adresa organelor competente de la Kiev, ca să le permită să examineze mașina cu care Ceaus ar fi fost scos din Moldova și să caute probe în acest sens.

 

***

Amintim că judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judeca cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Despre răpirea lui Ceaus a anunțat pe 3 aprilie avocatul său, Iulian Balan. Potrivit poliției, bărbatul de 54 de ani a fost răpit din curtea blocului în care locuia.

Într-un briefing de presă, ministrul de Interne Pavel Voicu a declarat că poliția a reținut un suspect și deține probe care demonstrează implicarea unor cetățeni străini în răpirea magistratului ucrainean. Aceștia ar fi părăsit deja Republica Moldova. Voicu și-a exprimat speranța că SIS va obține informații suplimentare de la autoritățile ucrainene.

La ședința parlamentului din 9 aprilie a fost constituită o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean.

Până în prezent, în acest dosar, au fost reținute două persoane.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: