„Apar suspiciuni de rea intenție”. Nagacevschi, nemulțumit de activitatea predecesoarei sale. Ce răspunde Olesea Stamate
Full Article 3 minutes read

„Apar suspiciuni de rea intenție”. Nagacevschi, nemulțumit de activitatea predecesoarei sale. Ce răspunde Olesea Stamate

Ministrul Justiției, Fadei Ngacevschi, susține că o suspectează de „rea intenție” pe predecesoarea sa, Olesea Stamate, în felul cum a gestionat acțiunea de chemare în judecată a SRL ,,Avia-Invest”, cu scopul de a rezilia contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău. Într-o postare pe Facebook, publicată astăzi, 17 ianuarie, Nagacevschi anunță că Judecătoria Rîșcani a depistat mai multe „gafe procesuale” și, prin urmare, a acordat Agenției Proprietății Publice (APP) încă 20 de zile pentru a le înlătura.

„Acțiunea a fost pregătită de către Ministerul Justiției condus de dna Olesea Stamate. Nu contest competența dnei Stamate, dar…Dacă nu contest competența, atunci apar suspiciuni de rea intenție. Sau cum?”, a scris ministrul Justiției.

„Datorită acestor gafe am pierdut 4 luni. 4 luni în cazul unui obiectiv, care membrii fostului executiv îl declarau strategic important, şi acum încearcă să ne acuze că nu întreprindem măsuri hotărâte. Noi acționăm hotărât şi competent. Întrebarea e – ce au făcut ei?”, se întreabă Nagacevschi.

De cealaltă parte, contactată de NM, fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate, explică erorile prin lipsa de timp: „La acel moment, noi am avut termeni foarte restrânși să acționăm și din acest motiv am încercat cu efort propriu să facem acest lucru cât de bine am putut. Iar faptul că instanța de judecată a dat termen de remediere, asta este o procedură absolut normală”, a spus Stamate.

Mai mult, fostul responsabil de Justiție susține că dacă cererea ar fi fost cu lacune semnificative, atunci ea ar fi fost scoasă de pe rol. „Tocmai de asta a fost dat termen de remediere ca să fie remediate anumite lucruri care s-au omis”, a mai spus Stamate.

Totodată, Stamate a explicat că cele patru luni invocate de Nagacevschi ar fi fost „pierdute” pentru că cererea respectivă ar fi fost pasată dintr-o instanță în alta, până când, în final, Curtea de Apel a decis care instanță este competentă să o examineze.

„La mijlocul lui octombire, când Curtea de Apel a decis care instanță să examineze cauza nu s-a intâmplat nimic. De ce s-a tărăgănat atât nu vă pot spune. Din punctul meu de vedere sunt niște acuzații aberante”, a mai adăugat Olesea Stamate.

Amintim că decizia de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău a fost luată în ultima zi de mandat al guvernului în exercițiu Filat II, pe 30 mai 2013. Decizia a fost pregătită de Ministerul Economiei, condus pe atunci de democratul Valeriu Lazăr, iar unul dintre argumente era necesitatea de a atrage investiţii în modernizarea aerogării.

Președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu, la fel ca și fostul guvern, condus de Maia Sandu, au vorbit în repetate rânduri despre necesitatea anulării deciziei de concesionare, iar aerogara ar urma să reintre în gestiunea statului.

De cealaltă parte, noul beneficiar al companiei Avia Invest, Andrei Goncearenko, a declarat, în data de 9 ianuarie, că acordul de concesionare al instituției este legal, iar în caz de reziliere, omul de afaceri ar putea ataca decizia în instanțele internaționale.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: