Olesea Stamate, nemulțumită de o decizie a Curții Constituționale: „O mâna de oameni onești luptă cu morile de vânt în țara asta”
Full Article 2 minutes read

Olesea Stamate, nemulțumită de o decizie a Curții Constituționale: „O mâna de oameni onești luptă cu morile de vânt în țara asta”

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, s-a arătat nedumerită de hotărârea Curții Constituționale din 6 aprilie, care se sugerează că deciziile Curții Supreme de Justiție (CSJ) sunt obligatorii și pentru comisia de pre-vetting. Anterior, Stamate a propus un amendament la lege în care se spunea că unele decizii CSJ nu ar trebui să fie obligatorii pentru comisia de evaluare externă. 

Tare discutabilă (și ciudată) practica asta a Curții Constituționale de a modifica legile prin decizii de inadmisibilitate totuși…Prima a fost legea avocaturii… Acum… legea 26 privind Pre-vettingul. Prin paragraful 143, Curtea lasă o portiță largă Curții Supreme de Justiție să ia decizia finală pe Pre-vetting. Adică, chiar dacă trimite înapoi la reevaluare la comisia pre-vetting argumentele expuse de CSJ sunt obligatorii pentru comisia de prevetting la reevaluare. Trist. Am impresia ca o mâna de oameni onești luptă cu morile de vânt în țara asta”, a comentat Olesea Stamate.

De menționat că, la sfârșitul lunii martie, majoritatea parlamentară a aprobat modificarea unui set de legi cu privire la CSJ, care pe lângă reformarea instanței prevăd și faptul că unele decizii ale instanței supreme nu vor fi neapărat obligatorii pentru Comisia Pre-Vetting.  Un amendament în acest sens a fost depus de Olesea Stamate. Potrivit acestuia „constatările din hotărârile judecătorești irevocabile sunt obligatorii pentru Comisia de Evaluare externă, cu excepția hotărârilor pe care comisia de evaluare le consideră arbitrare sau vădit nerezonabile”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: