Stamate nu consideră că numirea judecătorilor de către Recean este imixtiune în justiție: „E o strategie de public shaming”
Full Article 4 minutes read

Stamate nu consideră că numirea judecătorilor de către Recean este imixtiune în justiție: „E o strategie de public shaming”

Nominalizare și criticile aduse judecătorilor, în ședință de Guvern, de către prim-ministrul Dorin Recean, nu este imitiune în justiție, ci o „strategie de public shaming (din engleză: a face de rușine pe cineva în public – n. r.)”. Declarația a fost făcută de deputata PAS și președinta Comisiei juridice numiri și imunități Olesea Stamate în cadrul ediției din 30 ianuarie a emisiunii „NEconfidențial”, de la Radio Chișinău. Stamate însă a sugerat că „strategia” respectivă nu este bună pentru că ar putea discredita comisiile de Vetting în cazul în care judecătorii vizați nu vor promova evaluările pe care le efectuează.

În timpul emisiunii, moderatoarea a sugerat că acțiunile prim-ministrului Recean atunci când nominalizează în ședință de Guvern judecătorii care au pronunțat decizii care nu i se par corecte ar fi „imixtiune în justiție”.

Când vorbim despre imixtiune în actul de justiție vom zice că cineva a zis judecătorului sau procurorului cutare să ia o decizie sau alta. Asta este mai degrabă o metodă de public shaming, cum spun englezii, de demonstrație publică a faptului unei prestații negative. Este o strategie, probabil, pe care a ales-o dl prim-ministru. Eu am declarat anterior că eu nu aș face așa. Nu cred că asta este soluția pentru deciziile proaste date de în instanța de judecată. Fiindcă, din punctul meu de vedere, este o situație riscantă și este un lose-lose”, a răspuns Stamate.

Deputata a argumentat că numirea publică a judecătorilor care iau decizii ce „nu plac” ar putea în perspectivă discredita comisiile Vetting, dacă persoanele vizate nu vor promova ulterior evaluarea.

În momentul în care un politician numește judecătorii, făcând referire la o decizie judecătorească care nu place, în cazul în care peste ceva timp acest judecător este plecat din sistem sau nu trece Vettingul, vor fi imediat acuzații că judecătorul X nu a trecut vettingul fiindcă a fost atenționat atunci. Și chiar dacă eu, de exemplu, l-am moment nu am niciun motiv să am vreun dubiu cu privire la independența și imparțialitatea comisiilor de Vetting. Și eu nu voi avea dubii vis-a-vis de faptul că ei l-au evaluat pe judecătorul respectiv în baza criteriilor stabilite în lege și și-au făcut meseria onest și n-are nicio legătură cu declarațiile unui politican. Dar vor fi, evident, în public, acuzații, impresii că ar avea legătură”, a spus ea.

De asemenea, Olesea Stamate a adăugat că nici politicienii nu au nimic de câștigat în cazul în care vizează judecătorii, iar apoi aceștia rămân în funcții și pronunță hotărâri „de același tip”.

A doua situație care este la fel una de pierdere: faci declarația respectivă după care nu se întâmplă nimic. Judecătorul rămâne în funcție și continuă să dea același tip de decizii. Iar tu ca politician care te-ai implicat și ai dat public, ce ai câștigat? Eu înțeleg probabil intenția, dar, din punctul meu de vedere, nu există nicio situație de câștig în niciunul dintre aceste scenarii”, a menționat parlamentara.

Recean vs. judecătorii

Amintim că, în decembrie, prim-ministrul a numit și criticat în ședință de Guvern cele trei judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău care au anulat decizia Comisie pentru Situații Excepționale privind excluderea Partidului „Șansă” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – din alegerile locale, care au avut loc în noiembrie 2023. Situația s-a repetat și la jumătatea lunii ianuarie: doar că de această dată Recean a numit și criticat două judecătoare care au pronunțat decizii controversate în dosarul „Frauda bancară”. Mai mult, șeful Guvernului a declarat că a observat reacțiile data trecută, însă va continua să menționeze magistrați și pe viitor.

În ambele cazuri când Dorin Recean a vizat judecătorii respectivi, declarațiile premierului au fost criticate aspru de Consiliul Superior al Magistraturii și Asociația Judecătorilor din Republica Moldova. De altfel, la scurt timp după episodul din decembrie 2023, Olesea Stamate a declarat la o emisiune televizată că nu ar fi procedat așa dacă era în locul prim-ministrului și că numirea magistratelor într-o ședință a executivului contravine criteriului de separare a puterilor în stat. „Trebuie să setăm mecanismele în așa fel în cât asemena situații dacă apar să fie sancționate de către organele competente”, a adăugat ea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: