Fără datorii, cu venituri de zeci de milioane. Primăria Chișinău se laudă: majorarea prețului la călătoria în transportul public a dat roade
Full Article 2 minutes read

Fără datorii, cu venituri de zeci de milioane. Primăria Chișinău se laudă: majorarea prețului la călătoria în transportul public a dat roade

Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău” și Î.M. „Parcul Urban de Autobuze” – cele două întreprinderi municipale de transport public – au înregistrat, în primele 9 luni ale anului, venituri mai mari față de perioada similară a anului trecut. Potrivit unui comunicat emis de Primăria Chișinău, veniturile, care se cifrează la zeci de milioane de lei, s-ar datora majorării numărului de unități care circulă pe rute, precum și majorării tarifului pentru călătoria cu transportul public municipal.

Potrivit directorul RTEC, Dorin Ciornîi, veniturile întreprinderii în primele 9 luni ale anului se cifrează la 184,5 milioane lei, cu cca 50 milioane mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit lui, doar veniturile din comercializarea abonamentelor au constituit 33,3 milioane de lei, cu 20 de milioane de lei mai mult față de anul 2021.

Au crescut veniturile și la Parcul Urban de Autobuze (PUA). Potrivit directorului întreprinderii municipale, Vitalie Copaci, veniturile PUA pentru 9 luni ale anului 2022 au constituit 36,6 milioane lei, în creștere cu 76% față de anul trecut. Totodată, cheltuielile au constituit 187,2 milioane lei. Cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la combustibil – 49%, salariu – 69% și la uzura mijloacelor fixe (datorită procurării unităților de transport pe parcursul anului 2021).

Potrivit municipalității, veniturile mai mari au permis majorarea salariile angajaților, precum și acordarea tichetelor de masă, în sumă de 50 lei zilnic, pentru angajații celor două întreprinderi municipale. Totodată, municipalitatea anunță că ambele întreprinderi preconizează să achiziționeze în perioada curentă unități de transport noi și rulate, pentru a spori în continuare calitatea serviciilor prestate.

În prezent, pe rutele municipale circulă zilnic 332 de troleibuze și 127 de autobuze.

Precizăm că, din 1 iulie, prețul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul în capitală și în suburbii constituie 6 lei. Prețul unui abonament lunar este de 234 de lei – pentru o lună; 594 de lei – pentru trei luni și 972 de lei – pentru șase luni. De asemenea, unele categorii de persoane beneficiază de facilități la procurarea abonamentelor, iar altele călătoresc gratuit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: