captură video

Filat a depus două plângeri la Procuratură pe numele lui Igor Popa. Ce acuzații îi aduce?

Președintele Partidului Liberal Democrat (PLDM) Vladimir Filat a depus pe 28 septembrie două plângeri la Procuratura Generală împotriva fostului său avocat, Igor Popa. Printre altele, politicianul îl acuză de violarea secretului corespondenței și cere oamenilor legii să investigheze afirmațiile lansate de acesta într-o emisiune televizată. De asemenea, Filat a sesizat Uniunea Avocaților și a solicitat sancționarea lui Popa, din motive de încălcare a normelor etice.

Vladimir Filat a anunțat pe pagina sa de Facebook că a depus două plângeri la Procuratura Generală (PG) pe numele lui Igor Popa. Prima dintre acestea se referă la violarea secretului corespondenței și colectarea ilegală de informații referitor la viața privată, iar cea de-a doua în scopul inițierii investigațiilor și verificarea afirmațiilor relatate de către acesta în cadrul unei emisiuni.

Totodată, Filat a depus la PG o cerere privind eliberarea informației asupra faptului dacă a depus vreodată denunț împotriva unei persoane. 

Liderul PLDM a mers și la Uniunea Avocaților din Republica Moldova. Acesta a depus o plângere și a solicitat examinarea în cadrul Comisiei pentru etică și disciplină a comportamentului și acțiunilor avocatului Igor Popa, în vederea aplicării sancțiunii disciplinare stabilită de lege și Codul deontologic al avocaților.

„Sper foarte mult că Procuratura Generală, cât și Uniunea Avocaților vor acționa promt, pentru a pune capăt unei ilegalități.
Înțeleg că Procuratura Generală are priorități și dosare extrem de importante, pe care trebuie să le soluționeze, însă această situație creată de către Igor Popa nu mă vizează doar pe mine, dar poate crea un precedent extrem de periculos care ar afecta întreaga societate”, a scris Filat pe pagina sa de Facebook.

https://www.facebook.com/VladFilatUE/photos/a.683220451708145/3966597843370373/?type=3

Reacția vine după ce în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV din 23 septembrie, Igor Popa a făcut mai multe dezvăluiri grave despre fostul său client, Vladimir Filat, Printre altele, el l-a acuzat că ar fi furat 100 mln de euro din sistemul bancar și a prezentat mai multe scrisori pe care politicianul le-ar fi adresat fostei sale soții. Într-o conferință de presă din 24 septembrie, Filat a respins acuzațiile.

În urma declarațiilor lui Popa, mai mulți avocați au criticat atitudinea sa și au menționat că ar putea fi sancționat pentru încălcarea codului deontologic al avocatului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Ministrul german de Externe, la Chișinău: „Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru UE”

Ministrul de Externe al Germaniei, Johan Wadephul, care se află într-o vizită la Chișinău, și-a afirmat sprijinul pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Acesta a declarat că crede în viitorul european al Republicii Moldova și că țara noastră ar fi „o adevărată îmbogățire” pentru Uniunea Europeană. Oficialul a spus că Germania va continua să susțină Republica Moldova în parcursul său europeană, dacă cetățenii săi vor decide să continue să meargă pe această cale, făcând aluzie la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă în fața Catedralei Nașterii Domnului.

Astăzi am venit în Republica Moldova pentru că, la fel ca și mulți în Europa, cred în viitorul european al Moldovei. Uniunea Europeană și-a deschis larg ușile și porțile pentru toate țările care împărtășesc valorile noastre, care doresc să vină alături de noi, care vor să devină membre ale acestei comunități puternice. Ale comunității în care sunt trăite valorile libertății de exprimare, ale drepturilor omului, ale statului de drept și ale democrației parlamentare. Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru Uniunea Europeană. Este o țară interesantă din punct de vedere economic, ceea ce în mod cert înseamnă un viitor bun pentru Uniunea Europeană”, a declarat Johann Wadephul.

Șeful diplomației germane a mai menționat că UE reunește state cu culturi, religii și sisteme politice diferite, iar Republica Moldova la fel își poate găsi locul în cadrul blocului comunitar.

Doresc să subliniez acest lucru cât se poate de clar, pentru că din partea Rusiei există în mod repetat încercări de a răspândi informații false despre Uniunea Europeană. În Uniunea Europeană, fiecare țară își poate păstra identitatea, obiceiurile și tradițiile. Diferite religii pot fi liber practicate. De aceea mă întâlnesc acum cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase, pentru a înțelege și a cunoaște care este situația în această țară. Pentru că în fiecare țară din Europa lucrurile stau puțin diferit și așa poate fi, așa este permis și așa trebuie să fie”, a adăugat el.

Totodată, ministrul Johann Wadephul a declarat că vrea să continue politica predecesoarei sale Annalena Baerbock cu privire la sprijinirea Republicii Moldova. El a menționat că țara intenționează să ofere și în continuare susținere inclusiv prin Platforma de Sprijin pentru R. Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței.

În acest moment au loc pregătiri tehnice, iar atunci când va fi momentul potrivit și când va fi necesar, vom invita cu siguranță la o nouă conferință (a Platformei de Sprijin – n. r.). Dar știu, de asemenea, că aici urmează alegeri (alegeri parlamentare din 28 septembrie – n. r.), iar alegătorii sunt suverani în toate țările guvernate democratic și ei decid cum merg lucrurile mai departe. Și de aceea cred că este corect să arătăm respect față de decizia electorală aici în Moldova și să așteptăm să vedem cum vor decide oamenii”, a spus Johan Wadephul.

El a subliniat că Germania va sprijin și de acum încolo Republica Moldova în parcursul său european, dacă cetățenii vor decide să meargă și mai departe pe această cale. „Sper din tot sufletul că oamenii din această țară vor decide să urmeze în continuare calea europeană”, a adăugat el.

Amintim că ministrul de Externe al Germaniei, Johan Wadephul, întreprinde pe 1 iulie o scurtă vizită la Chișinău. Înainte de declarațiile de presă, oficialul a fost la Catedrala Nașterii Domnului. Pe agendă mai figurează discuții cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase și o cină cu președinta Maia Sandu.

Johan Wadephul a ajuns în Republica Moldova imediat după o vizită de solidaritate la Odesa, Ucraina.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: