playtech.ro

Fondatorul „Bismobil Kitchen” Mihail Șaran a fost reținut. Unde se ascundea?

Poliția Republicii Moldova anunță că fondatorul „Bismobil Kitchen” Mihail Șaran a fost reținut cu puțin timp în urmă, de angajații Inspectoratului Național de Investigații al IGP. 

Șaran a fost găsit de oamenii legii „într-o casă părăsită din localitatea Durlești”.

Fondatorul „Bismobil Kitchen” a evadat pe 7 aprilie după ce magistrații au decis ca acesta să revină în penitenciar.

„Acesta nu s-a prezentat la pronunțarea încheierii judecătorești emisă de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. În schimb, după ședința de examinare a demersului procurorului, până la pronunțarea încheierii, învinuitul s-a deplasat în parcul „Dendrariu” Acolo, acesta a forțat și a înlăturat de pe corp brățara electronică în baza căreia era monitorizat de oamenii legii, a aruncat haina în care era îmbrăcat, pentru ca să nu fie recunoscut și a evadat”, anunțau procurorii, atașând și imagini.

Polițiștii declarau că Șaran „și-a scos brățara GPS și a fugit într-o direcție necunoscută, folosind mașina avocatului său”.

Ulterior, Poliția Republicii Moldova a publicat imagini video cu fondatorul Bismobil Kitchen Mihail Șaran în timp ce acesta își scoate brățara de pe picior și fuge.

Cei doi avocați ai fondatorului Bismobil Kitchen susțineau că informațiile polițiștilor că Mihail Șaran a evadat „folosind mașina avocatului său” este falsă. Avocatul Alexandru Bot a declarat că Șaran nu a rămas la pronunțarea deciziei instanței de judecată „întrucât se simțea rău”. El a mai spus că nu cunoaște unde se află clientul lui și că nu înțelege „gestul pe care l-a făcut”. Iar cel de-al doilea avocat, Aurel Grosu a declarat că lui Șaran i s-a făcut rău „și a plecat acasă”.

Pe 12 aprilie, pe contul de Instagram al lui Mihail Șaran a apărut un mesaj din numele acestuia. În mesajul care a fost șters la scurt timp după publicare, se arăta că omul de afaceri ar fi decis să evadeze, deoarece și-ar fi „pierdut încrederea în justiție, a înțeles că nu va fi auzit și va fi închis”.

***

Fondatorul Bismobil Kitchen, compania care ar fi păgubit sute de clienți în Republica Moldova și România, a fost reținut pe 19 ianuarie la Aeroportul Chișinău, în timp ce încerca să părăsească țara. În acest stadiu al investigațiilor, prejudiciul estimat cifrează aproape 40 milioane lei, cu 158 de victime în Moldova.

Neregulile au început acum trei luni în România. Presa de acolo a scris că mii de români au rămas fără bani și mobilă. Totodată, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor a informat consumatorii cu privire la suspiciunile de înșelătorie în privința companiei Bismobil Kitchen.

Ulterior, încă cinci persoane din cadrul companiei „Bismobil Kitchen”, cu rol de contabili și agenți de vânzare, au fost reținute, pe 27 ianuarie. S-a întâmplat după ce ofițerii de urmărire penală au efectuat 19 percheziții la mai multe adrese din Chișinău.

Pe 30 martie, Mihail Șaran a scăpat de arestul preventiv, după ce Curtea de Apel Chișinău a admis, pe 29 martie, recursul avocaților și l-a plasat pe acesta în arest la domiciliu pentru 20 de zile.

La sfârșitul lunii martie, în același dosar a fost reținută și Andriana Brașoveanu, administratoarea celor 40 de firme pe care acționa Bismobil Kitchen. Aceasta a fost arestată și plasată în arest la domiciliu în România.

Pe 4 aprilie, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a efectuatpercheziții la fondatorul „Bismobil Kitchen”, după eliberarea acestuia din arest preventiv. „Ar fi exercitat presiuni asupra martorilor și ingerință în desfășurarea urmăririi penale”, comunicau procurorii.

La rândul său, Șaran a declarat că nu a influențat martorii care figurează în dosarul în care este vizat. Mai mult acesta a susținut că ar fi la rândul său o victimă și că în spatele situației din jurul companiei pe care a fondat-o ar sta o companie concurentă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: