FOTO Sarcofag roman de 1 700 de ani, distrus cu excavatorul într-un cimitir din România
Full Article 2 minutes read

FOTO Sarcofag roman de 1 700 de ani, distrus cu excavatorul într-un cimitir din România

Un sarcofag rar, cu inscripție din secolul al II-lea și cu chipul Medusei sculptat în piatră, a fost făcut bucăți cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia din România. În urma incidentului, presa română menționează că a fost deschis dosar penal.

Incidentul a fost sesizat de un localnic care a înțeles că la mijloc ar putea fi vorba despre o mare descoperire arheologică.

Sarcofagul vechi de 1700 de ani fusese distrus de excavator, iar fragmente istorice erau împrăștiate în toată zona, inclusiv în groapa în care urma să fie coborât sicriul unei persoane decedate, scrie alba24.ro.

„Ne-am uitat la fragmentele de pe jos și am descoperit o serie de elemente care ne duc spre concluzia că avem de-a face cu un sarcofag. Spre exemplu sunt bucăți din capacul sarcofagului și din arca lui”, a explicat arheologul George Bounegru.

„Mai avem decorul sculptural cu chipul Gorgonei Medusa. Este un decor tipic pentru atelierele de la Alba Iulia, există sub forma reprezentată și pe alte monumente funerare, dar este o raritate”, a adăugat arheologul.

Întrebat cine își putea permite un asemenea sarcofag, Bounegru a spus că ar fi vorba despre „o persoană cu funcție importantă sau o persoană care avea financiar posibilitatea să își achiziționeze un sarcofag”.

Administratorul cimitirului a spus jurnaliștilor români că regretă întâmplarea, dar i-a luat apărarea muncitorului: „El este excavatorist. Dă de pietre, le scoate”.

Arheologii români au declarat că bucățile din sarcofag trebuie duse la muzeul din Alba Iulia, într-un spațiu special de depozitare, pentru a fi cercetat și mai apoi pentru a începe reconstituirea și reconstruirea acestuia.

De incidentul de la cimitir au aflat și polițiștii, care au deschis un dosar penal pentru distrugere și lucrări care pot afecta site-urile arheologice.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: