Consilierii PAS vor ședințe exclusiv în limba română. PSRM, Partidul „ȘOR” și Platforma DA critică propunerea
Full Article 4 minutes read

Consilierii PAS vor ședințe exclusiv în limba română. PSRM, Partidul „ȘOR” și Platforma DA critică propunerea

Consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au cerut ca ședințele Consiliul Municipal Chișinău (CMC) să se desfășoare în limba română, așa cum prevede articolul 137 din Regulamentul cu privire la desfășurarea ședințelor structurii. Propunerea a provocat critici din partea socialiștilor și ai consilierilor Partidului „ȘOR”, care au acuzat autorii inițiativei de intrigă și dezbinare.

Consiliera PAS, Zinaida Popa, a cerut în cadrul ședinței din 28 septembrie ca întrunirile CMC să se desfășoare în limba română. Ea a făcut referire la art. 137 din Regulamentul cu privire la desfășurarea ședințelor CMC.

„Aici noi suntem aleși locali. Limba mea maternă este rusa, dar aici nu sunt pur și simplu un cetățean al municipiului Chișinău. Sunt aleasă de oameni, respectiv, fiecare dintre noi are dublă responsabilitate de a respecta legea și regulamentele. Încă o dată fac trimitere la art. 137 din Regulamentul privind desfășurarea ședințelor CMC, care ne vorbește că ședințele trebuie să fie desfășurate în limba română”, a declarat Popa.

Solicitarea a fost criticată de consilierul Partidului „ȘOR”, Valerii Klimenco. Acesta a argumentat că, de fapt, regulamentul ar stipula faptul că actele și procesele verbale întocmite în cadrul ședinței Consiliului ar trebui să fie în limba română. „Nimeni, niciun regulament și nicio lege din lume nu interzice unui om să vorbească în limba maternă. Voi ce faceți aici? (…) Vreau să aduc aminte că astfel de declarații au dus la apariția termenului „denazificare”. De aceea nu trebuie ca acești termeni să se răspândească și în Republica Moldova. PAS, voi vreți în Moldova ceea ce se întâmplă în Ucraina? Sunteți un provocător”, a declarat Climenco.

Ulterior, consilierii au luat o pauză de cinci minute, după care au revenit în ședință pentru a examina proiectele de decizie incluse pe ordinea de zi. Subiectul cu privire la limba în care ar trebui să fie desfășurate ședințele CMC, însă, nu a fost epuizat. Consiliera socialistă Alexandra Tolocico a acuzat fracțiunea PAS că ar încerca să dezbine societatea pe criterii lingvistice.

Suntem o țară și capitală cu o comunitate multinațională. Sunt sigură și că printre colegii noștri sunt cetățeni de diferite naționalități. Să limitezi drepturile cuiva este nedrept. Nu trebuie să aprinzi ura acolo unde ea nu este, nu trebuie să semeni vrajbă în baza problemei limbii vorbite. Cetățenii Republicii Moldova, din păcate părăsesc țara din cauza vremurilor bune. Căutați adevăratele probleme și rezolvați-le. Noi trebuie să unim societatea, nu să o dezbinăm”, a declarat Alexandra Tolocico.

La rândul său, socialistul Alexandru Odințov a acuzat fracțiunea PAS din CMC că ar fi „mai toleranță față de homosexuali, decât față de vorbitorii de limba rusă”, inclusiv cei din municipiul Chișinău.

Subiectul a stârnit revolte și în rândul consilierilor Platformei DA, care au acuzat foștii colegi din blocul ACUM de blasfemie. Mai mult, aceștia au părăsit ședința CMC până la epuizarea subiectului.

Platforma DA nu vrea să asiste la asemenea blasfemii și va părăsi sala până când se termină aceste declarații. Până atunci îi rog pe cei care în campaniile electorale nu au folosit o dată măcar sintagma limba română să nu se mai lege de această sintagmă niciodată, pentru că reiese că atunci, în campanie electorală voiați voturi, iar între campanii electorale vă ascundeți incompetența în limba română. Încetați această blasfemie și nu mai incitați oamenii. Înainte de a folosi limba romană politic, asigurați-vă că ați dat oamenilor să mănânce ceva”, a declarat liderul fracțiunii municipale a Platformei DA, Andrei Năstase.

Precizăm că, potrivit art. 137 din Regulamentul privind constituirea și funcționarea Consiliului Municipal Chișinău, ședințele Consiliului municipal se desfășoară în limba română.


Disclaimer! Redacția NM condamnă orice formă de discriminare, revanșism, xenofobie, limbaj al urii și exploatare a fobiilor și stereotipurilor în scopuri politice. Nu tolerăm manipulările îndreptate către divizarea oamenilor în „ai noștri” și „străini” în funcție de naționalitate, proveniență etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență, orientare sexuală, etc. Misiunea noastră este informarea corectă a cititorilor despre ceea ce se întâmplă și susținerea principiilor drepturilor omului, toleranței, libertății de exprimare și gândire, diversitate, precum și respectarea drepturilor minorităților.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: