Gavrilița, interviu pentru Financial Times: În lipsa unui acord cu Gazprom, Moldova va cheltui circa €800 mln în următoarele 5 luni
Full Article 4 minutes read

Gavrilița, interviu pentru Financial Times: În lipsa unui acord cu Gazprom, Moldova va cheltui circa €800 mln în următoarele 5 luni

În lipsa unui acord avantajos cu Gazpromul, Moldova va fi nevoită să cheltuiască circa €800 mln în următoarele cinci luni pentru sursele alternative de import a gazului. Estimările au fost enunțate de către prim-ministrul Natalia Gavrilița, într-un interviu pentru portalul britanic Financial Times.

Natalia Gavrilița le-a spus jurnaliștilor că următoarele 2-3 săptămâni „vor fi cruciale”. „Aceste câteva săptămâni sunt esențiale pentru ca prietenii Moldovei să ne ajute… . [În caz contrar], va fi foarte dificil pentru țară din punct de vedere politic, social și economic”, a menționat oficialul

Șefa Executivului de la Chișinău a refuzat să comenteze oferta Gazpromului, invocând faptul că negocierile cu compania rusă continuă. Însă a menționat că „ar prefera să nu fie în situația să aleagă între gaz ieftin și relații apropiate cu Bruxelles-ul”. Natalia Gavrilița a mai menționat că grantul în mărime de €60 mln, acordat de UE, oferă țării posibilitatea să continue negocierile, slăbind din presiune. Banii sunt suficienți pentru a asigura necesitățile țării pe o durată de circa 20 de zile din importul de gaz, la prețul de piață.

Prim-ministrul a estimat că, în lipsa unui acord în condiții favorabile cu Gazpromul, Moldova va fi nevoită să cheltuiască circa €800 mln în următoarele 5 luni, pentru a asigura necesitățile țării pe timp de iarnă, la prețul de piață al gazului natural. „Va fi nevoie de un suport mai mare din partea Bruxelles-ului”, a menționat Gavrilița.

„Sunt 4-5 luni în care UE va trebui să arate fără echivoc că susține Moldova. Volumul de care are nevoie Moldova este foarte mic… în contextul european. Sperăm că putem conta în continuare pe susținere”, a adăugat premierul.

Natalia Gavrilița a refuzat să spună dacă companiile din Europa oferă prețuri mai avantajoase decât oferta propusă de Gazprom.

„Nu există soluții simple în acest caz. Noi ne dorim un contract de lungă durată și un preț care ne va ajuta să facem față la situația anormală de pe piața actuală”, a răspuns oficialul și a adăugat: „Discutăm mai multe opțiuni cu partenerii din Europa”.

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a declarat, joi, că grantul de €60 a fost „primul pas” în susținerea țării. Oficialul UE a adăugat că „asta fac partenerii” și a menționat că Bruxelles-ul nu se opune semnării unui nou acord dintre Moldova și Gazprom, însă pledează categoric împotriva transformării gazului „într-o armă”.

„Fiți siguri că acești bani nu vor ajunge în buzunarele Gazpromului, ci la cei mai vulnerabili oameni din Moldova”, a menționat acesta.

***

Precizăm că Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat, pe 29 octombrie, că negocierile de la Sankt Petersburg nu au avut succes. „De facto, nu s-a reușit să se ajungă la un acord, există o datorie care continuă să crească, subiectul privind încheierea unui nou acord rămâne în vigoare”, a menționat oficialul rus.

În dimineața de 29 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că negocierile dintre delegația Republicii Moldova și reprezentanții „Gazprom” se vor desfășura și pe durata zilei de vineri. Oficialul se află la Sankt Petersburg de trei zile. El este însoțit de către Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al companiei „Moldovagaz”.

Pe 31 octombrie expiră termenul pentru care a fost prelungit contractul de livrare a gazelor din Rusia în Republica Moldova. Anterior, reprezentanții Gazprom au declarat că dacă Moldova nu va achita pretinsa datorie în mărime de $709 mln față de Gazprom, din 1 decembrie, concernul ar putea sista livrarea de gaz. Între timp, Energocom a lansat a 5-a licitație pentru procurarea de gaz. De această dată, ar urma sa fie procurate resurse aproximativ pentru 4 zile – circa 12 mln de m3 de gaz.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: