Gavrilița: Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a accelera aderarea Moldovei la Zona Unică de Plăți în Euro
Full Article 2 minutes read

Gavrilița: Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a accelera aderarea Moldovei la Zona Unică de Plăți în Euro

Prim-ministra Natalia Gavrilița a participat astăzi la conferința internațională „Aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA) – realizări și perspective”. Oficialul a spus că odată cu integrarea noastră în zona SEPA, atât cetățenii care trăiesc în țările membre, cât și companiile din Moldova vor putea conta pe cheltuieli mai mici și o competitivitate mai mare. 

Evenimentul, organizat de Banca Națională a Moldovei, a reunit reprezentanți ai comunității prestatorilor de servicii de plată din țara noastră și oficiali de rang înalt, printre care guvernatorul BNM Octavian Armașu, ambasadorul UE în Republica Moldova Jānis Mažeiks și directorul general al Consiliului European de Plăți Etienne Goosse.

În discursul său, prim-ministra a menționat că aderarea la zona Zona Unică de Plăţi în Euro rămâne o prioritate, în contextul în care economia țării este strâns interconectată cu cea a spațiului european.

„Odată cu integrarea noastră în zona SEPA, atât cetățenii care trăiesc în țările membre, cât și companiile noastre vor putea conta pe cheltuieli mai mici și o competitivitate mai mare. Vom trece la transferuri bancare mai ieftine care, de fapt, sunt fără comisioane. Nu este un proces ușor, sunt anumite obstacole tehnice, normative și financiare, însă vă asigur, din partea Executivului, că vom face tot ce ne stă în puteri pentru a facilita și a accelera aderarea țării noastre la Zona Unică de Plăți în Euro”, a spus prim-ministra.

Guvernatorul BNM Octavian Armașu a menționat că aderarea Republicii Moldova la SEPA reprezintă un exercițiu de importanță națională.

„Este un pas important în contextul statutului de țară candidat obținut de țara noastră și o etapă nouă în dezvoltarea infrastructurii de plăți prin deschiderea granițelor către o piață a plăților fără bariere, mult mai comode pentru cetățeni”, a declarat Armașu.

La rândul său, Jānis Mažeiks a spus că „SEPA este un exemplu minunat a ceea ce înseamnă UE”.

„După aderarea la SEPA, vor fi posibile plăți în euro fără numerar cu orice stat al UE și un șir de state non-UE într-un mod sigur, rapid, ca și cum ar fi plăți internaționale, iar agenții economici vor avea acces facilitat la piața europeană”, a conchis ambasadorul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: