Trei raioane vor primi de la BERD €5,6 mln pentru gestionarea deșeurilor solide. Contractul a fost semnat
Full Article 2 minutes read

Trei raioane vor primi de la BERD €5,6 mln pentru gestionarea deșeurilor solide. Contractul a fost semnat

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă un grant de 5,6 milioane euro pentru gestionarea deșeurilor în 3 raioane din Republica Moldova. Pe 30 martie a fost semnat Acordul de Grant de către vicepreședintele BERD pentru Politici și Parteneriate Mark Bowman și ministra Finanțelor Veronica Sirețeanu.

Reprezentanții Ministerului Mediului precizează că „finanțarea este crucială pentru investițiile în domeniul deșeurilor solide pentru 3 raioane, unde în 2023 va începe construirea infrastructurii moderne de transferare și sortare a deșeurilor”.

Circa 185 000 de persoane din Nisporeni, Ungheni și Călărași vor beneficia de un sistem modern de gestionarea durabilă a deșeurilor.

Se menționează că BERD a mobilizat 5,6 milioane de euro ca finanțare nerambursabilă din partea Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P) – „pentru prima regiune în cadrul primului proiect de gestionare a deșeurilor solide la scară largă din Moldova”.

„Suntem încântați să acționăm ca un catalizator pentru parteneriate financiare, precum cel cu E5P pentru a sprijini calea Moldovei către un viitor durabil din punct de vedere ecologic”, a declarat Mark Bowman.

„Uniunea Europeana este cel mai mare donator în cadrul E5P. Acest grant de 5,6 milioane euro va contribui la un sistem mai verde, ecologic de gestionare a deșeurilor solide în raioanele Călărași, Nisporeni și Ungheni. La fel, acesta vine în sprijinul eforturilor Moldovei ca și țară candidată pentru aderarea la UE în a se alinia la standardele UE în ce privește prevenirea impactului negativ cauzat de deșeuri, consolidarea eficientizării resurselor, cât şi reducerea emisiilor de gaze de seră”, a menționat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Jānis Mažeiks.

Finanțarea completează un împrumut de 25 milioane euro acordat de BERD Guvernului Republicii Moldova. Până în prezent, Banca a investit peste 2 miliarde euro în țară prin intermediul a 160 de proiecte, cu 52% din portofoliul său în infrastructură durabilă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: