Giorgi Shagidze își va continua mandatul de Președinte al maib

Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, anunță despre faptul că Giorgi Shagidze își va continua mandatul de Președinte al băncii până la 31 decembrie 2025. În cazul unui IPO de succes al băncii, mandatul va fi prelungit până la 31 decembrie 2026. Decizia de a extinde mandatul lui Giorgi Shagidze urmează a fi supusă aprobărilor corespunzătore. Se anticipează că o decizie de aprobare va fi luată în următoarele zile, asigurând o continuitate fluentă a managementului și a dezvoltării strategice pentru maib.

Din februarie 2021, când Giorgi a preluat leadershipul băncii, maib a trecut printr-o transformare ambițioasă, care a dus la creșterea cotei de piață pe toate segmentele de business, la creșterea performanței financiare și la triplarea numărului de utilizatori ai aplicației mobile, consolidând poziția băncii de lider incontestabil al sistemului bancar din Moldova.

«După o primă fază de succes a transformării, ne-am axat pe o revizuire a priorităților strategice, inclusiv pe planurile noastre de a lista banca la o prestigioasă bursă de valori, precum și de a explora căi de creștere complementare în digital banking. Alături de Giorgi ca Președinte sunt încântat să mă angajez în această nouă etapă de dezvoltare a maib», a declarat Vytautas Plunksnis, Președintele Consiliului băncii.

«Este o onoare pentru mine să continui să conduc maib în această nouă etapă de transformare. Moldova se află acum într-un moment critic, după decizia istorică a Consiliului European din decembrie anul trecut de a deschide negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Fiind banca nr. 1 în țară, vedem o oportunitate extraordinară, dar și o responsabilitate, pentru maib, în acest parcurs de integrare. Fiecare angajat maib a fost esențial pentru succesul pe care l-am obținut și sunt încântat de oportunitatea de a continua să conduc această echipă excepțională», a declarat Giorgi Shagidze, Președintele maib.

«Sunt încântat de oportunitatea de a-l păstra pe Giorgi în echipă și de a continua, sub conducerea sa, agenda noastră de transformare. Maib a demonstrat rezultate cu adevărat spectaculoase în ultimii 3 ani și ne propunem să menținem această dinamică, continuând să creștem nivelul de performanță pe măsură ce ne angajăm în această nouă etapă a dezvoltării noastre», a menționat Vasile Tofan, Președintele Comitetului de nominalizare și remunerare.

Activitatea maib în 2021 — 2023: câteva realizări
Echipa: Am consolidat echipa, atrăgând noi lideri pentru funcțiile din Finanțe, Business Banking, Resurse Umane, IT și Marketing. Am simplificat structura organizatorică a back office-ului, reducând la trei nivelele de subordonare și schimbând, totodată, aproximativ 40% din membrii echipei de middle management;
Poziția pe piață: Am crescut cota de piață în segmentul Retail cu 5 puncte procentuale, ajungând la 33,7% și în segmentul Business Banking cu 15 puncte procentuale, ajungând la 37%;
Performanța financiară: Profitul net în 2023 este cu 70% mai mare decât în 2019 (și de peste 2,3 ori mai mare comparativ cu 2020), în pofida turbulențelor geopolitice din regiune;
Digital și plăți: Am triplat numărul de clienți în aplicația mobilămaibank, ajungând la 590 000, cu 55% din creditele de consum și 65% din depozitele emise acum prin aplicația mobilă;
Brand: Am modernizat identitatea de brand, inclusiv renovând 90% din rețeaua de sucursale, îmbunătățind semnificativ experiența clienților și simplificând fluxurile de lucru;
Guvernare corporativă și risc: Rata creditelor neperformante ale băncii constituie 2,7%, cu un coeficient de acoperire de 180%. Banca a îmbunătățit practicile de guvernare corporativă pentru a se conforma pe deplin cerințelor de guvernare ale Bursei de Valori din Moldova și ale Bursei de Valori din București;
ESG: Am dezvoltat o foaie de parcurs ESG pe termen lung, lansând primul raport ESG din țară, cu ambiția de a obține un rating ESG deja în acest an;
Agile: Banca s-a transformat într-o organizație agile, cu echipe decentralizate și centrate pe clienți, stimulând viteza de execuție și inovația. Tranziția a fost susținută în continuare de inaugurarea noului sediu central, maib park, unul de referință în Moldova și un spațiu de lucru modern și inovator, pentru a atrage și reține cei mai buni profesioniști.

Despre maib
Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de 34.3% din depozite și 37.4% din credite din întregul sistem bancar la sfârșitul anului 2023. Maib este un creditor disciplinat, cu o rată NPL de 2.7% și este bine capitalizată, cu un CAR de 24.2% la 31 decembrie 2023. Banca are o importanță sistemică pentru țară, deservește aproape o treime din populație și este printre cei mai mari angajatori privați din Moldova, cu o forță de muncă de peste 2,400 de persoane. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din statele baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Energiei al Republicii Moldova

Împrumut de €400 mln pentru „achiziții strategice de gaze și energie electrică“: acordul semnat în ciuda criticilor

Compania Energocom va accesa un împrumut de până la 400 de milioane de euro pentru a asigura securitatea livrărilor de gaze naturale și energie electrică în sezonul rece. În acest sens, la 8 iulie a fost semnat un acord de garanție de stat pentru acest împrumut, între Ministerul Finanțelor și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Informația a fost comunicată de Ministerul Energiei.

„Compania Energocom a demonstrat că este un partener de încredere și responsabil în ceea ce privește asigurarea livrărilor de gaze către populație. Prin intermediul acestui instrument financiar, vom consolida capacitatea statului de a reacționa prompt și eficient în fața eventualelor crize, garantând continuitatea furnizării energiei pentru cetățeni. Asigurarea unei aprovizionări continue cu resurse energetice reprezintă o prioritate strategică pentru Republica Moldova. Este un factor esențial pentru protejarea populației, în special a celor mai vulnerabili, precum și pentru menținerea stabilității economice și sociale”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu, în timpul ceremonii de semnare a Acordului. 

Ministerul Energiei a precizat că împrumutul, în valoare totală de până la 400 milioane de euro, va fi împărțit în două componente. Prima componentă constă în trei tranșe care însumează 300 milioane de euro, ce vor fi acordate etapizat. A doua componentă este o facilitate de credit revolving, adică o linie de credit flexibilă, în valoare de până la 100 milioane de euro, disponibilă pe o perioadă de 5 ani, care poate fi folosită și rambursată repetat, în funcție de necesități.

„Aceste fonduri vor permite companiei Energocom să efectueze achiziții strategice de gaze naturale și energie electrică pentru a îndeplini obligațiile de serviciu public față de consumatorii finali din țară, în special în perspectiva sezonului de încălzire 2025–2026. Menționăm că aceste fonduri au fost accesate în contextul în care, în luna august, expiră proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale”, semnat în 2022 care de asemenea prevedea inclusiv o linie de creditare accesată de la BERD”, au declarat reprezentanții Ministerului Energiei.

Instituția a menționat că „facilitatea financiară acordată de BERD” nu generează „o povară financiară asupra bugetului de stat, decât în situații excepționale, fiind concepută ca un instrument de protecție și stabilitate într-un context geopolitic marcat de incertitudine”.

***

Amintim că, în iunie curent, Guvernul a acordat garanții de stat companiei Energocom pentru împrumutul de până la 400 milioane de euro destinat aprovizionării cu energie.

Decizia a stârnit critici din partea unor politicieni, printre care ex-premierul și actualul președinte al PDCM, Ion Chicu, precum și fostul președinte și actual lider al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. Decizia autorităților de la Chișinău de a lua împrumutul a provocat și nemulțumirea rușilor. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a prezentat măsura drept o „tentativă a Chișinăului de a întrerupe colaborarea cu Moldovagaz”, companie controlată de Gazprom. Mai mult, Zaharova a declarat că acest demers nu va face decât să împingă Moldova „în sclavie energetică”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a explicat că „Energocom devine de la 1 august furnizor de gaz, preluând obligația de serviciu public de la Moldovagaz”. „Garanția de stat permite companiei să acceseze 400 milioane euro de la BERD — bani ieftini, siguri și dedicați achiziției de gaz și energie pentru sezonul rece. Fără această garanție, Energocom nu ar fi putut lua creditul. (…) Este un credit luat de la o instituție financiară internațională cu reguli stricte. Riscul bugetar? Controlat și limitat. Statul ar plăti doar dacă Energocom nu-și respectă obligațiile — probabilitate considerată nesemnificativă de BERD și experți”, a menționat Vodă.

Și ministrul Energiei Dorin Junghietu a comentat critice lansate în spațiul public referitor la acest împrumut. Oficialul a spus că „împrumutul respectiv nu este pentru stat, dar este pentru întreprinderea Energocom care va cumpăra gaze din acest împrumut”. „În ultimele zile au fost foarte multe critici despre acest împrumut, dar comisionul nu va fi de 70 mln de euro așa cum cineva spune. O să fie de 12 milioane de euro. Aceste comisioane vor fi achitate în cazul în care suma este utilizată complet”, a declarat ministrul. Fiind întrebat de jurnaliști, de ce a fost nevoie de garanții de stat pentru împrumut, Junghietu a precizat că este o necesitate impusă „prin mecanismul băncii“.

gov.md

Sistemul „Alegeri”, subordonat Guvernului? Reacția Executivului la declarațiile a trei politicieni: „Acuzații neîntemeiate”

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, și președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu, au acuzat pe 8 iulie autoritățile că ar fi „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”). Aceștia susțin că sistemul informațional ar fi fost plasat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), aflat sub jurisdicția Guvernului, ceea ce ar crea riscuri privind o potențială fraudare a alegerilor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins învinuirile, declarând că STISC doar găzduiește SIAS „Alegeri” și că nu are acces la datele sistemului informațional respectiv.

Într-o conferință de presă alături de Galbur și Urîtu, Igor Munteanu a declarat că SIAS „Alegeri” ar fi fost „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale și transferat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, aflat sub jurisdicția Guvernului. „Este un atac brutal în adresa adresa independenței procesului electoral. (…) Prin această mișcare, Comisia Electorală Centrală este transformată dintr-un arbitru independent într-un simplu utilizator de date, iar partidul aflat la guvernare obține controlul politic total, inacceptabil asupra infrastructurii care procesează voturile dvs, a cetățenilor R. Moldova, cele din străinătate, precum și cele din Republica Moldova”, a spus președintele CUB.

Liderii celor trei partide consideră că găzduirea SIAS „Alegeri” de către STISC ar putea genera mai multe riscuri.

În condițiile în care Guvernul nu este un actor independent sau obiectiv, ci este un actor politic, elector, noi nu putem să avem nicio garanție asupra faptului că datele care sunt colectate din secțiile de vot, datele care sunt procesate, datele personale ale alegătorilor nu sunt folosite în mod fraudulos de către o agenție, o unitate aflată sub controlul partidului aflat la guvernare. (…) Există riscul manipulării sau întârzierii raportării de prezență la vot. Datele privind prezența la vot sunt colectate și transmise în timp reale către comisiile electorale. O eventuală manipulare a acestor date înainte prezentarea lor publică poate influența comportamentul alegătorilor, favorizând anumite strategii de mobilizare sau întârziere, sau de prezență diferențiată a partidelor în ziua votului”, a declarat Munteanu.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins acuzațiile celor trei politicieni, catalogându-le drept „neîntemeiate”.

Acesta (SIAS „Alegeri” – n. r.) rămâne 100% sub controlul CEC, iar găzduirea tehnică de către STISC este o măsură standard de securitate aplicată în toate statele democratice. Instituția statului găzduiește peste 200 de sisteme informaționale ale instituțiilor publice, fără a avea acces la conținutul acestora, inclusiv în acest caz la datele electorale. Este vorba despre un centru de date certificat, menit să protejeze infrastructura critică a statului în fața atacurilor cibernetice”, a spus Vodă.

Potrivit reprezentantului Guvernului, în ultimii ani, SIAS „Alegeri” a fost ținta unor „atacuri masive”, care au reușit a fi respinse „cu succes” de către autorități. El mai precizat că, în același timp, poliția monitorizează spațiul online pentru a combate tentativele de manipulare și fraudă.

Alegerile din Moldova vor fi, ca și până acum, libere, corecte și sigure. A afirma contrariul, fără dovezi, e o încercare periculoasă de a slăbi încrederea în democrație”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului”, a adăugat Daniel Vodă.

PSDE propune crearea „Alianței Moldova Europeană” și răspunde acuzațiilor lui Gligor

Partidul Social Democrat European (PSDE) propune formarea unei noi alianțe politice, „Alianța Moldova Europeană”, despre care afirmă că va pune „Moldova pe primul loc” și va reprezenta „o alternativă pro-europeană veritabilă”. Într-un comunicat de presă, PSDE a răspuns la acuzațiile lui Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, și a criticat Blocul „Împreună”, acuzându-l că ar fi „un instrument creat și controlat de PAS”, menit să „fragmenteze votul pro-european” și „să blocheze apariția unei opoziții reale”.

„Sub pretextul „integrității” și „reformismului”, acest bloc joacă de fapt un rol de anexă electorală, cu misiunea de a atrage voturile celor peste 30% de alegători pro-europeni care s-au dezamăgit de guvernarea PAS. Este o tactică cinică, dar clasică: creezi o copie de rezervă, sabotezi orice altă alternativă și apoi promovezi ideea votului „util”, în care PAS devine singura opțiune acceptabilă. Acesta nu este pluralism politic – este manipulare. Nu este unirea forțelor pro-europene – este dezbinare strategică, în folosul exclusiv al PAS”, se arată în comunicatul PSDE.

Formațiunea susține că Blocul „Împreună” a fost conceput ca „o fațadă”, unde ar fi acceptate doar partidele obediente, în timp ce cele care vin cu inițiative sunt „discreditate”.

„PSDE, CUB, LOC – toți au fost atacați sau respinși tocmai pentru că refuză să fie controlați”, afirmă reprezentanții partidului.

Partidul a răspuns declarațiilor liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, care a menționat PSDE într-o postare, în care s-a referit la faptul că liderul Ligii Orașelor și Comunelor (LOC), Alexandru Bujorean ar fi promovat în Blocul „Împreună” formațiuni și persoane asociate cu fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

„Noi, PSDE, nu suntem interesați să participăm la acest teatru politic. Nu căutăm aprobarea PAS și nici nu acceptăm să fim catalogați pe criterii politice inventate în birourile lor de PR. Respingem categoric campaniile de stigmatizare lansate împotriva noastră și a altor partide care nu se supun dictatului PAS. Cei care se pretind “gardieni ai moralei” nu fac altceva decât să repete același tipar: excludere, discreditare, control”, susține formațiunea.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Blocului „Împreună” referitor la declarațiile PSDE. Vom reveni ulterior cu poziția acestora.

***

Pe 7 iulie, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) și-a anunțat retragerea din Blocul politic „Împreună”, precizând că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Reprezentanții LOC au declarat că blocul politic din care făceau parte și-a pierdut direcția inițială și a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, în care dialogul și deschiderea au fost înlocuite cu „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”.

Aceștia au acuzat PAS că ar ademeni oameni din bloc pe listele lor electorale. În cadrul podcastului Gonța Media, Alexandru Bujorean a declarat că PAS ar fi propus blocului Împreună trei mandate de deputat pentru cele patru partide din bloc. 

Purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare a declarat pentru NM că PAS „este în discuții cu partidele proeuropene”.

„Ne dorim o listă cât mai reprezentativă și unitatea forțelor europene. Le mulțumim celor care se alătură acestui efort de menținere a Moldovei pe calea cea dreaptă în alegerile din toamnă”, a declarat Adriana Vlas, reprezentanta PAS.

Plecarea LOC din Blocul politic „Împreună” a generat un val de acuzații și replici între liderii politici implicați. Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, susține că retragerea formațiunii conduse de Alexandru Bujorean ar fi fost provocată de refuzul celorlalte partide de a accepta în alianță formațiuni și persoane asociate cu fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

„La ultima ședință a Consiliului de coordonare a Blocului Împreună, Bujoreanu a insistat repetat asupra extinderii Blocului prin accederea PSDE, PNM și CUB. Vă aduc aminte că Comisia Electorală Centrală a depistat în listele de subscripție depuse de CUB în alegerile prezidențiale, liste identice cu cele depuse de Victoria Furtună. Concluziile le faceți Dvs, nemaivorbind de faptul că CUB a sabotat Blocul Împreună în alegerile prezidențiale. Propunerea lui Bujorean a fost refuzată unanim de Partidul Schimbării, PPDA și Partidul Verde Ecologist și acesta este motivul adevărat al plecării Ligii Orașelor și Comunelor din Blocul Împreună”, a menționat Gligor.

Blocul „Împreună”, o alianță politică pro-europeană, a fost înființat în aprilie 2024. Inițial, acesta a fost format din Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Platforma pentru Demnitate și Avedăr și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În august 2024, CUB a părăsit blocul politic. În schimb, pe 1 martie, la bloc a aderat Partidul Verde Ecologist.

фото из открытых источников

Înșelătorie cu vize pentru Germania: poliția avertizează cetățenii Republicii Moldova FOTO

Mai multe persoane din Republica Moldova au fost înșelate de o companie necunoscută, care promitea, contra cost, programări pentru viză și locuri de muncă în Germania. Poliția a prezentat un document fals folosit în schemă și a avertizat că programarea pentru viză este gratuită și se face exclusiv online, prin site-ul oficial al Ambasadei Germaniei.

„Poliția atenționează cetățenii în legătură cu mai multe cazuri de înșelăciune, în care persoane din Republica Moldova au fost păgubite după ce au plătit bani unei companii necunoscute care promitea programări pentru viză și locuri de muncă în Germania. Menționăm că documentele prezentate de acea companie nu provin din partea Ambasadei Germaniei, iar persoana care a semnat aceste scrisori nu activează în cadrul Ambasadei”, au precizat reprezentanții poliției Republicii Moldova.

Poliția a adăugat că programarea pentru viză la Ambasada Germaniei este gratuită. „Atenționăm cetățenii să fie vigilenți și să nu apeleze la intermediari dubioși. Programarea pentru viză la Ambasada Germaniei este gratuită și poate fi efectuată exclusiv online, în limba română sau rusă, prin intermediul paginii oficiale a misiunii diplomatice”, au declarat reprezentanții poliției.

Oamenii legii au îndemnat persoanele să raporteze orice tentativă de înșelăciune la cea mai apropiată unitate de poliție sau prin intermediul platformelor oficiale. „Fiți prudenți! Nu plătiți pentru servicii gratuite!”, se mai arată în mesajul poliției.

Poliția a prezentat și un document fals, folosit în actul de înșelăciune. Prin intermediul acestuia, escrocii, care s-au dat drept angajați ai Ambasadei Germaniei la Chișinău, au informat victima că i-a fost confirmată programarea unei vizite pentru obținerea vizei.

Poliția Republicii Moldova
Foto: Elena Covalenco

Recean avertizează, înainte de alegeri: „Democrația nu este de vânzare. Votul nu se negociază de oligarhii fugari” (VIDEO)

Forțe străine încearcă să influențeze votul din Republica Moldova, prin bani murdari, propagandă și manipulare digitală, avertizează premierul Dorin Recean, în ajunul alegerilor parlamentare. Șeful cabinetului de miniștri a făcut apel, în cadrul unei conferințe organizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), pe 8 iulie, la protejarea alegerilor libere în Moldova.

Premierul a declarat că, în ultimii ani, Moldova a fost ținta unor campanii sofisticate de influență finanțate din Rusia, menite să destabilizeze situația din țară și să corupă alegătorii. Prim-ministrul a avertizat că, în trecut, grupări criminale au cheltuit echivalentul a 1% din PIB-ul Moldovei sau circa 3 miliarde de euro pentru a influența alegerile.

Premierul a reamintit că, după alegerile precedente, autoritățile au adoptat un nou cod electoral, au redus plafoanele donațiilor, au interzis finanțarea din străinătate și au limitat contribuțiile în numerar. În ciuda progreselor, Recean a avertizat că „următorul test major” sunt alegerile parlamentare din septembrie.

„Pe lângă banii virați prin conturi false, există rețele care folosesc criptomonede pentru a finanța interpuși, iar experți ruși testează limitele instituțiilor noastre. (…) Și, mai îngrijorător, se creează partide fantomă, care par pro-europene, dar sunt finanțate din Rusia, pentru a forța o majoritate pro-Kremlin în Parlament”, a declarat premierul.

Dorin Recean a avertizat că „Moldova nu va permite ca cineva să dirijeze alegerile din exterior”. Premierul a asigurat că autoritățile din țară vor folosi „toate instrumentele disponibile pentru a proteja suveranitatea, democrația și viitorul european al țării”.

„Democrația nu este de vânzare. Votul nu se negociază de oligarhii fugari. Moldova nu se mai întoarce în trecut, iar Parlamentul Republicii Moldova trebuie să rămână vocea poporului nostru, nu să devină un instrument al Kremlinului. Și, mai presus de toate, avem o țintă absolut clară: Republica Moldova, parte a Uniunii Europene. Drumul nostru spre Uniunea Europeană presupune standarde, reguli și integritate, iar noi suntem hotărâți să ne ridicăm la înălțimea acestor așteptări — așteptările cetățenilor Republicii Moldova”, a mai declarat șeful Cabinetului de miniștri.

Amintim că cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la urne pe data de 28 septembrie, pentru a alege viitorul legislativ al țării. Autoritățile au avertizat deja că Kremlinul și politicieni afiliați Moscovei vor încerca să cumpere votul cetățenilor, pentru a stabili o guvernare pro-rusă la Chișinău. Recent, oamenii legii au descins cu percheziții la persoane din anturajul fugarului condamnat Ilan Șor, într-un dosar legat de tentativă de corupere a alegătorilor și influențare ilegală a scrutinului din septembrie. Aceastea ar folosi bani de proveniență incertă, transferați prin aplicația mobilă PSB, a băncii ruse „Promsveazibank” – aflată sub sancțiuni internaționale. Banii ar fi fost convertiți ilegal în lei moldovenești și utilizați pentru influențarea alegătorilor și susținerea financiară a partidelor, inclusiv prin metode ce intră sub incidența legii privind spălarea banilor.

Aflată recent la Chișinău pentru primul summit UE-Moldova, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat că Uniunea Europeană este pregătită să sprijine și să apere Republica Moldova în cazul în care Kremlinul sau politicieni locali afiliați acestuia vor încerca să destabilizeze țara în contextul alegerilor parlamentare din toamnă.

La sfârșitul lunii iunie, liderii celor 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au reiterat disponibilitatea UE de a continua să colaboreze îndeaproape cu Republica Moldova pentru a consolida reziliența și stabilitatea țării în fața activităților destabilizatoare persistente din partea Rusiei, inclusiv atacuri hibride, menite să submineze instituțiile democratice ale țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: