Grupurile de lucru pentru economie a Chișinăului și Tiraspolului – în ședință pentru prima oară în doi ani
Full Article 2 minutes read

Grupurile de lucru pentru economie a Chișinăului și Tiraspolului – în ședință pentru prima oară în doi ani

După o pauză de doi ani, pe 19 septembrie, la sediul Misiunii OSCE din orașul Tiraspol a avut loc ședința grupurilor de lucru pentru economie. Biroul pentru politici de reintegrare anunță că în cadrul întrunirii au fost abordate mai multe subiecte de interes, pe care însă, Tiraspolul, ar fi încercat să le politizeze, invocând pretinse presiuni din partea autorităților de la Chișinău. Biroul neagă acuzațiile și spune că Tiraspolul nu ar avea nici dovezi și nici argumente concludente care să susțină poziția exprimată.  

Potrivit sursei citate, în cadrul ședinței de la Tiraspol a fost abordat subiectul referitor la stadiul actual de implementare a Deciziei protocolare privind interacțiunea în domeniul veterinar, carantină și protecția plantelor, din februarie 2021, cu precădere pe marginea Nomenclatorului mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar în regiunea transnistreană.

Un alt subiect discutat de către experții din partea Chișinăului s-a referit, potrivit Biroului de reintegrare, la evoluțiile recente în politicile din domeniul eliminării barierelor tehnice în calea comerțului și protecției drepturilor consumatorilor, în contextul implementării acquis-ului Uniunii Europene, urmare a obținerii în anul 2022 a statutului de stat candidat de către Republica Moldova.

Sursa citată precizează că experții de pe ambele maluri ale Nistrului au efectuat, inclusiv, un schimb de opinii privind mecanismul achitării taxelor vamale la importul și exportul mărfurilor și a taxelor pentru poluarea mediului de către agenții economici din regiunea transnistreană, măsură care are drept scop, potrivit Chișinăului, integrarea treptată a subiecților economici din regiune în câmpul legal și fiscal național.

„Cu regret, reprezentanții Tiraspolului au menținut un discurs politizat, invocând pretinse presiuni din partea autorităților naționale, lucruri care nu au la bază careva argumente concludente”, anunță Biroul de reintegrare într-o notă informativă emisă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: