Guțul și Constantinov cer ajutorul MAI și SIS: vor să le găsească șefi din domeniu în Găgăuzia
Full Article 3 minutes read

Guțul și Constantinov cer ajutorul MAI și SIS: vor să le găsească șefi din domeniu în Găgăuzia

Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare din Găgăuzia Dmitri Constantinov cer ajutorul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Conducerea instituțiilor de la Chișinău este îndemnată să se implice în selecția candidaților pentru funcția de șef al poliției și de director SIS al regiunii. 

Într-o adresare către ministrul Adrian Efros și directorul SIS Alexandru Musteața, Guțul și Constantinov cer ajutor la selecția candidaților pentru funcția de șef al poliției și funcția de director SIS al regiunii. 

Guțul și Constantinov solicită lui Musteața să se implice în alegerea, „din numărul angajaților SIS”, unui candidat la funcția de șef al Direcției SIS în Găgăuzia. În adresarea către Efros, Guțul și Constantinov la fel cer implicarea în alegerea, „din numărul angajaților afacerilor interne”, unui candidat la funcția de șef al poliției din Găgăuzia.

Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie 2023, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova.

Ulterior, bașcana a făcut apel la autoritățile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală, după ce anterior a declarat pentru presa de la Moscova că s-ar putea să nu fie inclusă în componența Cabinetului de miniștri, din cauza faptului că face parte din echipa politicianului fugar Ilan Șor, condamnat la închisoare în dosarul „Frauda Bancară”. Tot atunci, Guțul a spus că numirea sa în componența echipei guvernamentale „este o chestiune secundară, care va rămâne pe conștiința Maiei Sandu”.

Conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al Cabinetului de miniștri, numit prin decret prezidențial. Precizăm în acest context că precedenta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, aleasă în această funcție la 22 martie 2015, a fost inclusă în Guvern pe data de 15 aprilie a aceluiași an, printr-un decret al președintelui de atunci, Nicolae Timofti.

În septembrie 2023, președinta Maia Sandu a spus că nu vede niciun motiv de ce să se grăbească în semnarea decretului prin care Evghenia Guțul va ajunge să se alăture echipei guvernamentale de la Chișinău. Potrivit șefei statului, sunt mai multe întrebări cu privire la noul bașcan, răspunsurile cărora sunt așteptate de la procurori.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: