Guvernul va aloca 3 mln de lei pentru recepționarea și păstrarea motorinei donate de România pentru fermieri
Full Article 2 minutes read

Guvernul va aloca 3 mln de lei pentru recepționarea și păstrarea motorinei donate de România pentru fermieri

Guvernul interimar al Republicii Moldova a aprobat hotărârea privind primirea celor 6 000 de tone de motorină, oferite drept ajutor umanitar extern din partea României, destinat agricultorilor afectaţi de secetă pe parcursul anului  2020. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 11 martie a cabinetului de miniștri. În acest scop, din Fondul de rezervă al Guvernului vor fi alocate 3 milioane de lei Agenției Rezerve Materiale.

Agenţia Rezerve Materiale din subordinea MAI va fi responsabilă de recepţionarea, depozitarea, păstrarea, evidenţa şi distribuirea motorinei. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, prin intermediul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, va stabili cantitatea eligibilă de motorină pentru fiecare producător agricol, solicitant de ajutor umanitar, în baza cererilor depuse la AIPA. Ulterior, MADRM va prezenta lista agricultorilor eligibili, repartizaţi pe raioane, către Comisia interdepartamentală pentru ajutoare umanitare, care va distribui cantitatea stabilită fiecărui agricultor.

Totodată, din Fondul de rezervă al Guvernului vor fi alocate 3 milioane de lei Agenției Rezerve Materiale, necesari pentru acoperirea cheltuielilor legate de  serviciile de recepţionare, evaluare a cantităţii şi calităţii, depozitare, păstrare, descărcare, încărcare, distribuire, cazare şi hrană a reprezentanţilor României împuterniciţi să însoţească ajutorul umanitar; servicii de transbordare a vagoanelor – cisterne cu motorină în Punctul de trecere a frontierei de stat moldo-române – feroviar, lucrările de descărcare din vagoane-cisterne a motorinei şi pomparea în rezervorul de primire; servicii de transportare a motorinei către staţiile petroliere şi distribuirea beneficiarilor finali.

„Din numele Guvernului Republicii Moldova aduc sincere mulțumiri Guvernului României pentru gestul mărinimos de a ne acorda 6 000 de tone de motorină  ca ajutor cu  titlu gratuit. Sarcina noastră este să organizăm cât mai bine procesul logistic de recepționare, depozitare și, ulterior, distribuire către beneficiarul final, lucru care este așteptat de agricultorii afectați substanțial de seceta din anul trecut”, a menționat Aureliu Ciocoi în cadrul ședinței.

***

Amintim că președintele României Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova pe 29 decembrie. Acesta a anunțat că Bucureștiu va oferi Chișinăului un loc de 200 de mii de vaccinuri anti-Covid, precum și 6 mii de tone de motorină în calitate de sprijin pentru agricultori.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: