Ignativ le-a spus jurnaliștilor ruși că situația din Cobasna „este controlabilă”
Full Article 2 minutes read

Ignativ le-a spus jurnaliștilor ruși că situația din Cobasna „este controlabilă”

Responsabilul de relații externe a regiunii transnistrene, Vitalii Ignatiev susține că situația din satul Cobasna este „controlabilă”. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru agenția rusă TASS.

Paza depozitelor, în special ținând cont de focurile de armă care au avut loc recent, este organizată în regim de vigilență maximă. Deocamdată, atmosfera din regiune rămâne controlabilă. Cu toate acestea, orice fel de provocări în jurul acestui obiect sunt extrem de periculoase. Daunele în cazul detonării munițiilor care sunt păstrate acolo pot fi colosale pentru toți – din punct de vedere material, economic, ecologic”, a spus oficialul de la Tiraspol.

Vitalii Ignatiev a mai spus că, în opinia sa, principalul scop al „atentatelor” comise săptămâna trecută în Transnistria a fost provocarea panicii printre localnici.

Conform diferitelor estimări, în depozit ar putea exista între 19.000 și 21.500 de tone de muniție: obuze, bombe, mine, grenade, cartușe. Autoritățile de la Chișinăul au solicitat în repetate rânduri Federației Ruse să distrugă munițiile din acest depozit. O adresare în acest sens a fost enunțată de către președinta R. Moldova Maia Sandu și în septembrie 2021, în cadrul discursului susținut în plenul Adunării Generale a ONU.

***

Amintim că, pe 25 și 26 aprilie, în regiunea transnistreană s-au produs mai multe incidente, calificate drept „atacuri teroriste”. Unul dintre acestea s-a produs la Cobasna, unde potrivit Tiraspolului ar fi fost observate câteva drone sosite de pe teritoriul Ucrainei. Ulterior, ar fi fost trase focuri de armă din acea direcție.

În urma incidentelor, a fost declarat „cod roșu de pericol terorist” pentru 15 zile. Elevii desfășoară orele online și au fost înăsprite controalele mijloacelor de transport care intră și ies din regiune.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu pentru Digi24 că NATO anticipează acțiuni de provocare, acțiuni sub drapel fals în Republica Moldova. În același timp, Alianța Nord Atlantică nu vede riscuri militare iminente pentru R. Moldova, fiind vorba mai degrabă de încercarea de a crea dificultăți forțelor ucrainene din vestul Ucrainei, din zona Odesa.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: