„Îi așteptăm acasă”. 36 de moldoveni au reușit să părăsească Fâșia Gaza
Full Article 3 minutes read

„Îi așteptăm acasă”. 36 de moldoveni au reușit să părăsească Fâșia Gaza

36 de cetățeni ai Republicii Moldova, dintre cei 51 care urmau a fi evacuați, au părăsit Fâșia Gaza. Purtătorul de cuvânt al Minsiterului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Igor Zaharov, a declarat că unii moldoveni, în mod special cei care se aflau la o distanță mare de punctul de trecere Rafah, au refuzat evacuarea din motive de securitate.

Președinta Maia Sandu a anunțat, într-un mesaj pe Facebook, în seara de 7 noiembrie, că 36 de cetățeni ai Republicii Moldova au reușit să părăsească Gaza.

După o perioadă plină de incertitudine și negocieri, 36 de cetățeni moldoveni din Fâșia Gaza au fost evacuați și sunt în siguranță. Cetățenii noștri au traversat astăzi punctul de trecere a frontierei de la Rafah și acum se îndreaptă către Cairo. Sunt recunoscătoare tuturor celor care au lucrat fără odihnă la acest proces complex de evacuare: angajații ambasadelor noastre din Israel și Turcia, ultima acreditată prin cumul în Egipt, echipa Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, colegii din celelalte instituții implicate, precum și partenerii noștri strategici, România, Ucraina și Statele Unite ale Americii. Grație acestui efort comun, cetățenii noștri sunt în siguranță”, a menționat șefa statului.

Președinta Sandu a precizat că moldovenii evacuați sunt în grija funcționarului consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene care i-a preluat la punctul de trecere. Moldovenilor li se asigură tot sprijinul necesar, inclusiv asistența consulară și organizarea etapei următoare a călătoriei lor spre Republica Moldova, a adăugat președinta.

Din Cairo cetăţenii noștri vor fi transportați la București, împreună cu cetățenii români, cu o cursă aeriană specială organizată de Ministerul Afacerilor Externe din România, iar ulterior preluați cu un autocar pus la dispoziție de autorități. Mă bucur mult că sunt în siguranță. Le doresc un drum ușor și îi așteptăm acasă”, a conchis Sandu.

Menționăm că autoritățile israeliene au anunțat că, pe 7 noiembrie, aproximativ 600 de străini ar trebui să fie evacuați în Egipt din Fâșia Gaza, prin punctul de trecere a frontierei Rafah. Printre străini se numărau 51 de cetățeni ai Republicii Moldova (Detalii – AICI).

Purtătorul de cuvânt al Minsiterului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Igor Zaharov, a precizat că unii moldoveni au refuzat să fie evacuați din motive de securitate.

Unii cetățeni, pe ultima sută de metri, în special cei care se aflau la o distanță mai mare de punctul de trecere Rafah, au refuzat evacuarea din motive de securitate. Vom continua să ținem legătura cu cetățenii noștri din Gaza pentru a acorda asistența necesară, la necesitate”, a declarat acesta.

***

Amintim că în Israel a fost instituită stare de război pe 8 octombrie – la o zi distanță după ce gruparea teroristă palestiniană Hamas a atacat această țară. Militanții grupării au bombardat Israelul, au ucis civili și au răpit oameni, pa care i-au dus în Gaza. Chiar dacă, ulterior, armata israeliană a eliminat teroriștii de pe teritoriul Israelului, Hamas continuă să atace această țară din Fâșia Gaza. La rândul său, forțele israeliene bombardează, în replică, Gaza.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: