Ilan Șor ar putea sta la pușcărie în Israel, dacă nu va fi extrădat în R. Moldova. Dragalin: „Dacă ar fi aici, imediat ar fi trimis la închisoare”
Full Article 3 minutes read

Ilan Șor ar putea sta la pușcărie în Israel, dacă nu va fi extrădat în R. Moldova. Dragalin: „Dacă ar fi aici, imediat ar fi trimis la închisoare”

Liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, ar putea să-și ispășească pedeapsa fie în Republica Moldova, fie în Israel. Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, susține că decizia finală ar urma să fie luată, de facto, de autoritățile din Israel.

„Faptul că Ilan Șor deține și cetățenia statului Israel nu înseamnă neapărat că nu va fi extrădat. Există precedente, dar decizia va fi luată de autoritățile din Israel. Nu putem influența cât de repede va fi luată decizia, dar sperăm să reușim să convingem autoritățile din Israel ca Ilan Șor să fie întors înapoi în Republica Moldova, ca să-și poată executa pedeapsa cu închisoarea. (…) Decizia Curții este definitivă și executorie. Asta însemnă că dacă ar fi dl Șor aici, în Republica Moldova, el imedat ar fi trimis la inchisoare. (…) Totuși, există opțiune ca statul Israel să decidă că în loc să-l extrădeze și să-l trimită fizic aici, în Moldova, decizia să fie executată în Israel. E o decizie care va fi luata de autoritățile din Israel”, a declarat Veronica Dragalin.

Șefa Procuraturii Anticorupție declară că Ilan Șor a fost găsit vinovat în dosarul „furtului miliardului” de două infracțiuni, în baza cărora a fost condamnat la 15 ani de detenție. Este vorba de escrocherie și spălare de bani. Urmare a deciziei Curții de Apel Chișinău din 13 aprilie, au fost puse sub sechestru, în dosarul frauda bancară, bunuri în valoare de 1,36 miliarde de lei, care aparțin lui Ilan Șor și se află în Republica Moldova. În total, în acest dosar, potrivit Veronicăi Dragalin, au fost sechestrate bunuri în valoare de peste 7,5 miliarde de lei, de la diferite persoane.

„Când vorbim despre frauda bancară, au pus sechestru pe mai multe bunuri, inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova, dar și pe bunuri aflate în afara țării, în valoare de peste 7,5 miliarde de lei, care include o sumă pentru toate personale vizate în frauda bancară, nu doar pe Ilan Șor”, susține Veronica Dragalin.

Amintim că Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul frauda bancară și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Sentința a fost pronunțată pe data de 13 aprilie, curent. În reacție, Ilan Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut că decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

În urmă cu trei ani, Șor a fugit din Republica Moldova și, potrivit unor rapoarte neconfirmate, locuiește de atunci în Israel, unde, potrivit unor investigații jurnalistice, trăiește în lux și opulență și de unde continuă să se implice în politică prin partidul său care îi poartă numele. Reamintim în acest context că liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, se află în lista neagră a guvernelor american și britanic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: