„În această sală nu sunt străini”. Premierul Chicu a promis primarilor că va fi la dispoziția lor „zi și noapte”
Full Article 9 minutes read

„În această sală nu sunt străini”. Premierul Chicu a promis primarilor că va fi la dispoziția lor „zi și noapte”

La întâlnirea de la Chișinău cu membrii guvernului condus de Ion Chicu au venit 750 de primari din toată Moldova. Mulți dintre ei au spus că acțiunea este o formalitate și au reamintit că astfel de întrevederi au fost organizate și de alte guverne, dar fără vreun folos. Și totuși, primarii le-au vorbit cu speranțe miniștrilor despre „veșnicele” lor probleme: apă, canalizare, gaze, bani. Iar miniștrii și premierul au promis că vor soluționa problemele și că vor fi la dispoziția primarilor „zi și noapte”. Despre cum s-a desfășurat această întâlnire aflați din reportajul NM.

„Zi și noapte” la dispoziția dumneavoastră

Întâlnirea dintre guvernul condus de Ion Chicu și primarii din toată țara a avut loc la 22 ianuarie, la Palatul Republicii. Conform informațiilor guvernului, la această întrevedere au venit 750 de primari (numărul total al acestora este de 900). La eveniment au participat toți membrii guvernului, în afară de bașcanul Găgăuziei Irina Vlah și ministrul de interne Pavel Voicu (în locul lui, a venit secretarul de stat al MAI Ian Erhan).

Premierul Ion Chicu a intrat în sală la ora 10:00 – anume pentru această oră a fost stabilit începutul acțiunii. Chicu a spus că „această întrevedere este startul unui dialog constructiv cu autoritățile publice locale”. „Fără aceasta, noi nu putem soluționa problemele existente. Trebuie să excludem politicul din dialog, atunci totul se va schimba”.

„În această sală nu sunt străini”. Premierul Chicu a promis primarilor că va fi la dispoziția lor „zi și noapte”

Maxim Andreev, NewsMaker

Premierul i-a prezentat celor prezenți pe toți membrii guvernului, subliniind că ei sunt la dispoziția aleșilor locali „zi și noapte” și că sunt gata să rezolve problemele lor.

Chicu a spus că scopul acestei întruniri este de a-i informa pe primari despre planurile din acest an ale guvernului pentru raioane: instalarea iluminatului stradal, dezvoltarea infrastructurii drumurilor, asigurarea cu apă a localităților, gestionarea deșeurilor și înregistrarea imobilelor.

Un reprezentant al Ministerului Economiei a comunicat că executivul intenționează să repare 325 km de drumuri, iar 480 km de drumuri sunt deja în proces de reabilitare.

Unii dintre cei prezenți îi ascultau atent pe membrii cabinetului de miniștri, alții ațipeau, căscau ori își ștergeau ochii – primarii din localitățile mai îndepărtate au fost nevoiți să se scoale cu noaptea-n cap pentru ca la ora 10:00 să ajungă la Chișinău.

 

„În această sală nu sunt străini”. Premierul Chicu a promis primarilor că va fi la dispoziția lor „zi și noapte”

Maxim Andreev, NewsMaker

Membrii cabinetului de miniștri au spus că în anul 2020, se planifică iluminarea a o mie de km de drumuri în 846 de comune. Totodată, au comunicat că în prezent, doar 55 la sută din populația țării are acces la apeduct și canalizare. În acest context, guvernul intenționează să finalizeze în anul curent realizarea proiectelor de asigurare cu apă în raioanele Fălești, Florești, Soroca, în 11 localități din raioanele Hâncești și Leova și să finiseze construcția apeductului Bălți-Sângerei.

„În această sală nu sunt străini”. Premierul Chicu a promis primarilor că va fi la dispoziția lor „zi și noapte”

Maxim Andreev, NewsMaker

„Ar trebui ca premierul să vorbească față în față cu primarii”

„Aproape 50 la sută din localități sunt fără apeduct? Nu-i adevărat. Este un truc electoral”, a declarat pentru NM unul dintre primari. În opinia sa, guvernul a prezentat astfel de date pentru ca ulterior, la un progres cât de mic, să aibă posibilitatea de a spune că a asigurat cu apă 80% din populație. „Calitatea apei – iată o altă întrebare. Dar în general, nu se schimbă nimic. Ne demonstrează aceste cifre, noi le-am văzut deja de multe ori”, a oftat interlocutorul.

Nina Cereteu, primarul de Drochia (membră a „Partidului Nostru”), a menționat pentru MM că primarii salută întâlnirile cu guvernul, însă până acum, astfel de întruniri au fost organizate de trei guverne, dar aleșii locali nu au văzut rezultatele.

„De fiecare dată, noi venim aici cu o speranță că măcar cineva dintre ei ne va auzi și va face ceva pentru descentralizarea reală, pentru susținerea autonomiei locale. Și astăzi, noi am venit cu această speranță. Însă am văzut agenda – e atât de bogată, dar pentru dialogul cu primarii s-a rezervat doar o oră”, a spus Cereteu și a presupus că primarii nu vor reuși să vorbească despre problemele lor. În opinia sa, această acțiune e mai mult de ochii lumii și pentru raportul care va fi prezentat partenerilor externi.

Potrivit afirmațiilor Ninei Cereteu, asigurarea cu apă, canalizarea și deșeurile sunt întrebări dureroase, comune pentru toți primarii, dar sunt și astfel de probleme care pot fi „văzute” doar deplasându-te la fața locului.

 

„În această sală nu sunt străini”. Premierul Chicu a promis primarilor că va fi la dispoziția lor „zi și noapte”

Maxim Andreev, NewsMaker

Valentin Cimpoieș, primarul orașului Basarabeasca, a menționat, la fel ca și Cereteu, că și alte guverne au folosit un asemenea format al colaborării cu primarii. Cimpoieș consideră că acest format este ineficient: „Ar trebui ca prim-ministrul să vorbească față în față cu primarii, să vină în raion, să se adune primarii, președintele raionului și să vorbească despre problemele din orașe și din sate”.

Cimpoieș a mai spus că autoritățile centrale își amintesc de primari doar înainte de alegeri: „E rău că Moldova trăiește mereu în campanii electorale. Planul de acțiuni al guvernului ar trebui să fie prevăzut pentru patru ani și nu până la alegerile prezidențiale, parlamentare sau locale. De aceea se întâmplă că planurile nu se realizează”, a menționat Cimpoieș.

Apa, canalizarea, gazele, banii

După discursurile membrilor guvernului, primarilor li s-a propus să acorde întrebări.

O delegată a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), care nu s-a prezentat, a comunicat că, Congresul a alcătuit o listă cu principalele probleme locale și speră să le discute cu guvernul. Ea a spus că autoritățile locale insistă asupra distribuției echitabile a finanțelor publice și a propus ca veniturile obținute din impozitele pe venit și din taxele locale să rămână la dispoziția localităților în care au fost colectate.

Propunerea sa a fost întâmpinată de cei prezenți cu cele mai puternice aplauze care au fost de la începutul întrevederii.

O altă problemă acută, potrivit reprezentantei Congresului, este salariul bugetarilor. Din cauza că aceste salarii sunt foarte mici, în curând, nu va mai avea cine lucra în raioane, a menționat vorbitoarea.

„Noi încercăm să rezolvăm problemele cu forțele noastre modeste. Dar haideți să recunoaștem, cu cine și cu ce am rămas noi în teritorii – cu oameni bolnavi, copii părăsiți și probleme pe care nu suntem în stare să le rezolvăm”, a spus reprezentanta CALM, adăugând că, practic, angajații administrațiilor locale înnoptează la locurile lor de muncă.

Ea a mai menționat că guvernul a prezentat un plan de acțiuni bun, însă el este prevăzut pentru o perioadă îndelungată, dar ar trebui să se facă ceva anume acum.

„În această sală nu sunt străini”. Premierul Chicu a promis primarilor că va fi la dispoziția lor „zi și noapte”

Maxim Andreev, NewsMaker

Ei i-a răspuns premierul Chicu: „Da, noi nu putem aștepta anul 2022 sau 2023, de aceea noi propunem să ne apucăm de lucru cât mai repede. Problemele sunt multe, însă ele nu se vor rezolva de la sine. Noi ne-am întâlnit astăzi pentru a începe să lucrăm”.

Comentând propunerea privind distribuția echitabilă a finanțelor publice, premierul a spus că despre aceasta ar trebui să se discute cu Ministerul Finanțelor, când se elaborează politicile fiscale.

„Ar trebui să fie un echilibru sănătos între necesitățile unei comune și cele ale statului. Eu aș ridica ambele mâini pentru ca toate impozitele să plece în raioane, dar sunt și competențe la nivel central”, a spus prim-ministrul.

Primarii au atras atenția lui Chicu asupra faptului că în toți anii de independență, niciun guvern n-a elaborat o strategie de dezvoltare a satelor din Moldova. „Măcar construcția drumurilor, asigurarea cu apă, canalizarea, gazificarea”, au spus primarii.

Chicu a răspuns că planul de dezvoltare a satelor este inclus în strategia guvernului.

Mulți primari au vorbit despre unele și aceleași probleme: lipsa sistemului de canalizare, a iluminatului stradal, apei și gazelor.

Președintele raionului Ștefan Vodă i-a sugerat lui Chicu să stopeze demontarea sistemelor de irigare, pentru că acest lucru va provoca un dezastru.

Chicu a dat indicații ministrului agriculturii să viziteze raionul și să clarifice situația.

„În această sală nu sunt străini”. Premierul Chicu a promis primarilor că va fi la dispoziția lor „zi și noapte”

Maxim Andreev, NewsMaker

„Regiune specifică”

Primarul satului Hagimus, raionul Căușeni, și-a exprimat revolta în legătură cu faptul că Tiraspolul a interzis automobilelor cu numere de înmatriculare moldovenești să intre pe teritoriul Transnistriei. El a precizat că localitatea este situată lângă orașul Bender (Tighina) și că locuitorii satului nu sunt lăsați să intre în oraș.

„Ei pot veni la noi, cu pașapoarte moldovenești sau fără ele. Iar pe noi, ne urăsc. Ne privesc ca pe niște turiști sau cei care vin la ei și se angajează la muncă în mod ilegal. Noi ne-am adresat de multe ori cu această problemă către autorități. Când [președintele Igor] Dodon a fost acolo [la Bender], drapelul lor era, iar al nostru nu. Dvs. nu simțiți aceste probleme, dar noi le simțim. Foarte mulți oameni de-ai noștri lucrează la Tighina, noi „suntem lipiți” de acest oraș”, a spus primarul din Hagimus.

Chicu a răspuns că satul se află „într-o regiune specifică” și a propus să se întâlnească și să discute această chestiune în mod separat: „Aceasta este durerea noastră de mai bine de 30 de ani. Noi trebuie să abordăm cu înțelepciune această situație. Orice conflicte implică niște consecințe”.

„În această sală nu sunt străini”

Unii au vorbit despre ecologie și protecția mediului. O reprezentantă a raionului Dondușeni a solicitat înăsprirea pedepselor pentru tăierile ilicite de copaci, pentru că din cauza legislației imperfecte, apărarea eficientă a pădurii din propria localitate este imposibilă. „Pentru a-i trage la răspundere penală pe cei care taie ilicit copaci, eu trebuie să le permit să taie toată pădurea”, s-a revoltat dna primar.

Chicu a răspuns că ministerele de profil vor studia această problemă.

Primarul satului Merenii Noi, Andrei Druzi și-a exprimat speranța că „proiectele de infrastructură nu vor fi împărțite după principiul „ai noștri și străinii””.

„În această sală nu sunt străini. Și eu sper că toate acestea nu vor rămâne doar pe hârtie”, a spus Chicu.

Întrevederea dintre membrii guvernului și primari a durat trei ore. Însă după ce aceasta s-a terminat, premierul a fost înconjurat de aleșii locali, care doreau să discute cu el. Cineva îi  transmiteau lui Chicu demersuri oficiale, scrisori și idei proprii expuse pe hârtie, iar unii pur și simplu se fotografiau cu premierul.

 

„În această sală nu sunt străini”. Premierul Chicu a promis primarilor că va fi la dispoziția lor „zi și noapte”

Maxim Andreev, NewsMaker

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: