În această vară Festivalul Lupilor va trezi inima sălbatică în fiecare dintre voi

Începând cu data de 12.08.2022 intrăm în lumea basmelor, legendelor și miturilor – Festivalul Lupilor.

În inima naturii, într-un anturaj mistic, plin de farmec, vă puteți bucura de muzică bună, mâncare gustoasă și nopți colorate în imagini tainice.

În data de 12 august vă așteptăm la deschiderea porților în tărâmul magic. Unde vom avea parte de face painting pentru copii, body art pentru maturi și împletirea cosițelor pentru fete.

Tot în această zi o să ne bucurăm de prestația artiștilor: Dj Markus Lawyer, Pavel Stratan, Cleopatra Stratan, Cezar Stratan, Edward Sanda, Dj Terra Black, Dj Denisez Lefter etc

În data de 13 august veți fi plăcut surprinși de târgul, expozițiile și atelierele meșterilor populari. O să puteți trage cu arcul, să vizitați master class-uri ca: confecționare accesorii stil boho, împletire dream catcher, pictare rune/mandala pe pietre albe și întunecate, confecționare mandala din ață colorată. Istoria va prinde viață în Satul Dacilor. Veți viziona un adevărat ritual tribalic cu un șaman, o luptă dintre daci și romani, prestația dansatorilor daci și a nimfelor dace.

În scenă vor incinge atsmofera: Lupii și Alex Calancea, Ansamblul Plăieșii, Ansamblul Ștefan Vodă, Surorile Osoianu, ADDA.

Iar în ultima zi a festivalului, în data de 14 august pe lângă toate activitățile menționate, o să îi avem ca interpreți pe: Crista, Murmur de Izvar, Paraziții, Satoshi, Tatuni, Misha Bird etc.

În toate cele 3 zile o să ne relaxăm pe insulele de odihnă, o să scriem dorințe pentru a le agăța în “Copacul dorințelor”, o să admirăm ritualuri de dans.

Vă invităm să luați partea în lumea muzicii, artelor, istoriilor și dacilor. Vă așteaptă o multitudine de activități atât pentru copii, cât și pentru maturi, nopți petrecute sub clar de lună , și cele mai neobișnuite răsărituri!

Accesează site-ul https://festivalul-lupilor.md/ pentru detalii!

Te așteptăm la cel mai atmosferic festival al acestei veri!

Organizatori: Media Show Grup și Alex Calancea

Sub egida: Ministerul Culturii al Republicii Moldova

Partener Media General: TV8
Parteneri Media: NewsMaker.md, realitatea.md, rlive.tv, Diez, Unica.md, Ea.md, Shok.md, ZUGO.
Parteneri Radio: Aquarelle și Radio ZUM 1

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari | NewsMaker

Legea amnistiei: Curtea Constituțională a anulat prevederile care au permis eliberarea deținuților pe viață

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituționale mai multe modificări legislative privind amnistierea persoanelor condamnate la detenție pe viață, introduse între anii 2021–2022. Decizia a fost luată în urma unei sesizări depuse de fostul procuror general și a fost pronunțată joi, 24 iulie.

Magistrații Curții Constituționale au examinat într-o ședință pe 24 iulie sesizarea procuror general, Ion Munteanu, privind aceste modificări. Sesizarea a vizat prevederi din Legea privind amnistia adoptată cu ocazia a 30 de ani de independență, dar și din alte amendamente ulterioare, care au eliminat condiții privind evaluarea riscului de recidivă în cazul comutării pedepselor.

Potrivit Procurorului general înlocuirea detenției pe viață cu 30 de ani de închisoare, în lipsa evaluării pericolului social, constituie o „omisiune gravă” din partea statului.

După deliberări, Domnica Manole a anunțat că sesizarea a fost admisă, iar mai multe amendamente la legea amnistiei au fost declarate neconstituționale. 

Printre prevederile declarate neconstituționale se numără eliminarea condiției evaluării psihologice a recidivei de către un expert psiholog judiciar atestat, dar și prevederile care permiteau comutarea automată a pedepsei pe viață în 30 de ani de închisoare.

Totodată, Curtea a readus în vigoare forma anterioară a articolului din Legea amnistiei din 2021, în care se prevedea doar reducerea pedepsei și nu comutarea acesteia.

***

Pe 27 martie 2025 a fost eliberat dintr-o închisoare din Republica Moldova Alexandru Sinigur – lider criminal condamnat anterior pe viață. Decizia a fost luată de Judecătoria Orhei, sediul Rezina. Între timp, Alexandru Sinigur a fost reținut, pe un alt dosar. 

În spațiul public au apărut informații potrivit cărora eliberarea s-ar fi făcut în baza legii amnistiei, însă deputata Olesea Stamate a respins această ipoteză. Ea a comentat și speculațiile privind un eventual interes personal sau al apropiaților săi în acest caz. Premierul Dorin Recean a anunțat că urmează să se stabilească dacă decizia a fost rezultatul unor lacune legislative sau al unor abuzuri. 

Pe 4 aprilie, PAS și liderul acestuia Igor Grosu au anunțat că Stamate a fost exclusă din partid. Totodată, i-au cerut să-și depună mandatul de deputat. Conform PAS, Stamate „a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei (3 la număr), care au permis, într-un final, eliberarea deținuților”: „Odată introdusă în legea amnistiei posibilitatea comutării detenției pe viață la închisoare pentru 30 de ani – a devenit posibilă aplicarea prevederilor Articolului 91 alin. (4) lit. b), care permit liberarea condiţionată a celor care au ispășit ⅔ din termen. (…) Din cauza unui abuz de încredere, am votat o lege modificată de o colegă, specialist în domeniu, a cărei bună credință nu a fost pusă la îndoială la acea vreme”. În reacție, Stamate a spus că toate acțiunile sale „au fost corecte și legale”.

Amintim că, în decembrie 2021, deputații au adoptat proiectul de lege privind amnistia, în legătură cu aniversarea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova. Se menționa că peste 1700 de deținuți cad sub incidența amnistiei, 67 dintre care vor fi pasibili liberării imediate, iar, în cazul celorlalți, va fi aplicată liberarea condiționată înainte de termen sau liberarea după reducerea termenului. Se mai preciza că actul de amnistie nu poate fi aplicat față de persoanele care au săvârșit infracțiuni deosebit sau excepțional de grave. Totuși, luând în considerare faptul că din categoria respectivă de persoane unii au executat deja termene mari de detenție, potrivit proiectului de lege, se propunea ca pedeapsa penală aplicată acestora să fie redusă parțial, cu anumite excepții. Ulterior, potrivit PAS, Stamate a introdus trei amendamente la legea amnistiei, care ar fi permis, în cele din urmă, eliberarea deținuților – informație pe care deputata o neagă. 

Pe 4 aprilie 2025, Parlamentul a votat de urgență un proiect de lege care interzice persoanelor condamnate la detenție pe viață să beneficieze concomitent de comutarea pedepsei prin amnistie și de liberare condiționată. 

Pe 8 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că Inspecția Judiciară va analiza toate actele judecătorești pronunțate în cauzele privind amnistierea persoanelor condamnate la detențiune pe viață. Potrivit CSM, până în prezent, din totalul celor 77 de demersuri înaintate de Penitenciarul nr. 17, amnistia a fost aplicată în 15 cazuri.

Ambasadorul Rusiei la București: Moldova trece printr-un proces de „românizarea artificial și forțat”

Ambasadorul Rusiei la București, Vladimir Lipaev, susține că Republica Moldova ar fi supusă unui proces de „românizare artificială și în mare parte forțată”. Diplomatul rus a criticat, în cadrul unui interviu acordat agenției pro-Kremlin Ria Novosti, vizitele frecvente ale oficialilor români la Chișinău și apropierea dintre Chișinău și București.

„Emisarii români vizitează practic non-stop Republica Moldova, demonstrând sprijin deplin pentru președintele Maia Sandu și așa-numita alegere proeuropeană, în opoziție cu cea pro-rusă”, a declarat Lipaev.

Diplomatul rus a criticat și faptul că „un număr semnificativ de lideri moldoveni, inclusiv președintele, dețin pașapoarte românești”.

„În realitate, Republicii Moldova i se impune astăzi o alegere antinațională, care duce la pierderea identității naționale și a suveranității statale. Procesul de românizare a Moldovei, aflat acum în plină desfășurare, are un caracter artificial, în mare parte forțat, și urmărește integrarea ei economică, asimilarea și ca o anexă demografică și lichidarea specificului național”, a mai declarat ambasadorul Rusiei în România.

Contat pentru un comentariu, Ministerul de Externe de la Chișinău nu a oferit, deocamdată, o reacție la acuzațiile lansate de Vladimir Lipaev.

De menționat că autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că România este principalul partener al Republicii Moldova și un adevărat „ambasador” al țării noastre în procesul de aderare la Uniunea Europeană. La rândul său, Bucureștiul își reafirmă constant sprijinul pentru Republica Moldova, inclusiv în parcursul său european.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Максим Андреев/NewsMaker

Oficial: procurorii moldoveni îl vor pe Plahotniuc în Moldova. Cererea de extrădare a fost expediată

Procuratura Generală anunță că a transmis autorităților din Grecia cererea oficială de extrădare a fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc, reținut recent pe aeroportul din Atena în baza unei alerte internaționale emisă de Interpol. Autoritățile de la Chișinău își exprimă încrederea că partea elenă va da curs solicitării și îl va preda justiției din Republica Moldova, pentru ca Plahotniuc să răspundă în fața legii pentru faptele de care este acuzat.

„Actele transmise includ toate materialele necesare în susținerea cererii, în conformitate cu prevederile Convenției europene de extrădare din 1957 (Convenția de la Paris) și normele de procedură penală aplicabile. Procuratura își exprimă încrederea că, în baza angajamentelor asumate în cadrul cooperării judiciare internaționale, autoritățile elene vor da curs cererii transmise, în vederea aducerii în fața justiției a persoanei vizate”, anunță PG.

Potrivit sursei, procedura de extrădare începe din momentul transmiterii cererii de extrădare de către statul solicitant către statul solicitat, pe teritoriul căruia a fost arestată persoana căutată.

Amintim că Vladimir Plahotniuc și fostul deputat democrat Constantin Țuțu au fost reținuți pe 22 iulie pe un aeroport din Grecia, în timp ce încercau să părăsească țara cu destinația Dubai. La nici 24 de ore, și autoritățile ruse au transmis o solicitare în care cere ca Plahotniuc să fie extrădat Moscovei.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru presa din România că Plahotniuc ar urma să fie extrădat în Moldova, și nu în Rusia, chiar dacă și Moscova a cerut extrădarea sa, la o zi de la reținerea în Grecia. Potrivit lui Cernăuțeanu, prioritate are țara care a depus prima solicitare, în cazul de față Moldova.

Pe 24 iulie, Poliția anunță a anunțat că, în urma reținerii lui Plahotniuc și Țuțu, au fost ridicate mai multe documente ce indică folosirea unor identități multiple. Actele, eliberate de mai multe state, conțin nume, fotografii și date de naștere diferite – unele fiind emise chiar de același stat, dar pentru identități diferite.

Precizăm că fostul lider democrat este cercetat penal în Republica Moldova pentru săvârșirea unor infracțiuni grave, inclusiv crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani, în conformitate cu Codul penal al Republicii Moldova, precizează PG.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Moldcell intenționează să achiziționeze OCN Prime Capital SRL

Moldcell, compania de telecomunicații, care în ultimii ani și-a consolidat poziția și în dezvoltarea serviciilor financiare digitale din Republica Moldova, anunță participarea în cadrul unei inițiative strategice internaționale care vizează achiziția acțiunilor OCN Prime Capital SRL, una dintre cele mai cunoscute organizații de creditare nebancară de pe piața locală.

Tranzacția este coordonată de CG Capital Partners Global Pte. Ltd., parte a grupului internațional CG Corp Global, din care face parte și Moldcell. Oferta finală a fost deja transmisă către acționarul unic al Prime Capital – compania Trittico Holdings Limited, parte a grupului de fonduri de capital privat NCH din SUA.

Prin lansarea Moldcell Money, dezvoltarea continuă a soluțiilor fintech și introducerea recentă a cardului digital Moldcell Visa, compania își consolidează direcția de a construi un ecosistem complet de servicii pentru viața digitală a clienților săi. Această extindere urmărește să ofere oamenilor acces rapid, sigur și simplu la produse financiare relevante, integrate în soluțiile tehnologice pe care le folosesc zi de zi.

„Această inițiativă deschide noi oportunități pentru dezvoltarea pieței de microfinanțare din Moldova, prin integrarea tehnologiei, a experienței în relația cu clienții și a unei viziuni clare pe termen lung. Este un pas concret în strategia noastră dincolo de telco – aceea de a construi un ecosistem digital accesibil tuturor, care include telecomunicații, plăți, servicii bancare și utilități, totul la un click distanță.” a menționat Nirvana Chaudhary, Președintele Consiliului de Administrație Moldcell

OCN Prime Capital SRL este o organizație de creditare nebancară cu capital străin, activă pe piața din Republica Moldova din anul 2006. A fost prima companie specializată în credite ipotecare și s-a remarcat prin extinderea rapidă a portofoliului, adresând atât persoane fizice, cât și afaceri mici și mijlocii. De-a lungul timpului, compania a lansat produse adaptate nevoilor clienților locali, precum credite ipotecare si soluții pentru reparații și investiții, credite si factoring pentru businessul mic si mijlociu, dar si opțiuni dedicate tinerelor familii și femeilor antreprenoare. Până în prezent, Prime Capital a finanțat circa 10 mii de clienți, cu un volum total de credite acordate de aproximativ 200 milioane USD.

„Alăturarea noastră unui grup cu viziune digitală și apropiat de oameni, cum este Moldcell, ne oferă resursele necesare pentru a evolua. Împărtășim aceleași valori – grijă față de clienți, adaptabilitate și dorința de a oferi produse care răspund necesităților reale. Suntem pregătiți pentru această nouă etapă si privim aceasta tranzacție ca un imbold nou de creștere”, a declarat Carmina Vicol, Directoarea Generală OCN Prime Capital SRL.

Finalizarea tranzacției este estimată până la 15 octombrie 2025, după obținerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităților de reglementare din Republica Moldova. Până atunci, Prime Capital își va continua activitatea in formatul actual, iar clienții nu vor resimți nici o schimbare. După încheierea procesului, urmează integrarea strategică și dezvoltarea noilor produse și servicii în acord cu direcțiile comune de dezvoltare.

Despre Moldcell: Moldcell este operatorul de telecomunicații din Moldova care oferă o gamă largă de servicii mobile, inclusiv voce, internet mobil, televiziune și Internet fix prin Fibră optică și servicii financiare mobile. Parte din CG Corp Global – un grup internațional prezent în peste 30 de țări – Moldcell se angajează să ofere clienților săi cea mai bună experiență posibilă și să sprijine dezvoltarea sustenabilă a economiei în Moldova prin conectivitate, servicii digitale și financiare.

Maia Sandu/Facebook

Maia Sandu, primită de Regele Charles al III-lea la Sandringham: „Sprijinul Regatului Unit ne dă încredere să mergem cu hotărâre pe calea democrației”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Întâlnirea a avut loc pe 24 iulie, la reședința regală din Sandringham.

Într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, șefa statului i-a mulțumit regelui pentru „primirea călduroasă”: „Sprijinul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord ne dă încredere să mergem cu hotărâre înainte pe calea democrației”.

Casa Regală a confirmat vizita printr-o postare pe platforma X (fostul Twitter), în care a publicat o fotografie cu președinta Maia Sandu alături de Regele Charles, precizând că întrevederea a avut loc în această dimineață la reședința regală Sandringham House.

Amintim că președinta Maia Sandu efectuează o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii în perioada 23–24 iulie. În prima zi, șefa statului s-a întâlnit oficial cu premierul britanic Keir Starmer – aceasta fiind prima întrevedere bilaterală la acest nivel dintre un președinte moldovean și un prim-ministru al Regatului Unit. Potrivit Maiei Sandu, discuțiile s-au concentrat pe consolidarea relațiilor de prietenie dintre cele două țări, atragerea investițiilor britanice în Republica Moldova și crearea de noi locuri de muncă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: